3. august 2021
Den radikale landbrugs- og miljøordfører Zenia Stampe vil have lokale interesser tilgodeset, når nye husdyrbrug skal godkendes. Foto: Thomas Olsen
Den radikale landbrugs- og miljøordfører Zenia Stampe vil have lokale interesser tilgodeset, når nye husdyrbrug skal godkendes. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen lokal indflydelse på svinefarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ingen lokal indflydelse på svinefarme
Næstved - 31. december 2020 kl. 12:05
Af Rikke Bondesen

Hvis byggeriet lever op til de gældende miljøkrav, kan Tybjerggaard Agri Aps i løbet af foråret gå i gang med at opføre en svinestald på 7200 kvadratmeter med plads til at producere op til 45.000 slagtesvin op året på Vinderuphøjvej ved Glumsø.

arrow Læs også: Debat: Svin, klima, mangfoldighed og sundhed

Det er Næstved kommune, som skal miljøgodkende anlægget, men efter en ændring af husdyrbrugsloven i 2017 har kommunen ikke indflydelse på godkendelsen. Loven blev ændret for at gøre reglerne ensartede i hele landet, men det betyder til gengæld, at der ikke tages lokale hensyn.

Det er naboerne i Miljøforeningen for Gammel Susåland og Omegn kede af. Foreningen har allieret sig med den radikale landbrugs- og miljøordfører Zenia Stampe, som vil have afklaret, om kommunerne alligevel kan få lov til at afvise en svinefarm, hvis der er lokale forhold der skal tages hensyn til. Miljøforeningen er bange for, at der vil blive store gener fra lugt, ammoniakdampe og tung trafik i området fra svinefarmen, som bliver en af de største på Sjælland.

- Jeg har stillet otte spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin for at få at vide, hvilke muligheder kommunerne har for at få indflydelse på placeringen af de meget store svinebrug, siger Zenia Stampe.

Det kan godt være at loven ikke umiddelbart giver kommunerne indflydelse, med der følger både bekendtgørelser og vejledninger med til lovgivningen, og det er her Zenia Stampe ser en mulighed for at kommunerne kan søge om lokale undtagelser for loven.

Ikke i teknisk udvalg

Ansøgningen om at få miljøgodkendt byggeriet af det store svineproduktionsanlæg ved Glumsø har ikke været på dagsordenen i teknisk udvalg i Næstved Kommune, siger næstformand for udvalget, Vestres Elmer Jacobsen. Der har været en rent administrativ behandling af ansøgningen i plan og miljøforvaltningen der er lavet det udkast til en miljøgodkendelse. Udkastet skal i høring efter nytår.

Elmer Jacobsen savner ikke at en politisk behandling. Han synes, det er rimeligt, at der er en lovgivning, der regulerer landbrugsproduktionen, så der er det samme vilkår i alle landkommuner.

Radikale var med

Det Radikale Venstre var med til at vedtage den tidligere regerings landbrugspakke, der gør miljøgodkendelser af husdyrhold hurtigere og mere ensartet. Men ifølge Zenia Stampe lever loven ikke op til det, partierne blev lovet.

-Vi blev lovet, at den nye lov ville sikre høje miljøstandarder og tage hensyn til menneskenes livsvilkår på landet. Men sådan er det ikke blevet. Hvis der ikke kan gøres lokale undtagelser for loven, må vi i sidste ende ændre loven, siger Zenia Stampe.

Zenia Stampe besøger den 4. januar Miljøforeningen for Gammel Susåland og Omegn og skal blandt andet se stedet, hvor den en nye svinefarm skal bygges.

arrow Radikale: Byråd bør kunne sige nej til mega svinefarme
18. marts 2021 kl. 04:48 Opdateret: kl. 21:12
arrow Debat: Glumsø bliver til Gyllesø
17. januar 2021 kl. 10:00 Opdateret: kl. 14:25
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk