23. september 2021
Der er både gode og dårlige oplevelser at fortælle fra fortiden på Næstved Gymnasium og HF. Foto: Rikke Bondesen
gallery icon

Se billedserie

Der er både gode og dårlige oplevelser at fortælle fra fortiden på Næstved Gymnasium og HF. Foto: Rikke Bondesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frygt, stress og forskelsbehandling på gymnasium

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Frygt, stress og forskelsbehandling på gymnasium
Næstved - 17. juni 2021 kl. 11:43
Af Robert Andersen

Rækken af historier, som bliver fortalt af tidligere ansatte på Næstved Gymnasium og HF (NGH) er lang.

arrow Læs også: Rektor hjemsendt efter uro på gymnasium

De historier, som man kan læse her på siden, er bare et udpluk. Det er især i en lukket Facebookgruppe for tidligere ansatte kritikken florerer.

Her har den tidligere lærer på NGH Stefan Flensmark gennemført en rundspørge, hvor han har bedt gruppen af tidligere ansatte om at fortælle om gode og dårlige oplevelser. 35 har svaret.

Artiklen fortsætter under billedet.

Susanne Stubgaard blev udnævnt til rektor 1. marts 1999. Arkivfoto

Flere har gode minder, nogle har blandede oplevelser og mange har historier at fortælle, om noget der minder om psykisk terror - det er sådan de har oplevet det.

Flere problemer

Stefan Flensmarks rundspørge er anonym, men gennemført blandt medlemmer, som har været ansat på skolen, og fortællingerne minder i høj grad om andre historier, som tidligere og nuværende lærere har fortalt. Sjællandske har talt med nogle af dem, og flere af deres historier kan læses her på siden.

Det går igen, at den var gal med det psykiske arbejdsmiljø. Lærerne føler, at de bliver overvåget, at de skal dokumentere alt for meget i regneark, og at arbejdspresset er konstant stigende. Det fremgår ligeledes, at de havde for lidt indflydelse på deres eget arbejde - rektor blandede sig i alt.

Nogle taler, om at rektor favoriserede nogle lærere, som så kunne få lov til det meste, mens de, der ikke var i kridthuset, måtte stå model til mere og mere - en »os og dem-kultur«.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stefan Flensmark var tidlige ansat som lektor på Næstved Gymnasium og HF. Han hørte til i gruppen af lærere, som var inde i varmen hos rektor, men han er meget kritisk overfor hendes ledelsesform. Han står bag spørgeskemaundersøgelsen blandt en gruppe af tidligere medarbejdere. Grafik: Stefan Flensmark

Flere har sagt op på grund af en lang pendlertur fra København, da der ikke var noget, der holdt dem i Næstved. Flere klager over, at personaleudskiftningen var stor, og at det mistede skattede kolleger.

Negative følelser

En har omtalt forholdene som en frygtkultur, og en skriver: Som nyansat turde jeg ikke svare ærligt på en APV. Som ny lærer, som brændende ønskede et pædagogikum, var jeg bange for at træde forkert i forhold til skolens ledelse. Der var utroligt mange episoder, hvor undervisere blev kaldt til kammeratlige samtaler.

En anden skriver: Styreformen var autoritær, og magten baseret på angst og frygt. Vi lærere blev meget paranoide af at være der. Der gik rygter, om at Susanne Stubgaard spionerede på os. At en håndfuld lærere fungerede som stikkere var åbenlyst. Nogle lærere var åbenlyst ildeset. Ingen turde rigtig sige noget kritisk højt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sjællandske har ligeledes bragt en række artikler, der handler om rektor Susanne Stubgaards ledelsesstil. Det er den tidligere lærer på gymnasiet, der står bag spørgeskemaundersøgelsen. Grafik: Stefan Flensmark

Tak rektor, men...

Der er også en del, der har gode minder fra deres tid på NGH. Det er især forholdet til kolleger og mellemledere, som har været godt.

En skriver: Jeg deler ikke de oplevelser, der er beskrevet i Gymnasieskolen (Fagblad, der har beskrevet en del af problemet.).

En anden tilføjet: Jo, NGH blev kørt meget topstyret, hvilket faktisk passede mig ganske fint, mens en mener, der også er andre problemer. det er for eksempel ikke beskrevet, at tillidsmandsområdet også er topstyret, og at man bestemt ikke taler mod alfahannerne i lærerkollegiet.

Man kan også møde kommentarer som: Jeg var utroligt glad for at være lærer på NGH, eller jeg var på NGH i mine to første år som gymnasielærer. Jeg havde travlt med at undervise og tage pædagogikum, og denne del kørte som en meget velsmurt maskine, og jeg ved, at kritikken om topstyring har været årelang. Den er fair, men der er tendens til at overse de gode ting, og tendens til at piske en meget personlig stemning op. Det, synes jeg, er ærgerligt, for der er både godt og skidt at sige.

Lad os slutte af med en refleksion fra en tidligere lærer på NGH, søm følte sig privilegeret, og hvad det så betød:

Jeg var nok personligt i en privilegeret position, da jeg blev betragtet som »en af de gode«. Jeg har derfor personligt fået en god behandling - masser af muligheder, anerkendelse, m.m. Jeg skylder bestemt rektor en stor tak for at se potentiale i mig som ung lærer og »nurse« det frem. Jeg ville ikke være, hvor jeg er i dag uden hende (rektor Susanne Stubgaard. red.). Det tror jeg faktisk på. Men netop dette er jo en del af problemet. At der bliver gjort så stor forskel på medarbejdere.

Hvorfor?

Nu kan man jo så overveje, hvorfor lærere, som har haft dårlige oplevelser på en arbejdsplads, de har forladt, føler trang til at udtale sig om deres oplevelser.

For langt de fleste handler det om, at de har set en mulighed for at gøre noget for de mennesker, der arbejder på NGH nu. Det er de flestes opfattelse, at de nuværende lærere stadig ligger under for den psykiske terror, og derfor ikke tør udtale sig.

arrow Fagforening har i årevis kendt til ballade på gymnasium
01. juli 2021 kl. 11:38 Opdateret: kl. 11:38
arrow Tre søstre siger farvel til gymnasiet på samme dag
23. juni 2021 kl. 16:38 Opdateret: kl. 16:38
arrow Åh, de smukke unge mennesker....
21. juni 2021 kl. 13:39 Opdateret: kl. 13:58
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk