26. oktober 2020
Anna Helleberg Kluge mener, at nadver i coronatider kan gives uden fysisk kontakt. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Anna Helleberg Kluge mener, at nadver i coronatider kan gives uden fysisk kontakt. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gudstjeneste sammen hver for sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gudstjeneste sammen hver for sig
Næstved - 08. april 2020 kl. 17:20
Af Anna C. Møhl

Når Herlufsholm Kirkes præster i påsken streamer andagter på sociale medier, bliver det uden nadver. Præsterne mener ikke, at brødet og altervinen kan gives på distancen.

arrow Læs også: LYT MED: Palmesøndag 2020 - Skt. Jørgens Kirke - Næstved

Den teologiske diskussion er blusset op efter corona-pandemien lukkede landets kirker. Mange kirker har valgt at bruge sociale medier til - trods alt - at være tilstede og markere kirkens største højtid, påsken. På den ene side er der præster, som mener, at nadveren i form af Jesu legeme og blod, skal foregå som en fysisk overrækkelse.

Hvad er nadver?
  • Nadveren er et måltidsfællesskab ligesom Jesus’ sidste måltid med sine disciple.
  • Ordet nadver betyder egentlig aftensmad.
  • Det Ny Testamente fortæller, at Jesus spiste sammen med sine disciple den sidste aften, før han blev taget til fange og korsfæstet. Under måltidet sagde han til dem, at når han var gået bort, skulle de mødes og spise sammen på samme måde, og han ville så selv være til stede hos dem gennem brødet og vinen.
  • Siden de første kristne begyndte at holde gudstjeneste sammen, har man delt brødet og vinen; og nadveren er fortsat led i folkekirkens gudstjeneste med budskabet om, at den opstandne Kristus er til stede med Guds tilgivelse.

Kilde: Folkekirken.dk
Pragmatisk

Anna Helleberg Kluge, provst i Næstved Provsti, går mere pragmatisk til værks. Hun mener godt, at sognebørnene kan sidde derhjemme med deres skærm og på afstand modtage nadveren.

- Det er bedre end slet ikke at give nadver. Skal vi så sætte kristedommen på stand-by? Selvfølgelig skal vi ikke det. Kristendommens styrke er at være pragmatisk. Det er indholdet og ikke formen, der betyder noget - særligt i disse mærkelige tider, siger provsten.

For hende er det centrale i kristendommen fællesskabet. Og selv om fællesskabet ikke trives godt alene, mener Anna Helleberg Kluge, at netop i exceptionelle situationer giver det ekstra god mening af give nadver. Også selv om det foregår uden fysisk kontakt.

Anna Helleberg Kluge beskriver, hvordan hendes børn har et levende fællesskab med deres venner. Fællesskabet opstår og stortrives på sociale medier.

- Det er den slags nye medier også kan, siger hun.

Herlufsholm Kirkes påskeandagter kan ses på www.sn.dk langfredag og påskedag.

arrow Sognepræster går live i radioen
01. april 2020 kl. 17:00 Opdateret: kl. 10:16
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk