28. juli 2021
Et visuelt vartegn for byen eller bare en trist gammel silo i frit forfald? Mandag skal de folkevalgte tage stilling til havnens ønske om nedrivning. Foto: Anna C. Møhl
gallery icon

Se billedserie

Et visuelt vartegn for byen eller bare en trist gammel silo i frit forfald? Mandag skal de folkevalgte tage stilling til havnens ønske om nedrivning. Foto: Anna C. Møhl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havnen i centrum: Stop, nej, vent - siloen må ikke rives ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Havnen i centrum: Stop, nej, vent - siloen må ikke rives ned
Næstved - 31. oktober 2020 kl. 09:45
Af Kim Palm

Det kan godt være det kribler i detonatorfingeren på havneformand Kristian Skov-Andersen (V), men står det til kommunens embedsmænd og Næstved Bevaringsforening, så er det alt for tidligt at rive siloen ned på havnens midtermole.

arrow Læs også: Kloakmester: Flere vil have pilerens

- Stop, nej, vent. Det vil være en hovsa-løsning. Der skal ikke pilles ved den silo, før der foreligger en samlet plan for havnens fremtid, siger formanden for byens bevaringsforening, Peter Engberg.

Mangler plads

Årsagen til balladen er, at Næstved Havn helt officielt har søgt kommunen om nedrivningstilladelse af den gamle kornsilo på midtermolen. Havnen mangler plads til flere glasskår og granitskærver og mener at siloen står i vejen for moderne havnedrift. Derfor skal politikerne i Plan- og erhvervsudvalget mandag tage stilling til om siloen skal have det endelige dødsstød - eller om nedrivningen skal udsættes eller helt annulleres indtil der foreligger en samlet plan for havnens fremtid, hvor de mulige scenarier hedder lukning eller udflytning.

Embedsmændene ikke i tvivl. De betegner den gamle silo som et stykke kulturhistorie med signifikant betydning for byen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand for Næstved Bevaringsforening, Peter Engberg, advarer i kraftige vendinger mod at rive siloen ned. Foto: Mogens Lorentzen

Bevaringsværdig

DLG-siloen er af Kulturarvsstyrelsen nemlig vurderet med høj bevaringsværdi i kategori 3 - og kan ikke fjernes uden særlig tilladelse fra Byrådet og efterfølgende høring, hvor Sydøstdanmarks Museum og Næstved Bevaringsforening er høringsberettigede.

- Vi synes man skulle prøve at tænke siloen ind i den kommende byudviklingsplan for havnen. Måske kan man rive de tilhørende bygninger ned. Men selve siloen bør bestå som et vartegn for Næstved by og historie, siger Peter Engberg.

Silo i frit forfald

Omvendt argumenterer havnen med, at siloen er i frit forfald. Der er synlige tegn på nedbrud i betonen og de cirka 10.000 tons beton kan med fordel anvendes andre steder i kommunen.

Hvis politikerne i Plan- og erhvervsudvalget godkender nedrivningen, sendes sagen videre til Byrådet, der skal lave ny lokalplan for området, som skal sendes i offentlig høring. Så der lyder ingen kæmpe brag i Næstved lige med det første - selv om havnen gerne så siloen sprængt i luften - hellere i dag end i morgen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Direktør for Næstved Havn, Flemming Bach, vurderer, at siloen er i så dårlig stand, at den skal rives ned. Fotos: Jan Jensen

Siloen har stået tom i mere end 10 år og tjener intet andet formål end at være vartegn for byen. Den gamle kornsilo er nemlig udsmykket af den anerkendte tyske street-art kunstner Heinrich Biekirch.

Siloen har stået tom de seneste 10 år. Kun duerne har har søgt ly i siloen.

arrow Pilerens og kloakker: Nu lander lorten i byrådet
03. november 2020 kl. 16:07 Opdateret: kl. 11:17
arrow Par dømt for ulovlig rensning af spildevand
03. november 2020 kl. 14:01 Opdateret: kl. 10:18
arrow Smag på sæsonen: Æbler på skoleskemaet
01. november 2020 kl. 15:58 Opdateret: kl. 13:35
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk