21. januar 2019
- Jeg forstår ikke, hvordan man som politibetjent kan finde på at opføre sig sådan. Så voldsomt for så lidt. Jeg blev meget frustreret, fortæller Jesper Bak om den brutale oplevelse, han havde mandag morgen. Foto: Esben Thoby
gallery icon

Se billedserie

- Jeg forstår ikke, hvordan man som politibetjent kan finde på at opføre sig sådan. Så voldsomt for så lidt. Jeg blev meget frustreret, fortæller Jesper Bak om den brutale oplevelse, han havde mandag morgen. Foto: Esben Thoby
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klager over politivold: Anholdt, slået og nægtet wc

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klager over politivold: Anholdt, slået og nægtet wc
Næstved - 07. august 2018 kl. 05:48
Af Esben Thoby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Jesper Bak stod op søndag morgen hjemme i Hyllinge havde han ikke regnet med, at han først skulle komme i seng igen mandag aften. Hele natten blev nemlig et sandt mareridt for den 31-årige far til to, efter et par politibetjente dukkede op kort før klokken 21.

arrow Læs også: Fuld knallertkører kylede styrthjem mod politiet og stak af

Ordensmagten kunne oplyse, at Jesper Bak var efterlyst til at møde i fogedretten, og at han derfor var anholdt.

- Jeg vidste godt, at min ekskæreste mener, jeg skylder 20.000 kroner for elforbrug og forskellige andre ting, men det har jeg gjort indsigelse imod, og siden har jeg ikke hørt mere. Jeg har ikke modtaget noget i e-boks og har nu fået at vide, at jeg kan søge erstatning, hvis det kan bevises. Men det var slet ikke det værste, siger Jesper Bak.

Hvad der egentlig var det værste, er svært at sige. Jesper Bak fulgte med de to betjente uden problemer, men det begyndte at gå helt galt allerede efter få minutter på politistationen i Næstved, fortæller han:

- Jeg havde fortalt dem, at jeg lider af klaustrofobi i ret stærk form. Jeg føler, jeg bliver kvalt i små rum, og til sidst panikker jeg. Jeg blev sat i et venterum, som skulle være lidt større end detentionen, men det var stadig meget småt, uden vinduer og med en meget lille luftkanal. Jeg sagde med det samme, at jeg gerne ville bede om en læge, for jeg vidste, jeg ville få det skidt. »Det skal vi nok finde ud af,« sagde de.

- Allerede efter få minutter derinde begyndte sveden så at løbe af mig, selvom jeg sad helt stille. Jeg vil tro, der var 40 grader derinde. Jeg bad om noget at drikke og fik lov at få lunkent vand fra hanen på toilettet. Derefter blev jeg puffet tilbage i cellen. Jeg spurgte igen efter en læge. »Det har du ikke brug for,« sagde de nu.

Timerne gik, og Jesper Bak blev ved at trykke på kontaktknappen og spørge efter både læge og vand. Forgæves.

- Jeg panikkede mere og mere, og ved 2-tiden segnede jeg halvt om af væskemangel. Så kunne de pludselig godt være flinke. Jeg fik nogle vandflasker og kom ned i kælderen, hvor der ikke var helt så slemt men stadig varmt. Samtidig sagde de så, at det ville blive mit sidste toiletbesøg inden morgenen, beretter Jesper Bak.

Han arbejder til daglig som head of marketing for et webbureau i Odense, men det kræver ikke just nogen særlig eksamen at regne ud, at hvad der kommer ind, skal også ud. Jesper Bak så sig derfor nødsaget til at rationere med det vand, han endelig havde fået.

- Når det blev som Sahara i min mund, så tog jeg en slurk. Ellers ventede jeg bare på, at det skulle blive morgen.

Ved 9-tiden ankom et par betjente, som skulle køre den anholdte i fogedretten. Jesper Bak var allerede da stærkt utilfreds med sin behandling, så han bad om at få noget dokumentation, så han ville kunne bevise, at han har været tilbageholdt.

- »Det kan du ikke få,« sagde den ene vredt. »Men det har jeg jo krav på,« svarede jeg, og den sætning tændte ham fuldstændig af. Han blev stjerneaggressiv og hamrede mig én på bagsiden af skulderen med en knytnæve. Så tog han hårdt fat i min arm og ville lægge mig i håndjern, forklarer Jesper Bak og fortsætter:

- Jeg spurgte hvorfor, og han sagde, at det var, fordi jeg modsatte mig dem. Så lagde han mig i håndjern så hårdt, at de skar ind i mig. Jeg blev kastet ind i bilen og kørt til retten.

På bilturen gav Jesper Bak igen udtryk for, at han følte sig dårligt behandlet. Det fik betjenten til at holde bilen ind til siden, hvorefter han gav den anholdte besked på, at hvis han »ikke kunne holde sin kæft, så kunne de køre tilbage og vente seks-syv timer endnu«.

- Det er jo magtmisbrug og en grotesk behandling. Det er meget hidsigt i forhold til, hvorfor jeg var på vej i retten. Jeg kunne forstå, hvis jeg havde været voldelig og aggressiv, så ville de agere efter det, men jeg brugte netop ord som »træls« og »latterligt« i stedet for eksempelvis at sige »fuck dig, din nar,« som mange ellers gør til dem. Jeg synes simpelthen, det er utilgiveligt at behandle folk på den måde.

I retten spurgte Jesper Bak, om han kunne få løsnet håndjernene en smule, og her var svaret, at han »kunne sætte sig over og tude«. Han har efterfølgende været forbi lægen, som kunne bekræfte, at hans røde mærker på håndleddene ser ud til at stamme fra håndjern. Samtidig har han et mindre rødt mærke på ryggen, som passer på et knytnæveslag.

- Det er god dokumentation i forhold til, at jeg klagede til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, lige så snart jeg kom hjem fra fogedretten. Det er skræmmende, at man kan blive udsat for sådan en behandling i Danmark, mener Jesper Bak, som især er vred på den betjent, der slog ham:

- Han burde ikke få lov at være i politiet mere. Hvad sker der, når der en dag kommer kæmpe optøjer, og han så farer frem som den første og flækker et kranie på en borger? Stod det til mig, så skulle han miste sit arbejde. Jeg er sikkert ikke den første, det er gået ud over.

Jesper Bak har sendt en skriftlig gennemgang af forløbet til politiklagemyndigheden, og han afventer nu med stor spænding svar fra dem omkring, hvad der videre skal ske i sagen.

arrow Drama på McDonald's: Mand tog køkkenkniv og jagtede ansat
07. august 2018 kl. 11:51 Opdateret: kl. 11:18

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk