14. oktober 2019
Det er ægteparret Søren og Mette Mikkelsen, der har fanget de mange krabber på fjorden. Foto: Esben Thoby
gallery icon

Se billedserie

Det er ægteparret Søren og Mette Mikkelsen, der har fanget de mange krabber på fjorden. Foto: Esben Thoby
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Invasive krabber har slået sig ned i Dybsø Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Invasive krabber har slået sig ned i Dybsø Fjord
Næstved - 11. juli 2019 kl. 15:23
Af Esben Thoby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Under overskriften »Krabbekamp i fjorden: Invasiv art breder sig« skrev Sjællandske i august sidste år om de usædvanlige krabber, ægteparret Søren og Mette Mikkelsen havde fanget i deres rejsekasse.

Der var tale om både asiatiske krabber og den nært beslægtede pensel klippekrabbe, og i år er historien den samme, bare med den forskel, at endnu flere invasive krabber er gået i nettet.

- I løbet af hele 2018 fangede vi måske 15 af den slags krabber, men i år er vi allerede oppe på 23, og der har været flere perioder, hvor vi ikke har haft garnet ude på grund af blæsten. Flere af krabberne har været med rogn, så der er meget, der tyder på, at de klarer sig godt her i Dybsø Fjord, siger Mette Mikkelsen.

- Jeg blev for alvor bekymret, da vi fangede syv af dem på én gang i et garn. Der er helt klart flere end sidste år, og jeg er sikker på, de nu har slået sig ned her i fjorden, tilføjer hun.

Problemet med både asiatiske krabber og pensel klippekrabber er, at de kan brede sig og potentielt udrydde den danske strandkrabbe. Sidste år udsendte Miljøstyrelsen en advarsel, hvor krabberne blev beskrevet på følgende måde:

- Krabberne er invasive og stammer oprindeligt fra asien og er mere territoriale og aggressive end vores hjemmehørende strandkrabbe og vil ofte være overlegne i kampen om føde.

Lars Christoffersen, naturvejleder ved Dybsø Naturskole, har til Sjællandske forklaret, at de asiatiske krabber er hurtigere end de danske, men til gengæld ikke lige så store.

- Alligevel er der grund til bekymring. Det er aldrig godt at pille ved et kredsløb, som har kørt i tusindvis af år. Den asiatiske krabbe kan potentielt udrydde vores strandkrabbe. Ved Vadehavet er den næsten mere almindelig end den danske nu. Der har man forsøgt at samle dem ind, men det er umuligt, sagde han i avisen sidste år.

Læs resten af artiklen i Sjællandske.

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk