21. januar 2021
Bilister og cyklister slipper ikke for løse skærver og kør-selv-asfalt, men brugen af det skal begrænses mest muligt. Foto: Mik
Bilister og cyklister slipper ikke for løse skærver og kør-selv-asfalt, men brugen af det skal begrænses mest muligt. Foto: Mik
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frygter alvorlige ulykker: Politikere vil begrænse brugen af denne type vejbelægning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frygter alvorlige ulykker: Politikere vil begrænse brugen af denne type vejbelægning
Næstved - 26. november 2020 kl. 07:30
Af Kim Palm

Du får tre gange så meget asfalt for pengene - til gengæld er den såkaldte kør-selv-asfalt med løse skærver ofte en plage for både bilister og cyklister.

arrow Læs også: Julekoncert på en ny måde: Her kan du høre musikken

Det har nu fået politikerne i Teknisk udvalg til at foreslå begrænsning af den billige asfalt, der i fagsprog hedder OB-belægning, som kommunen dog ikke har råd til at undvære.

- Vi har et kæmpe vejnet, der skal asfalteres, og OB-belægningen er effektiv og billig. Men vi erkender også, at belægningen er upopulær, derfor skal den kun benyttes på mindre befærdede veje, ligesom udvalgte cykelveje skal friholdes fra knuste skærver, siger udvalgsformand Helle Jessen (S).

Billig og slidstærk

I en orientering til udvalget fremgår det, at kommunen overvejende har gode erfaringer med de løse skærver som tilsættes bindemiddel og tromles ned i vejen. Det koster kun en tredjedel af almindelig asfalt, det er slidstærkt, og så spares der også på råstofferne.

Til gengæld kan det være ubehageligt at køre på som bilist, hvor den nyanlagte asfalt giver lav friktion og stenslag, ligesom cyklisterne må trampe ekstra hårdt i pedalerne på grund af den store rullemodstand.

Alvorlig ulykke

Politikerne bad om orienteringen efter en cykelulykke i Odsherred i sommer, hvor en 69-årig kvinde blev alvorligt kvæstet, da hun styrtede på de nyanlagte skærver. Tidligere har Vordingborg Kommune helt droppet brugen af kør-selv-asfalt på grund af kraftig kritik af den løse belægning.

Alene i år har Næstved Kommune asfalteret mere end 100.000 kvadratmeter vej med den billige belægning, der nu altså kun må bruges på mindre befærdede veje.

- Men vi slipper ikke udenom belægningen, for ellers havde vi ikke råd til at asfaltere vores vejnet, siger Helle Jessen.

Næstved Kommune er med sine 684 km² den største kommune på Sjælland, målt på areal, og kommunen råder derfor over et enormt vejnet, der skal vedligeholdes og asfalteres.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk