24. september 2021
Udkast til linjeføring for gasledningen fra Everdrup i Nord til Nakskov i syd. Grafik: Energinet
gallery icon

Se billedserie

Udkast til linjeføring for gasledningen fra Everdrup i Nord til Nakskov i syd. Grafik: Energinet
Foto: Jesper Nørskov Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gasledning til Lolland i høring: - Folk er tyndslidte og orker ikke mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gasledning til Lolland i høring: - Folk er tyndslidte og orker ikke mere
Næstved - 09. marts 2021 kl. 12:59
Af Rikke Bondesen

Den første offentlige høring om en ny gasledning mellem Sydsjælland og Lolland-Falster er i gang. Miljøstyrelsen og Energistyrelsen har netop udsendt materialet, og de næste fire uger kan alle komme med spørgsmål og input til, hvad der bør undersøges i forbindelse med den miljøkonsekvensvurdering, der skal laves før projektet kan sættes i gang.

arrow Læs også: Alvorlig arbejdsulykke: Ansat klemt mellem lift og ståldrager

- Målet er, at vi i fællesskab kan finde ud af, hvordan gasledningen bliver anlagt på den bedst mulige måde for lodsejere, naboer, natur og miljø. Det er vigtigt, at alle input og forslag kommer frem, så vi kan lave gasledningen så skånsomt som muligt, siger Jeppe Danø, vicedirektør i Energinet, der har det overordnede ansvar for gastransmissionsnettet.

Gas til sukkerfabrikkerne

Gasledningen Grøn Gas Lolland-Falster skal føre gas fra naturgasledingen Baltic Pipe via kompressorstationen i Everdrup ved Næstved til Nakskov og undervejs forsyne sukkerfabrikkerne i både Nykøbing Falster og Nakskov med klimavenlig brændsel.

Med tiden er det planen, at ledningen også skal transportere biogas den anden vej, fra Lolland-Falster til Sjælland, i de perioder hvor sukkerproduktionen ligger stille.

Ikke mere gas

Beboerne i Everdrup har allerede prøvet turen før med gravearbejde på markerne.

Everdrup er knudepunkt for et andet gasledningsprojekt, Baltic Pipe og Nordeuropas største kompressorstation, der hæver gastrykket i rørene, så de store mængder gas kan sendes tværs over Østersøen til Polen. Det er også herfra, at gassen skal løbe sydpå til Lolland-Lolland.

Men beboere og lodsejere er ved at være trætte af al den gas, mener Charlotte Roest, medlem af Næstved Byråd (S) og den lokale borgergruppe i Everdrup.

- Folk er tyndslidte og orker ikke mere. Vi har taget imod mange store grønne projekter i den østlige del af Næstved kommune: Tre kæmpevindmøler, en solcellpark, Baltic Pipe, og nu er der så Grøn Gas Lolland-Falster projektet, siger hun.

En af dem, der bliver direkte berørt er landmand Bjarne Rasmussen fra Tappernøje, som skal have gravet gasrør ned på sine marker.

- Jeg har ikke den store illusion om, at jeg kan ændre noget. Det bliver højest noget med at få flyttet linjeførelsen ti meter til den ene eller den anden side, siger han.

Samarbejde

Charlotte Roest mener ikke, at Energinet gør nok for at komme i dialog med de beboere, der bliver berørt af byggeriet af gasledningen.

Energinet har åbnet telefonerne for spørgsmål fra borgerne fra klokken 16-20 den 16., 17. og 18 marts, men det er slet ikke tilstrækkeligt, mener Charlotte Roest fra borgergruppen Everdrup/Tappernøje/Snesere.

Borgergruppen ønsker i stedet, at man afholder to eller tre online informationsmøder, hvor Energinet præsenterer og gennemgår planerne og svarer på spørgsmål.

- Vi har brug for at mødes og høre, hvad de andre spørger om og siger og blive inspireret, siger Charlotte Roest.

Lige nu er folk opgivende vurdere hun.

- Vi fik ingen indflydelse på Baltic Pipe, kun på mindre ting som beplantning og adgangsveje. De små hverdagsting. Der er fint nok, men vi har aldrig haft diskussionen, om hvorfor vi overhovedet skal have de gasprojekter her, forklarer hun.

Processen

I miljøvurderingsprocessen indgår der to offentlighedsperioder. I den første, som løber fra 8. marts til 6. april, præsenteres borgerne for projekt Grøn Gas Lolland-Falster, dets linjeføring og de mulige miljøpåvirkninger, og borgerne inviteres til at komme med bemærkninger og synspunkter til for eksempel placeringen af linjeføringen og hvilke miljøpåvirkninger, der skal undersøges.

I den anden offentlighedsperiode får borgerne mulighed for at læse og kommentere på miljøkonsekvensvurderingen. På baggrund af bemærkninger i denne fase bliver der truffet beslutning om udstedelse af miljøgodkendelse af projektet eller ej.

arrow Ny gasledning: Beboere trætte af energiprojekter
09. marts 2021 kl. 04:44 Opdateret: kl. 21:39
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk