17. oktober 2018
Leena Orvokki Luttinen Ørnkow læser højt fra sin nye selvbiografiske bog, »Emigranten«, på Næstved Bibliotek.
Leena Orvokki Luttinen Ørnkow læser højt fra sin nye selvbiografiske bog, »Emigranten«, på Næstved Bibliotek.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Finsk krigsflygtning udgiver erindringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finsk krigsflygtning udgiver erindringer
Næstved - 07. december 2017 kl. 21:00
Af Esben Thoby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Leena Orvokki Luttinen Ørnkow har skrevet en bog om sin opvækst som finnebarn i Næstved, og det fortæller hun om på biblioteket, hvor man også kan få gode tips til at skrive egne erindringer.

Der er mulighed for at høre om et nok lidt overset kapitel af den nordiske historie, når hun holder foredrag på Næstved Bibliotek mandag den 18. december. Det sker fra klokken 15.30 til 16.15.

Under vinterkrigen i 1939 og 1940 og fortsættelseskrigen mod Sovjetunionen fra 1941 til 1944 blev omkring 75.000 finske børn evakueret til de skandinaviske lande. Der kom cirka 4.000 af de såkaldte finnebørn til Danmark, hvor de blev fordelt hos plejefamilier over hele landet. De fleste vendte tilbage til Finland efter kort tid, men mange valgte at blive.

Et af disse børn var i dag 80-årige Leena Orvokki Luttinen Ørnkow, som nu har skrevet bogen »Emigranten« om sin opvækst i Næstved og om sine valg gennem livet.

- Jeg boede fire år på Skyttemarksvej, men kunne ikke blive i Danmark. Det kunne ikke lade sig gøre, da de finske myndigheder ville have mig tilbage til Finland, hvor jeg gik i skole og tog realeksamen, fortæller Leena Orvokki Luttinen Ørnkow, som kom tilbage til Danmark i ferierne.

Ligeledes har hun været meget i Danmark som voksen, da hun blev gift med en dansk mand, og nu gæster hun altså biblioteket. Her vil hun fortælle om sit liv og det at skrive sine erindringer.

Leena Orvokki Luttinnen Ørnkow tager sin forlægger, Lise Lotte Frederiksen fra Anglomania, med. Sammen sætter de det »at skrive sit liv« i perspektiv. Hvad husker vi? Hvad vil vi huskes for? Og hvorfor?

Alle er velkomne til eftermiddagens i erindringens tegn.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk