24. september 2021
Farvel til bymidten og goddag til Ydernæs. Næstved Byråd afgør havnens fremtid inden sommerferien og pilen peger mod en mindre erhvervshavn på Ydernæs. Luftfoto: Robert Fischer
gallery icon

Se billedserie

Farvel til bymidten og goddag til Ydernæs. Næstved Byråd afgør havnens fremtid inden sommerferien og pilen peger mod en mindre erhvervshavn på Ydernæs. Luftfoto: Robert Fischer
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havnens fremtid nærmer sig en afgørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Havnens fremtid nærmer sig en afgørelse
Næstved - 24. marts 2021 kl. 04:43
Af Kim Palm

Erhvervshavnens fremtid bliver afgjort inden byrådet går på sommerferie.

arrow Læs også: Nyt forslag: Forening vil gentænke planer for havnen

Det varsler borgmester Carsten Rasmussen (S), som straks efter påske indkalder samtlige partier til forhandling om havnens fremtid og kommende udflytning.

- Jeg satser på et bredt forlig om havnens fremtid og begynder nu at indkalde partierne til forhandlinger. Dermed kan vi være klar til at træffe en afgørelse inden sommerferien. Det skylder vi havnens kunder, siger Carsten Rasmussen.

Ifølge borgmesteren peger pilen på en beslutning om at lukke erhvervshavnen midt i byen og flytte havnen ud på Ydernæs. Planen er at bygge et mindre kajanlæg til havnens eksisterende kunder. Dermed kan der bygges boliger på de nuværende havnearealer, mens Næstved fortsat vil have status af havneby med et kajanlæg på den gamle lossepladsgrund på Ydernæs.

Temamøde

Onsdag i sidste uge var byrådet indkaldt til temamøde om havnens fremtid. Her blev der gennemgået flere scenarier. Og selvom der ikke blev truffet nogen beslutning, så tror borgmesteren på byrådets opbakning til en erhvervshavn i mindre skala. En havn der ikke jager sejlklubben ud af byen - og en havn, der vil kunne betjene Ardagh, Næstved Sten & Grus samt de øvrige aktører, der har deres daglige indtjening på Vestre kaj i hjertet af byen.

- På temamødet havde vi besøg af repræsentanter fra Holbæk, hvor man har været i gang med samme øvelse som den vi står overfor i Næstved. Og vi havde også inviteret pensionskasser med til mødet, for at give deres bud på, hvad der kan lade sig gøre i forhold til boligudvikling på havnen, siger Carsten Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Næstved Erhvervshavn er fra 1936. Her er vi i 1944, hvor der var godt gang i havnen med soda til Holmegaard Glasværk. Foto: Næstvedarkiverne

Venstre har i forvejen meldt klar kurs for fortsat havnedrift i byen. Det samme har De Konservative, SF, Nye Borgerlige og Enhedslisten og dermed tegner der sig på forhånd et solidt flertal for at Næstved bevarer status af havneby - dog i mindre skala end i dag.

Peger fremad

De Radikale synes på forhånd at være de mest skeptiske. Partiet har tidligere foreslået at afvikle erhvervshavnen. Men det kan der næppe skaffes flertal for, erkender viceborgmester Klaus Eusebius Jakobsen (R), som roser borgmesterens håndtering af havnesagen.

- Jeg synes det peger fint fremad, når Carsten Rasmussen inviterer samtlige partier til forhandlinger om havnens fremtid. Og da vi står temmelig alene med synspunktet om at lukke havnen, møder vi ind til forhandlingerne med åbent sind og er klar til kompromis, siger Klaus Eusebius Jakobsen.

Havneformand Kristian Skov-Andersen (V) ser også frem til de kommende forhandlinger, men advarer i samme moment mod at bygge en discounthavn uden plads til udvidelser.

- Hvis vi ender med en havn, der nærmest skal klemmes ind med et skohorn, så risikerer vi at bruge rigtigt mange penge på et havnebyggeri, der ikke vil give overskud, men taber penge år efter år. Så jeg håber stadig, at byrådet tænker sig om, så vi ikke står med en havn uden plads til udvikling, hvor vi ikke må så meget som krumme et hår på hovedet af hverken sejlklubben, jolleklubben eller sejlfolket i Pouls Vig, lyder advarslen fra havneformanden inden næste måneds forhandlinger.

I havnens Masterplan lægger havnen selv op til en udflytning på Ydernæs og en havn i stor skala - uden plads til sejlklub, jolleklub og bådfolk for enden af kanalen. Men den plan vil der næppe være flertal for, når fremtiden for erhvervshavnen bliver afgjort inden sommerferien.

Næstved Erhvervshavn ligger på et attraktivt område, som kommunen gerne vil udvikle. Det kan betyde at havnen må flyttes. Foto: Jørgen C. Jørgensen

arrow Debat: Luk så den havn
30. marts 2021 kl. 07:31 Opdateret: kl. 13:56
arrow Maglemølle under forvandling: Fra papir til padel
22. marts 2021 kl. 11:45 Opdateret: kl. 16:25
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk