11. juli 2020
Efter studenterfesten gik turen ned til vandet, hvor den nyslåede student, Helge Adam, hoppede en tur i bølgerne. -  Det lykkedes mig desværre ikke at få hende den smukke, unge dame med i vandet, selvom jeg nok har prøvet, fortæller han med et grin.Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Efter studenterfesten gik turen ned til vandet, hvor den nyslåede student, Helge Adam, hoppede en tur i bølgerne. - Det lykkedes mig desværre ikke at få hende den smukke, unge dame med i vandet, selvom jeg nok har prøvet, fortæller han med et grin.Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helge Adams tilbageblik: Fodbold og flade på Næstved Gymnasium

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helge Adams tilbageblik: Fodbold og flade på Næstved Gymnasium
Opdateret 17. september 2018 kl. 14:30
Næstved - 16. september 2018 kl. 17:11
Af Sophus Zarrs Soelberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rumkapløbet mellem USA og Soviet Unionen var allerede godt i gang, og mens verdens stormagter rettede blikket mod fjerne stjerner, kiggede en ung mand mod fodboldbanens grønsvær.

arrow Læs også: 75 års jubilæum: Gymnasiet inviterer hele byen til fest

Den unge Helge Adam Møller, der senere skulle beskæftige sig rigeligt med internationale, politiske anliggender, havde i gymnasietiden endnu ikke kastet sig over det politiske håndværk. Hans interesser lå dengang et helt andet sted.

- Det eneste, der rigtig interesserede mig til at starte med, var fodbold og spejder, fortæller den tidligere folketingspolitiker med et grin.

- Senere fandt jeg ud af, at jeg ville være officer ligesom min far, og så kom motivationen til at følge med i skolen, men til at starte med var der altså noget andet, der trak, siger han.

På grønsværen tørnede den unge Helge Adam Møller ud for skolens fodboldhold, og mens de sportslige aktiviteter hev og sled i den unge mands opmærksomhed, var det en anden sag med lektierne.

- Mine søstre kunne ikke drømme om at gå til time uden at være ordentligt forberedt, men jeg sad altid i biologitimen og læste fransk, som jeg skulle have i timen efter, erindrer det konservative byrådsmedlem med et smil.

I 1962 så verden dog en anelse anderledes ud, og strategien med at forberede sig løbende gennem skoledagen var tilsvarende risikabel.

- Vores biologilærer Rasmussen, som vi kaldte »Lille Ras«, fordi han var en lille mand, kunne pludselig komme op bag en, uden at man havde opdaget det. Så ville han hive en op i øret og sige »Nå, du sidder nok og læser til næste time«. »dung dung dung«, så ville man få et par på hovedet. Det virker jo helt utroligt i dag, men sådan var det dengang, fortæller Helge Adam Møller og fortsætter:

- Hvis man gjorde noget galt, fik man en flad, og det behøvede ikke engang at være af læreren eller ens egen far, det kunne lige så vel være af naboen.

Selv om ørefignerne sad løst i året 1962, og den unge Helge Adam Møller fik skrabet sin del til sig, mener han ikke, at han fik mere, end han kunne tåle.

- Af alle de øretæver, jeg fik, var de fleste fortjente. Jeg har heldigvis aldrig oplevet, at lærerne var sadister.

Efter et par flade lagde den unge mand artigt fransklektierne til side, indtil næste gang han havde biologi, hvor franskhæftet atter blev sneget frem, og læsningen fortsatte med kinderne som indsats.

Det vilde sindelag, der skaffede den unge Helge Adam Møller varme kinder i biologitimerne, gav ham også problemer i andre sammenhænge.

Hver morgen kom alle eleverne kørende på cykler, og når de mange cykler skulle parkeres side om side, var det under opsyn af en såkaldt præfekt.

Præfekten, der var en ældre elev, sørgede for, at cykelparkeringen foregik under ordnede rammer, men i morgenstundens hast og jag kom den unge Helge Adam Møller på kant med reglerne.

Cyklen blev parkeret skævt, og det gav konsekvenser i 1962 - konsekvenser, som den unge Helge Adam Møller forsøgte at sno sig ud af.

- Èn gang skulle jeg skrive 100 gange til næste dag, at »jeg skal parkere min cykel ordentligt«, men jeg skrev det kun én gang, og så lavede jeg 99 gentagelsestegn bagefter. Jeg foldede papiret fire gange, og så afleverede jeg det næste morgen, inden jeg løb ud igen. Det virkede overhovet ikke. Jeg endte med at skulle skrive det samme 200 gange til dagen efter, erindrer Helge Adam møller med et grin.

Det var dog ikke alt, der endte i ballade for den unge mand, og i takt med at drømmen om en karriere som officer begyndte at melde sig, begyndte det kommende folketingsmedlem at tage sig sammen.

Skolen blev passet, og selvom lektierne stadig blev lavet i løbet af skoledagen, skete der et skift i den unge mands bevidsthed.

- I 3.g havde jeg besluttet, at jeg ville være officer, men for at komme på officersskolen, skulle man være matematisk student, og man skulle have et godt karaktergennemsnit. Der fandt jeg et mål, og jeg blev meget målrettet, fortæller Helge Adam Møller.

Allerede næste morgen meldte han sig hos Forsvaret.

arrow Helge Adam Møller i retten
15. februar 2018 kl. 10:12 Opdateret: kl. 13:40
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk