26. september 2021
Der er penge på vej til kommunens daginstitutioner. Modelfoto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Der er penge på vej til kommunens daginstitutioner. Modelfoto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe løft til pædagoger: Så mange penge får de

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kæmpe løft til pædagoger: Så mange penge får de
Næstved - 08. december 2020 kl. 19:30
Af Mia Than West

I weekenden indgik regeringen aftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om blandt andet lovbundne minimumsnormeringer på kommuneniveau fra 2024. Det betyder, at der er penge på vej til kommunens daginstitutioner.

arrow Læs også: Stor diskussion i byråd om uddannede pædagoger i daginstitutioner: Nu er der truffet en beslutning

Det foreløbige tal for Næstved Kommune lyder på omkring 9.7 millioner kroner i tilskud, og det falder i god jord hos formand for Børne- og Skoleudvalget, Lars Hoppe Søe (R).

- Det bliver rigtig godt. Jeg er helt sikker på, at samtlige politikere i udvalget klapper i hænderne over, at der er flere penge til området, siger Lars Hoppe Søe og forsikrer, at alle penge går til børnene.

Fakta
  • Med finansloven for 2021 afsættes 200 millioner kroner årligt i 2021 til 2023.
  • Der afsættes 400 millioner kroner i 2024 og 200 millioner kroner varigt fra 2025 og frem til hurtigere indfasning af minimumsnormeringer, der nu skal træde i kræft allerede i 2024.
  • De afsatte midler på finansloven for 2021 kommer oven i midlerne afsat på finansloven for 2020. Alt i alt investeres der i 2024 og frem ca. 1,8 mia. kroner i børn hvert eneste år.
  • I 2021 til 2023 udmøntes midlerne via en direkte statslig tildelingspulje, hvor midlerne fordeles uden forudgående ansøgning efter kommunens forventede børnetal (0-5-årige).
  • Fra 2024 og frem udmøntes midlerne over bloktilskuddet.


Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

- De penge, der kommer fra finansloven er ekstra penge og skal selvfølgelig bruges på børnene. Der er ingen tvivl om, at mere vil gøre det endnu bedre, konstaterer han.

De seneste år har politikerne i Næstved Kommune afsat penge til netop at forbedre forholdene i kommunens daginstitutioner, der personalemæssigt har været pressede.

Selv om kravet i aftalen er, at der skal være maksimum tre børn per voksen i en vuggestue og seks børn per voksen i en børnehave fra 2024, så gælder kravet udelukkende på kommuneniveau. Det betyder derfor ikke nødvendigvis, at de ekstra penge fordeles på hver enkelt institution.

- Vi har diskuteret det før. Mit indtryk er, at pengene skal fordeles ligeligt. Jeg hører, der er stemning for, at der skal være lige vilkår for alle børn, siger Lars Hoppe Søe.

Et kæmpe løft

Der er også glæde hos pædagogernes fagforening BUPL. Formand for BUPL Sydøst, Betina Vincent Andersen, roser den nye aftale, der ifølge hende vil forbedre vilkårene i daginstitutionerne.

- Selvfølgelig rykker det. Det er et kæmpe løft for os og for børnene. Det var så udsultet et område. Man oplever, at man kan begynde at trække vejret nu, siger formanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand for Børne- og Skoleudvalget, Lars Hoppe Søe (R), glæder sig over, at der er flere penge på vej til bedre normeringer i kommunens vuggestuer og børnehaver. Privatfoto

Mærke en forskel

BUPL's målsætning og anbefaling er en normering, hvor der i alle institutioner i hele åbningstiden er minimum én pædagog til stede per tre børn i vuggestuen og minimum én pædagog til stede per seks børn i børnehaven.

Det bekymrer dog ikke Betina Vincent Andersen, at kravet om minimumsnormeringer fra 2024 udelukkende gælder på kommuneniveau - og ikke på hver enkelt institution.

- Som det er nu, er der i Næstved stor forskel på den enkelte institution. Man kan ikke ændre det fra i går til i dag, men man prøver at få genoprettet et niveau, så det er ens i alle institutioner, forklarer hun og tilføjer:

- Der skal laves en transparenthed, så man som forældre rent faktisk kan mærke en forskel ude i den enkelte institution, og at ens barn ikke er ringere stillet i en institution end en anden.

Aftalen sikrer ikke kun bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver.

Uddannet personale

Med aftalen etableres også en ny opkvalificeringspulje, så flere medarbejdere i daginstitutioner kan tage en uddannelse til pædagog og pædagogisk assistent. Det sætter formanden for BUPL Sydøst, Betina Vincent Andersen, stor pris på.

- Det er rigtig fedt. Forskning viser, at børn har større mulighed for at trives og udvikle sig, jo mere uddannet personale, der er. Det er simpelthen urimeligt, at dem, der har med vores børn at gøre ikke skal være uddannede, fastslår hun.

arrow Debat: Nej tak til kvoter og rigide regler
23. februar 2021 kl. 18:03 Opdateret: kl. 10:37
arrow Radikale kæmper for flere uddannede pædagoger i daginstitutionerne
23. februar 2021 kl. 09:35 Opdateret: kl. 08:51
arrow Debat: Politikerne er valgt til at bestemme
22. februar 2021 kl. 17:03 Opdateret: kl. 12:24
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk