25. september 2021
Borgmester Casten Rasmussen (S) i sit palisanderbeklædte kontor. 16. november skal han til MUS-samtale med vælgerne. Og han glæder sig. Foto: Anita Corpas
Borgmester Casten Rasmussen (S) i sit palisanderbeklædte kontor. 16. november skal han til MUS-samtale med vælgerne. Og han glæder sig. Foto: Anita Corpas
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klima og verdensmål skal fylde mere i næste byrådsperiode

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Klima og verdensmål skal fylde mere i næste byrådsperiode
Næstved - 30. juli 2021 kl. 13:56
Af Anita Corpas

Sommerinterview: Borgmesteren spår, at en ny skøjtehal bliver en realitet.
Og at verdensmål skal på dagsordenen i byrådet - og så holder han et særligt vågent øje med konservative Rune K.

arrow Læs også: Kør med Rynkerne og støt kræftramte børn

Henover over de seneste 10 år har tre redaktører siddet i borgmesterens kolonihavehus på Ellebækhøj, for som traditionen kræver at lave et sommerinterview med byens borgmester.

Imidlertid er den kolonihave, som Carsten Rasmussen (S) købte allerede som 17-årig, som fristed og som kilde til hjemmedyrkede grønsager og urter gennem 33 år nu solgt.

I stedet er Carsten Rasmussen så småt trukket i arbejdstøjet i sit palisanderbeklædte borgmesterkontor. Det er valgår. Og en hård valg kamp venter forude.

- Jeg forventer virkelig, at det bliver en hård valgkamp, siger han.

I foråret har en samlet enighed i blåt med både Venstres spidskandidat Kristian Skov-Andersen og Rune Kristensen fra de Konservative raslet med sablerne. Opsatte på systemskifte i Næstved.

Især er det Rune K, som borgmesteren har et særligt vågent øje med, mens Kristian Skov-Andersen i modsætning til forrige periode nu som byrådsmedlem er bundet af langt flere af de samme aftaler som Carsten selv.

Rune er outsideren. Han er ikke bundet af aftaler. Han kommer med frisk og ny energi, han er uden lig og upopulære beslutninger i lasten.

- Rune bliver bestemt en større udfordrer, end Kristian gør, siger Carsten Rasmussen og peger på, at Rune K desuden jonglerer meget på de sociale medier. Derudover har han den fordel, at han også har bedre tid til at køre valgkamp.

Men som rutineret politiker glæder Carsten Rasmussen sig til at møde vælgerne og til de kommende måneders politiske battles.

Politisk bombe

Sidste år kunne daværende redaktør for Sjællandske; Anna Møhl i sit sommerinterview lade bomben springe om, at Carsten Rasmussen ønskede Næstved Havn lukket.

I år er det mere så som så med de sprængfarlige emner.

- Vi er så tæt på valget, at der ikke er noget, der kan nå at blive besluttet, siger Carsten Rasmussen. Men han er ret overbevist om, at såfremt han vinder valget, kommer han om nogle år til at tage spadestik til en skøjtehal.

- Men nu skal jeg jo lige til MUS-samtale (red. medarbejderudviklingssamtale) med vælgerne først.

- Så må vi se, hvordan det går, siger Carsten Rasmussen, der uafbrudt har været i byrådet de seneste 20 år, heraf 10 år som borgmester.

Frygter sikkerheden

Det, han frygter mest som garvet politiker, er at føle sig for sikker.

- Jeg er mest sårbar overfor, at folk omkring mig, siger, at jeg ikke har noget at frygte. For man skal ikke vælge mig, fordi de andre ikke er gode.

- Man skal vælge mig, fordi man tror på, at jeg er bedst, siger Carsten Rasmussen og reflektere over, hvorvidt han er et tilvalg eller om det er de andre, der er fravalgt.

- Dét kan jeg godt have en lille smule frygt overfor, siger Carsten Rasmussen og peger ærligt på, at han sidste gang mistede et mandat. Også selvom det skete på baggrund af noget valgteknisk.

- Men hvor mange gange kan jeg tåle at gå et mandat tilbage, førend mit bagland begynder at se på, at de vil have en anden.

Skuffelser og sejre

I lighed med det forrige sommerinterviewet, så fylder motorvejen og svømmehallen også denne sommer.

I år repræsenterer de to hotte områder en slags monoment over borgmesterens bedrifter.

Motorvejen er hans absolut største politiske skuffelse, vurderer han. Til trods for skrivelser til statsministeren og transportministeren og trafikordførere og kommunekontaktrådet og de højere magter.

- Jeg havde virkelig forventet, at den var startet op i 24. Men jeg må jeg blankt erkende, at jeg var skuffet og har haft svært ved at se ret meget positivt i det, fortæller Carsten Rasmussen og afslører hurtigt en stor portion optimisme.

- Men nu kommer den. Også selvom den bliver fire år forsinket. Og man skal huske på, at de gamle har kæmpet for den i 20-30 år.

Og så fik vi jo for første gang i 40 år tildelt 117 millioner kroner gennem udligningsreformen, pointerer han.

Med til de helt store sejre hører den 230 millioner kroner dyre topmoderne svømmehal med ekstra solceller på taget, som borgmesteren tager første spadestik til i september.

Men også det totale enstemmige valg af location til ny havn, som ingen havde troet ville være muligt tæller som et krigstrofæ.

Og sidst men ikke mindst kan den siddende borgmester fremvise en bundsolid økonomi på 600 millioner lune kroner i kommunekassen.

Helheden er fremtiden

Det nye, der kommer til at ske i næste periode, hvis der står en Carsten Rasmussen for bordenden, bliver markant øget fokus på klima og bæredygtighed.

- Vi skal have et klima- og bæredygtighedsudvalg. På det område hænger vi i bremsen.

- Jeg indrømmer gerne, at vi har taget for let på FN's verdens mål, og de skal meget mere ind i vores tankegang og sagsfremstillinger, pointerer han.

Fx forholder byrådet sig i dag i alle sager i en sagsfremstilling til økonomien.

- Her kan FN's verdensmål meget fint passes ind, siger Carsten Rasmussen og forklarer, at frem for kun at tænke i drift, græsslåning, busplaner og brug af round up. kan byrådet meget vel have et udvalg, der som minimum indtænke, hvilken effekt sagen kan have i forhold til fx rig og fattig, til rent drikkevand eller til luftforurening.

- Det handler om, at være mere bevidst hele vejen rundt, fastslår Carsten Rasmussen, der helt atypisk har holdt lidt ferie i år. Normalt er mange weekender ellers optaget af bryllupper, receptioner, indvielser og velkomst af nye borgere.

I år er det så blevet til ophold i Jylland og Sverige med sin kone, Lisbeth, som han mødte under EM i 1992, da hele byen summede af lykke i Ramsherred og Sct. Mortensgade. Ligesom der har været afsat tid til deres to sønner, svigerdøtre og to børnebørn.

Ved det seneste valg fik Carsten Rasmussen 10.270 stemmer og er i øvrigt den borgmester i Region Sjælland, der fik allerflest personlige stemmer.

Den 7. august går det løs igen.

Så er der 100 dage til valget.

arrow Der er stadig krummer i Krummerup
01. august 2021 kl. 08:45 Opdateret: kl. 08:45
arrow Hver femte er ufaglært i ældreplejen i Region Sjælland
30. juli 2021 kl. 06:00 Opdateret: kl. 16:18
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk