31. marts 2020
Thomas Engelund og Mikkel Carprani foran et bjerg af gammel asfalt på Arkil i Næstved. Nu kan det genanvendes som bærelag i nye veje. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Thomas Engelund og Mikkel Carprani foran et bjerg af gammel asfalt på Arkil i Næstved. Nu kan det genanvendes som bærelag i nye veje. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grøn Succes: Nu kan vi genbruge gammel asfalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grøn Succes: Nu kan vi genbruge gammel asfalt
Opdateret 27. februar 2020 kl. 07:16
Næstved - 27. februar 2020 kl. 03:44
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et prøveprojekt på en blind vej nær Fuglebjerg har vist så lovende resultater, at asfaltbranchen og Vejdirektoratet er klar til genbrug af asfalt i stor skala.

arrow Læs også: Genanvendelse af gammel asfalt reducerer CO2 med 90 procent

På Vådagervej er en lille smadret vej blevet fyldt op med genbrugsasfalt som bærelag og flere entreprenørfirmaer er nu klar til at rulle de store maskiner ud på vejene for at fræse asfalten op og genbruge den som ny belægning på vejene.

Entreprenørfirmaet Arkil har netop investeret i en ny slags asfaltmaskine, der i én og samme arbejdsgang fræser den gamle asfalt i stykker, tilsætter bindemidlet bitumen, hvorefter asfalten bliver udlagt som nyt bærelag i vejen.

- Ressourcerne har en udløbsdato og der bliver stillet stadig støre krav om genanvendelse. Med den nye teknik undgår vi at sprænge bjerge i Norge, grave huller i Danmark og køre den gamle asfalt frem og tilbage til asfaltværket, siger afdelingschef i Arkil, Thomas Engelund til Sjællandske.

Vejdirektoratet følger opmærksomt de nye tiltag i asfaltbranchen, da kommende udbud af nye stats- og landeveje i stigende grad skal tage hensyn til klima og CO2-udledning.

- Selvfølgelig er det den her vej vi skal gå. Klima bliver et stadig vigtigere parameter - også i de udbud vi kommer til at lave fremadrettet, siger områdechef i Vejdirektoratet Gert Didriksen von der Ahé.

Den klimavenlige form for asfaltgenbrug anvendes i dag i bl.a. USA og Tyskland.

arrow For 2,5 millioner asfalt, tak
21. februar 2020 kl. 12:10 Opdateret: kl. 11:34

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk