28. september 2021
Historiker og foredragsholder Kåre Johannessen er en af de mange deltagere i middelalderfestivalen. Han skal kommentere ridderturneringerne ved den fritlagte Suså - og så kan man iøvrigt finde ham i bybilledet som henholdsvis lurendrejer og middelaldermand. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Historiker og foredragsholder Kåre Johannessen er en af de mange deltagere i middelalderfestivalen. Han skal kommentere ridderturneringerne ved den fritlagte Suså - og så kan man iøvrigt finde ham i bybilledet som henholdsvis lurendrejer og middelaldermand. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk festival søger syge, fattige - og muskelmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk festival søger syge, fattige - og muskelmænd
Næstved - 29. juli 2021 kl. 08:41
Af Per WittPer.witt@sn.dk

Hvordan befolkningssammensætningen i Næstved så ud i middelalderen, det får vi måske snart et visuelt svar på under den kommende middelalderfestival Næstveds Søjler i august.
For at få syn for sagn er der over tre dage hårdt brug for fattige, syge, munke, tiggere, kvaksalvere og andet godtfolk som taget ud af bybilledet i Næstved, som det så ud for mere end 600 år siden. Selvom man i teorien sikkert kan opspore rigtige syge og fattige, så er det altså statister og frivillige hjælpere, der efterlyses til den storstilede middelalderfestival Næstveds Søjler, der foregår 26.-28. august i Næstveds midtby ved byens kirker og torve.

arrow Læs også: Klima og verdensmål skal fylde mere i næste byrådsperiode

- Vi vil forsøge at gengive et middelalderligt scenarie i og ved Sct. Mortens Kirke. Dem mange af os var dengang for hundreder af år siden og som vi stammer fra, forklarer Kamilla Glyholt, der sidder i menighedsrådet i Sct. Mortens Sogn.

- Også vi søger statister og "muskelmænd" til alt det praktiske omkring arrangementerne ved Sct. Peders kirke, Herlufsholm kirke og de øvrige aktiviteter i by og omegn under festivalen, oplyser Klaus Eusebius Jakobsen, der er idemand og primus motor for middelalderarrangementet.

Dragter fra Nationalmuseet

- Sct. Mortens kirke var i middelalderen for de af byens borgere, der befandt sig på samfundets bund. De udstødte, de sultne, de syge, skøgerne, tosserne, de forarmede og lurendrejerne. Ud over kirken lå også Sortebrødreklostret i sognet med sine munke, der kunne give gode råd, lægende urter og helligt kildevand til alle med behov, fortæller Kamilla Glyholt, der i øvrigt er etnolog og har et godt greb om tidsperioden. Og det er netop statister til disse roller, der skal besættes, så oplevelsen bliver så livagtig som muligt for tilskuerne.

- Vi skal blandt andet besøge Nationalmuseet i august, hvor Rane Willerslev har givet os lov til at låne nogle middelalderdragter til vores statister, fortæller Kamilla Glyholdt.

Præst i Sct. Mortens kirke, Christian Wendelboe, vil stå for et par andagter fredag aften, og der vil blive solgt alskens mirakelmidler ved et lille marked uden for kirken. Blandt andet helligt vand, honning, krydderier og amuletter.

Det bedre borgerskab

Vil man igen som statist, tilhøre det bedre borgerskab, skal man derimod kontakte Klaus Eusebius Jakobsen, der i denne forbindelse bland andet varetager Sct. Peders Sogn, hvor også ridderne og købmændene hørte til i middelalderen. Det var det fine sogn.

- Selvom Sct. Mortens og Sct. Peders kirke i dag synes at ligge tæt på hinanden i bybilledet, så var afstanden mellem befolkningssammensætningen i de to sogne dengang meget stor, understreger Kamilla Glyholt.

Kontakt Kamilla Glyholt på kamillaglyholt@outlook.com eller telefon 2381 0054 hvis man er interesseret i at være statist eller hjælpe med alt det praktiske.

arrow Hver femte er ufaglært i ældreplejen i Region Sjælland
30. juli 2021 kl. 06:00 Opdateret: kl. 16:18
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk