13. juni 2021
Et corona-sikkert håndtryk har gjort Brenda Petersen til dansker. Det betyder mere end hun troede at være en del af det rød-hvide fællesskab. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Et corona-sikkert håndtryk har gjort Brenda Petersen til dansker. Det betyder mere end hun troede at være en del af det rød-hvide fællesskab. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Great: Efter 22 år i Danmark kan Brenda endelig kalde sig dansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Great: Efter 22 år i Danmark kan Brenda endelig kalde sig dansk
Næstved - 15. september 2020 kl. 20:22
Af Kim Palm

- Jeg vågnede dagen efter med en følelse af stor stolthed: Endelig er jeg dansker og en del af fællesskabet, sådan helt officielt.

arrow Læs også: Skoleelever smed uniformen og samlede penge ind

Efter 22 års tilløb kan Brenda Petersen nu kaldte sig dansker. Formaliteterne kom på plads med et corona-sikkert håndtryk af borgmester Carsten Rasmussen ved en grundlovsceremoni på rådhuset i Teatergade lørdag.

Dermed kan Brenda, der kommer fra staten Washington i det nordvestlige hjørne af USA, nu skifte sit amerikanske pas ud med et ægte rødbedefarvet dansk pas og afgive stemme ved næste folketingsvalg.

- Det er en milepæl og virker vigtigere end jeg gik og troede. Selv om jeg aldrig vil slippe mine amerikanske rødder føler jeg mig i dag langt mere dansk end amerikansk, især efter Donald Trump blev præsident, siger fortæller 47-årige Brenda Petersen.

Brenda Petersen nævner corona-krisen som eksempel på, hvorfor hun i dag vægter livet i Danmark langt højere end i USA.

- Jeg er utrolig stolt over, hvordan danskerne har tacklet corona. Fra dag ét blev vi informeret og en del af fællesskabet i kampen mod den lumske virus. I USA var det lige omvendt. Her var det alles kamp mod alle og handlede mest om at passe sig selv.

Small town feeling

Det var kærligheden, der førte Brenda til Danmark. Under en turné med den verdensomspændende musicaltrup Up With People mødte hun Anders fra Næstved. Parret blev gift i 1996 og to år senere kom Brenda til byen efter sidste show i Tokyo. Aftalen var, at parret skulle blive i Næstved i 14 dage. Men nu er der gået 22 år og i mellemtiden er Brenda blevet mor til Daniel på 15 og Nicolai på 18 og arbejder i dag som engelsklærer på Herlufsholm Kostskole.

- Jeg synes det er fantastisk at gå rundt på en skole med en historie, der rækker tilbage til 1500-tallet og være en del af en by, hvor vi kender hinanden. Næstved har den her small town feeling, hvor du altid møder nogle du kender, når du går ned på Torvet eller i butikkerne. Det holder jeg rigtig meget af.

Artiklen fortsætter under billedet

Brenda Petersen er engelsklærer på Herlufsholm Kostskole.

Huset slog revner

I 2010 ramte Brenda og Anders forsiderne, da de blev tilkendt en rekorderstatning på 2,4 millioner kroner for Danmarkshistoriens største sjusk med tilstandsrapporter. De troede de havde købt et sundt og solidt parcelhus på Vagtelvej, men blev overhalet af virkeligheden, da det viste sig at en tidligere tilstandsrapport havde givet huset de alvorligste anmærkninger, man kan give et hus. Huset slog revner, var sunket 15 centimeter og helt usælgeligt.

I dag bor parret i en nyopført villa samme sted og Brenda føler sig som en del af fællesskabet i et Danmark, der har givet hende tro på de værdier, mange af os tager for givet, og ikke tænker videre over.

Artiklen fortsætter under billedet

Brenda og Anders Petersen ramte landets forsider, da de i 2010 efter fem års kamp blev tilkendt en rekord- erstatning efter Danmarkshistoriens største sjusk med tilstandsrapporter. Foto: Jan Jensen

- Jeg har taget mange amerikanske traditioner med mig og her i huset gør vi et stort nummer ud af Halloween. Men jeg elsker også de danske traditioner. Især jul med and og flæskesteg, hvor vi spiser til vi revner - og følelsen af at være tryg, i et land som nu også er mit.

Ud over Brenda kan seks andre udlændinge nu kalde sig danskere efter grundlovsceremonien lørdag.

arrow Genbrugsgravsten: Kirkegård og stenhuggeri er uenige
07. september 2020 kl. 20:00 Opdateret: kl. 12:07
arrow Bliv spejder eller tambour for en dag
05. september 2020 kl. 09:14 Opdateret: kl. 14:41
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk