22. september 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra Næstved til Oklahoma: Lokale vikinger spiller oval fodbold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra Næstved til Oklahoma: Lokale vikinger spiller oval fodbold
Næstved - 27. juli 2021 kl. 11:18
Af Jeppe Sahlholdt

Ready? Go!
Den læderbrune, ovale amerikanske fodbold flyver gennem luften i en spiral over mit hoved og lander hårdt i mine hænder, jeg har formet som en diamant. Lillefingrene skal mødes, så hænderne danner en diamantformet kurv, der absorberer kastet.

arrow Læs også: Når monsterregnen kommer skal Næstved være klar, men der er ét problem

Efter hvad der føles som et dusin forsøg lykkedes det endelig. Jeg gik deep, som de kalder det i staterne, og greb bolden på det sidste lange kast.

Jeg er inviteret til træningsdag i sommerferien hos Næstved Vikings, og jeg er sammen med 20 lokale drenge og piger på mellem 10 og 15 år trukket i kampuniform. Massive skulderplader og hjelme, som man kender det fra NFL - den amerikanske fodboldliga.

I tre dage prøves der kræfter med sporten hos Næstved Vikings, byens footballteam, hvis ungdomsmedlemstal de sidste tre år er gået fra 0 til 70.

En Oklahoma

De unge holder sommerferie fra skolen, og madpakkerne er smurt hjemmefra. Selvom mange af ungerne ikke har mødt hinanden før, bliver der grinet og fortalt vittigheder.

Vi bliver delt op i hold efter størrelse og alder. Heldigvis for min selvtillid bliver jeg inviteret med hos den ældste og bredeste flok. Jeg er ti år ældre end mine medspillere, men det er de ikke imponeret af. Drengene matcher min fysik og 15-årige Lau nærmest slikker sig om munden over udsigten til at få lov til at tackle en fuldvoksen journalist. Jeg forsøger at møde hans blik med stålsat mine. Han udfordrer mig hurtigt til en såkaldt Oklahoma - den ultimative manddomsprøve for en NFL-spiller. Ned og ligge på ryggen, hjelm mod hjelm. En tilfældig spiller modtager bolden kastet fra oven, og så er der kamp til døden - næsten. Jeg kommer nogenlunde helskindet gennem dysten.

Mit renommé blev vist reddet af den Oklahoma, og jeg modtager spredte knuckles og rygstød for min indsats.

Ligner en på 18

Dog bliver jeg mødt med en smule skepsis fra de yngste. Hvor gammel er du? Spørger de.

- Du ligner en på 18, håner de.

Jeg skal nok vise dem, tænker jeg og giver den alt hvad jeg har i tacklingerne. Først går det ud over en blå gummikegle - spurt og spring - hudafskrabning på albuen. Jeg prøver igen og får godt ram på den. 15-årige Lau, der har tævet mig i Oklahoma, giver mig en knuckle.

- Gjorde det ondt, spørger han. Det var godt gået, siger hans lillebror anerkendende. Jeg har vundet deres respekt, tror jeg.

Det siger vroom

- Det har været tre fortryllende dage herude, hvor flere af ungerne sagde på gensyn, da de blev hentet af forældrene den sidste dag, fortæller Anders Frederik Gjesing. Han er næstformand i Næstved Vikings og har siden 2018 været med på rejsen mod den nuværende status som en stærk juniorklub.

Han har stået på sidelinjen ved dagens træning og har observeret mine bestræbelser.

- Det har bare sagt vroom, lyder det om udviklingen, klubben har været igennem de sidste par år.

Fokus på bredden

Talenterne blomstrer i Næstved, og siden ungdomsholdene blev oprettet, er man gået fra 0 til 70 unge medlemmer på rekordtid.

I amerikansk fodbold er der plads til alle aldre og størrelser. Endda også mig, forstås. Og Næstved Vikings er på ingen måde en eliteklub, men har derimod et stort fokus på bredden, lyder det.

Derfor glæder det Anders Frederik Gjesing, at så mange unge mennesker har valgt at spille med. Og at klubben har gjort sig positivt bemærket i resten af landet, er kun et plus, siger næstformanden. De sidste års bestræbelser har gjort klubben til et springbræt for flere af spillerne, som er udtaget til diverse ungdomslandshold i efteråret.

Syv spillere er udtaget til U19-landsholdets bruttotrup i efteråret, og yderligere syv spillere er inviteret til tryout-camps med U17-landsholdet. I 2020 vandt klubben prisen for årets idrætsforening i Næstved, og junior head coach, Johnny Hansen, vandt prisen som årets ildsjæl i byen året før.

Burgere og is

Klubben har i øjeblikket både et seniorhold samt U10, U12, U14, U16 og U19-hold og et flag football-hold, og det koster mellem 700 og 750 kroner hvert halve år at træne med på ungdomsholdene. Klubben træner på idrætsanlægget på Nygårdsvej bag Maglemøllehallen, og både piger og drenge er velkomne, fortæller Anders Frederik Gjesing. Der også fortæller, at klubben træner under tag i Maglemøllehallen hele vintersæsonen.

Campen blev afviklet i forbindelse med Aktive Feriedage, som Næstved Kommune holder for 14. år i streg, og i Vikings håber de på, at dagene vil bringe endnu større tilstrømning til ungdomsholdene, som har fart på.

- De spillede storslået, og hvis ikke træningen kunne overtale dem, forsøgte vi med 40 burgere fra McDonalds og 40 Magnum is bagefter, griner Anders Frederik Gjesing. Hvad jeg mest kunne have brugt efter træningen, var en ispose.

arrow Stand-up Heino støtter de unge i billardklubben
26. juli 2021 kl. 18:13 Opdateret: kl. 18:13
arrow Sprogcenter ramt af corona - underskud på 3,2 mio. kr.
26. juli 2021 kl. 04:43 Opdateret: kl. 17:16
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk