5. december 2020
Fire små skraldespande med stor lagerkapacitet under jorden er stillet op på Dania-parkeringen som led i et affaldsforsøg. Foto: Anna C. Møhl
gallery icon

Se billedserie

Fire små skraldespande med stor lagerkapacitet under jorden er stillet op på Dania-parkeringen som led i et affaldsforsøg. Foto: Anna C. Møhl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Højteknologisk skraldeforsøg: Dit affald gemmer sig langt nede under jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højteknologisk skraldeforsøg: Dit affald gemmer sig langt nede under jorden
Næstved - 14. juli 2020 kl. 07:12
Af Anna C. Møhl

Der mangler bare lidt sommerferieramt software, så kan et skraldeforsøg i det centrale Næstved gå i gang.

arrow Læs også: Se billeder: Byen har fået en affalds-ø

På Dania nær den tidligere Irma-bygning er der stillet fire højteknologiske skraldespande op. De syner ikke af meget, men der er god plads i de nedgravede containere.

Forsøget går blandt andet ud på at fjerne de mange store skraldecontainere, der fylder godt op i byens baggårde. Ved at centralisere indsamling af skrald i bymidten reduceres mængden af tung og larmende trafik. Desuden minimeres CO2-udledningen.

EU støtter

De nedgravede containere er en del af Bæredygtig Grøn Byudvikling, hvor Næstved Kommune med EU-støtte skal undersøge, hvordan man kan håndtere affald fra både private og erhverv i samme container.

Affaldet opbevares under jorden, hvor det er koldere, så lugtgener fra affaldet mindskes.

For at kunne kaste sit skrald ned i dybet skal man være tilmeldt forsøget og have et nøglekort. Dem, der kan være med bor eller har en virksomhed i en radius af 75 meter fra containerne, kan være med på den ny skraldevogn.

Når de bruger nøglekortet, registreres det, hvor meget affald de smider i og dermed hvor meget CO2 de sparer. Vægten registrerer også hvem, der smider skrald i containerne.

Mindre tung trafik

- Vores viden fra projektet skal indgå i vurderingen af mulighederne for at indføre affaldsløsningen i hele Næstved centrum, så vi får en mere attraktiv bymidte og mindre tung trafik. Det nye er, at affaldet bliver vejet, så borgerne skal følge med i, hvor stort deres CO2-aftryk er, siger Anette Moss, projektleder i Bæredygtig Grøn Byudvikling.

Hidtil har virksomheder ikke været omfattet af den kommunale affaldsindsamling. De finder selv en vognmand til at afhente papkasser og andet affald. Men med forsøget kan der afleveres madaffald, papir, pap, metal, hård plast, glas og almindeligt restaffald. Flere butiksindehavere har også ønsket, at de kan aflevere flamingo.

- Det er afgørende, at så store dele af erhvervslivet er med, for at vi kan få affaldscontainerne og den tunge trafik ud af bymidten. Vi har inddraget erhvervslivet i pilotområdet på et tidligt tidspunkt og det har givet virksomhederne mulighed for medbestemmelse og en følelse af ejerskab til projektet. Deltagelsen er frivillig, men vi oplever stor opbakning fra erhvervslivet, siger Anette Moss.

Forsøget går i gang i løbet af sommeren og afsluttes i maj 2021.

arrow EU-støttet pilotprojekt: Skraldespande skal væk fra baggårdene
15. januar 2020 kl. 17:14 Opdateret: kl. 10:59
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk