27. juli 2021
Bjørn Nørgaard foran sin bronzeskulptur ved indvielsen for 11 år siden. Foto: Jan Jensen
gallery icon

Se billedserie

Bjørn Nørgaard foran sin bronzeskulptur ved indvielsen for 11 år siden. Foto: Jan Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kendt skulptur med lange patter skulle ødelægges - nu er den vartegn for byens største torv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kendt skulptur med lange patter skulle ødelægges - nu er den vartegn for byens største torv
Næstved - 15. marts 2021 kl. 18:21
Af Esben Thoby

Man kan næsten ikke besøge Næstved uden at aflægge et visit på byens største torv, Axeltorv, hvor den omtrent tre meter høje bronzeskulptur »Slattenpatten og hendes døtre« hører hjemme.

arrow Læs også: Ny vision for Rønnebæksholm: Kunsten er til for alle

Den blev skabt tilbage i 2008, da den kendte kunstner Bjørn Nørgaard udstillede på Rønnebæksholm. Men faktisk var det ikke meningen, at skulpturen nogensinde skulle forlade kulturcenteret.

- Jeg havde fået fat i en stor kavalet (drejeskive, red.) på tre gange tre meter. Derfor var det oplagt for mig at lave et billedhuggerværksted i forbindelse med udstillingen. Jeg var klar over, at Abel Schrøder (1602-1676, billedskærer fra Næstved, red.) havde brugt Slattenplatten under prædikestolen i Vejlø Kirke, som jeg engang havde besøgt. Figuren hører hjemme i det område, og jeg ville gerne lave noget, man lokalt kunne relatere til, forklarer Bjørn Nørgaard og fortsætter:

- Og det var sådan set det. Jeg lavede skulpturen i ler, og det var egentlig tænkt som det, der i dag kaldes en performance, som vi tidligere bare kaldte en aktion. Meningen var, at den bare skulle pilles ned bagefter. Men så kom der interesse for den.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bjørn Nørgaard og hans assistent arbejder på tilblivelsen af den originale skulptur på Rønnebæksholm. Foto: Anders Ole Olsen

Millionindsamling

Daværende borgmester Henning Jensen (S) ønskede, at skulpturen skulle støbes i bronze og have en markant placering på Axeltorv. Kommunen var dog ikke interesseret i at betale prisen på 2 millioner kroner, så der blev i stedet startet en indsamling.

I starten gik det trægt, men så trådte Bjørn Nørgaard selv til. På Grafisk Værksted i Næstved fremstillede han 50 unikke litografier, og selvom de kostede 3500 kroner stykket, blev de revet væk på bare to dage. Derefter blev der trykt 1000 pasteller med lignende motiv, og de gik også som varmt brød. Dermed var millionerne samlet ind.

- Jeg var glad for at kunne hjælpe, for jeg laver ikke noget, der ikke betyder noget for mig. Jeg blev meget optaget af Abel Schrøder og hele historien. Men det krævede en del overvejelser, og undervejs lavede jeg lidt om i den oprindelige lerskulptur. Ikke meget. Men den skulle kunne holde til at blive gloet på i mange år fremover, erkender Bjørn Nørgaard.

Skiller sig ud

Slattenpatten er en figur fra den danske folketro, der er særligt knyttet til Sydsjælland. Hun beskrives som en slags elverkone med ekstremt lange bryster, der blandt andet kan slynges over skuldrene, når hun skal løbe hurtigt. I Bjørn Nørgaards version er hendes døtre udstyret med de samme lange attributter.

I 2010 kunne skulpturen endelig sættes op på Axeltorv til stor glæde for kunstneren.

- Jeg er meget glad for den skulptur og for, at den står, hvor den gør. Jeg rangerer ikke mine værker, fordi deres karakter er så forskellig, så de ville være som at sammenligne æbler og bananer. Men den betyder noget helt særligt på grund af måden, den kom til verden på. Der er en morsom historie bag, og på den måde skiller den sig ud, siger Bjørn Nørgaard.

- Det er vigtigt for en by også at have en identitet, der både peger fremad og fortæller noget om byens historie. Det er Slattenpatten blevet. Nogle synes, den ser forfærdelig ud, andre synes, den er morsom. Lige meget hvad er den blevet et vartegn for torvet. Det er det, skulpturer i det offentlige rum kan. De er det lag, der gør, at byen ikke bare er en praktisk foranstaltning, tilføjer han.

For et par år siden var der snak om at flytte »Slattenpatten og hendes døtre«, fordi skulpturen fylder for meget på Axeltorv. Foreløbig står den der stadig på snart 12. år, til stor glæde for kunstneren og mange andre.

arrow Nyt projekt bringer anderledes kunst ud til sociale institutioner
26. marts 2021 kl. 21:30 Opdateret: kl. 13:50
arrow Sandhed - uskikke og sodavand på en tirsdag
26. marts 2021 kl. 10:09 Opdateret: kl. 10:09
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk