15. oktober 2019
Forsvaret er på vej med en 12 måneders cyber-værnepligt - foreløbig som tre-årigt forsøg 

Illustration: Thomas Thusgaard Nielsen
Forsvaret er på vej med en 12 måneders cyber-værnepligt - foreløbig som tre-årigt forsøg Illustration: Thomas Thusgaard Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsvaret får cyber-soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsvaret får cyber-soldater
Næstved - 22. april 2019 kl. 12:00
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med et højteknologisk forsvar, hvor den enkelte enhed opererer i netværk og kommunikerer indbyrdes og med andre enheder, er det ikke nok at soldaterne kan betjene en riffel og kæmpe på den fysiske kampplads. Enhederne skal også kunne beskytte sig selv mod aflytning og hacking. Men medarbejdere med kendskab til it- og cybersikkerhed hænger ikke på træerne, så derfor vil Forsvaret nu selv træne den ny type soldater ved at oprette en cyber-værnepligt af 12 måneders varighed.

- Vi er under konstant angreb i cyberspace, og det stiller store krav - ikke bare til det civile samfund, hvor virksomheder og organisationer riskerer at blive lagt ned, men også til vores højteknologiske forsvar, når er i felten. Som situationen er i dag, har vi for få folk til at imødegå disse typer mulige angreb, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om baggrunden for en ny type værnepligt, som ventes oprettet i løbet af det næste år.

Foreløbig oprettes værnepligten som et tre-årigt forsøg med årligt 30 værnepligtige, som først får fire måneders grundlæggende militæruddannelse suppleret med en grundlæggende og taktisk it- og cyberuddannelse, som varer otte måneder.

- Vi håber at kunne tiltrække unge, som har stor interesse og kunnen inden for it - og som kan tænke sig at kombinere det med en almindelig værnepligt. Forhåbentlig kan vi efter endt uddannelse rekruttere nogle af dem til at tegne en kontrakt med Forsvaret, siger Claus Hjort Frederiksen.

Inspirationen til cyber-værnepligten kommer fra Sverige, hvor 30 værnepligtige er i gang med en 11 måneders it- og sikkerhedsuddannelse.

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk