1. oktober 2020
Gavnø har søgt tilladelse til opstilling af 200 hektar med solceller i Nylandsmose. Det vil dække hele det skraverede område. Illustration: Næstved Kommune.
Gavnø har søgt tilladelse til opstilling af 200 hektar med solceller i Nylandsmose. Det vil dække hele det skraverede område. Illustration: Næstved Kommune.
Foto: Jannik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal for solceller i inddæmmet fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal for solceller i inddæmmet fjord
Næstved - 19. marts 2019 kl. 07:53
Af Kim Palm

Gavnø Gods får efter al sandsynlighed mulighed for at arbejde videre med planerne om et stort solcelleprojekt i Nylandsmose. Sagen er på Byrådets dagsorden i aften og et markant flertal synes parate til at sige ja til et solcelleanlæg i Danmarks ældst inddæmmede fjord syd for Vejlø.

arrow Læs også: Her er den nye plan for solcellemarker

- Jeg tror vi når frem til en enig beslutning i Venstre om at tillade opsætning af solceller i området. Jeg var selv ude at besigtige Nylandsmose i weekenden og det er et øde område, hvor kun ganske få huse bliver berørt af solceller, siger Venstres gruppeformand Kristian Skov-Andersen.

Til gengæld ser det ikke ud som om Gavnø Gods får held med ansøgningen om et solcelleanlæg på 200 hektar, der i givet fald vil være et af landets største anlæg.

- Den oprindelige ansøgning fra dengang Gavnø søgte om opstilling af solceller nær Rettestrup, Vejlø og Basnæs lød på 120 hektar. Det lyder også som et mere realistisk scenarie i Nylandsmose og dermed kommer solcelleanlægget længere væk fra Vejlø, siger Kristian Skov-Andersen.

Socialdemokratiet har ikke taget endelig stilling endnu. Det sker på et gruppemøde umiddelbart forud for aftenens byrådsmøde. Men ifølge gruppeformand Hanne Sørensen er partiet positivt indstillet overfor solceller.

- Vi plejer at have en positiv holdning til både solceller og vindmøller, så det tror jeg også vil være tilfældet på gruppemødet i aften, siger Hanne Sørensen.

Den konservative byrådsgruppe har heller ikke taget endelig stilling endnu. Anette Brix (K) var i weekenden blandt de byrådsmedlemmer, der besigtede området og hun siger:

- 200 hektar er rigtig stort, så jeg tror der vil være mere fornuft i et mindre anlæg, der ikke virker så voldsomt i landskabet, siger hun.

Det var en umage alliance - Dansk Folkeparti og Enhedslisten - der tidligere på måneden benyttede sig af den såkaldte standsningsret i Plan- og erhvervsudvalget og sendte sagen til afstemning i Byrådet. Enhedslisten siger kategorisk nej til solceller i lavbundsarealer, mens Dansk Folkepartis Githa Nelander især var bekymret for præstegårdshaven ved Vejlø Kirke.

Læs mere i Sjællandske.

arrow Politiker: Flyt solcellerne ud på baronens egen ø
20. marts 2019 kl. 13:02 Opdateret: kl. 10:50
arrow Naturforkæmpere blåstempler solcelleanlæg på stort gods
13. marts 2019 kl. 05:49 Opdateret: kl. 13:46
arrow En strålende forretning: Godser satser på solen
07. marts 2019 kl. 05:52 Opdateret: kl. 15:12
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk