22. oktober 2021
28-årige Elene Nielsen har været utrættelig i sin kamp for at få en - hvad hun anser for - retfærdig afslutning på sin sag. Foto: Robert Andersen
28-årige Elene Nielsen har været utrættelig i sin kamp for at få en - hvad hun anser for - retfærdig afslutning på sin sag. Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere år efter omsorgssvigt: Elene Nielsen får sin retssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Flere år efter omsorgssvigt: Elene Nielsen får sin retssag
Næstved - 13. december 2019 kl. 16:38
Af Robert Andersen

Måske sker retfærdigheden fyldest alligevel. Det er i hvert fald sådan, 28-årige Elene Nielsen ser på sagen. Hun glæder sig over, at Procesbevillingsnævnet har besluttet at bevilge hende fri proces i sagen mod Næstved Kommune. Det sker, efter Civilstyrelsen for et par måneder siden afslog at bevilge fri proces.

arrow Læs også: Sagen om Elene: Store følelser og kold jura

- Det har været en hård, men nødvendig proces, men hvorfor skal det være så besværligt, sukker hun.

Historien om Elene Nielsen
  • Sjællandske fortalte i november 2017 historien om den nu 28-årige Elene Nielsen, der i store dele af sin barndom har levet i det, hun selv kalder et helvede fyldt med vold og seksuelt misbrug.
  • Avisens gennemgang viste, at Elene Nielsen allerede, fra hun var ganske lille, viste tegn på, at hun ikke havde det godt. Det lykkedes dog aldrig myndighederne at oprulle sagen. Efterfølgende kom det frem, at hun var blevet seksuelt krænket af en lang række mænd, og at hun var blevet mishandlet og vanrøgtet af sin mor.
  • I dag er hun stadig invalideret af oplevelserne i sin barndom, og det er svært for den unge kvinde at finde fodfæste i livet. Hun har en lang række af diagnoser - blandt andre borderline, ADHD, OCD og spiseforstyrrelse og en lang række fysiske symptomer.
  • Efter en afgørelse i Ankestyrelsen blev Elene Nielsen bevilget førtidspension i januar 2019.
  • I juli 2018 stævnede Elene Nielsen Næstved Kommune for omsorgssvigt med et krav om 450.000 i tortgodtgørelse. Kravet blev afvist af Børne- og Skoleudvalget og Elene Nielsen og hendes advokat søgte Civilstyrelsen om fri proces for at kunne anlægge en retssag mod Næstved Kommunen.
  • Civilstyrelsen afviste ansøgningen, hvorefter der blev klaget til Procesbevillingsnævnet som 10 december kunne meddele, at der var bevilget fri proces, men kun for et søgsmål på 300.000 kroner.

Nu kan Næstved Kommune forvente at modtage en stævning fra Elene Nielsens advokat i begyndelsen af det nye år med et krav om en tortgodtgørelse på 300.000 kroner. Oprindelig var kravet 450.000 kroner og blev præsenteret for Næstved Kommune i juli 2018. Procesbevillingsnævnet har dog kun godkendt, at sagen kan køre med et krav på 300.000 kroner.

Et barn i helvede

Sagen går tilbage til Elene Nielsens barndom, hvor hun voksede op i et hjem præget af seksuelt misbrug, vold og druk. Hun har gennem hele forløbet ment, at Næstved Kommune ikke levede op til sine forpligtigelser. Kommunen burde have skredet ind på et meget tidligere tidspunkt og har derfor pådraget sig et juridisk ansvar. Elene Nielsen har selv betegnet sin barndom som en tur gennem helvede.

Gennem sin advokat søgte hun om erstatning fra kommunen gennem Børne- og Skoleudvalget på 450.000 kroner. Dette krav afslog udvalget midlertid at imødekomme. Formand for Børne- og Skoleudvalget Lars Hoppe Søe (R) har fortalt, at udvalget lænede sig op af den vurdering, som Næstved Kommune har fået fra en ekstern advokat samt fra Kommunernes Landsforening. Begge har vurderet, at Næstved Kommune ikke har pligt til at give en erstatning.

Nu må Næstved Kommune forvente, at blive del af en kommende retssag - med mindre man skifter standpunkt. Lars Hoppe Søe fortæller, at Næstved Kommune ikke har hørt om den nye afgørelse, men nu afventer han, at retsvæsnet gør, hvad det skal. Han kalder sagen for langstrakt og alvorlig.

Retfærdighed

Elene Nielsen er fyldt med både glæde, sorg og vrede og hele hendes nervesystem er på overarbejde. Hun undrer sig over, at Næstved Kommune bliver ved med at kæmpe imod.

- De ved jo at det de gjorde var forkert. Jeg forstår ikke, at de bliver ved med at trække et traumatiseret mennesker gennem det, siger hun.

For Elene Nielsen handler der det ikke om pengene. De er et lille plaster på et stort væskende sår, der ikke kan hele. Det handler om retfærdighed. Og den håber hun på nu endelig kan ske fyldest. Hun er meget taknemmelig over, at Børns Vilkår bliver ved med at bakke hende op.

arrow Sagen om Elene: Kampen om sandheden og de 300.000 kroner
09. september 2021 kl. 18:40 Opdateret: kl. 18:38
arrow Advokat i Elene-sag: Det har været en meget lang kamp
16. december 2019 kl. 07:32 Opdateret: kl. 17:59
arrow Kommune bliver slæbt i retten anklaget for omsorgssvigt
13. december 2019 kl. 04:46 Opdateret: kl. 16:33
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk