11. juli 2020
Andrea Søllested, kendt fra bagedysten på DR, har været med til at udvælge de fire opskrifter, der er i finalen. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Andrea Søllested, kendt fra bagedysten på DR, har været med til at udvælge de fire opskrifter, der er i finalen. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Finaletid: Hvem har opskriften på Sydsjællands bedste julebag?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finaletid: Hvem har opskriften på Sydsjællands bedste julebag?
Næstved - 11. december 2019 kl. 07:30
Af Esben Thoby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sjællandske har sat sig for at finde opskriften på Sydsjællands lækreste julebag. Fire finalister er nu fundet, og herfra har vi brug for din hjælp til at afgøre, hvilken der er den bedste.

arrow Læs også: Birgit bager bare de bedste brunkager

De fire opskrifter er udvalgt i samarbejde med Andrea Søllested, der vandt »Den store bagedyst« på DR i 2017 og i dag arbejder fuldtid som konditor og chocolatier.

Vi har besluttet os for at ændre en smule i konceptet, så vi nu går direkte til finalen. Dermed har alle læsere tid til at afprøve de opskrifter, de finder interessante, inden der stemmes.

Afstemningen løber en uge frem til og med den 18. december, og man kan stemme på sin favorit nederst i artiklen.

Vinderen modtager - ud over den enorme ære - et eksemplar af bogen »Julebag« skrevet af Annemette Voss, som vandt bagedysten i 2013.

Herunder følger de fire opskrifter, og i bunden kan der stemmes. Du kan desuden se billeder af alle kagerne i billedserien.

God fornøjelse med julebagningen.

Opskrift #1 - Færøske pebernødder

Indsendt af Torgunn Hjelmholm, Næstved

250 gram smør
180 gram sukker
1 æg
1 teskefuld sirup
400 gram mel
2 teskefulde natron
1 teskefuld ingefær
1 teskefuld kanel
Halv teskefuld nelliker
Halv teskefuld peber
Halv teskefuld kardemomme

Det hele skal æltes godt sammen og rulles som kugler. Bages derefter ved 175 grader i 10 minutter

Andrea Søllesteds kommentar: Dette er en dejlig krydret og nem julesmåkage. Den er noget lysere, end det vi normalt forbinder med pebernødder, men den smager dejligt. Man kan eventuelt tilføre opskriften lidt mere mørk sirup for at få den mørke farve. Opskriften er meget velegnet til at lave sammen med børn.

Opskrift #2 - Fru Hansens ingefærkager

Indsendt af Jens Sporring, Herlufmagle

500 gram sigtet mel, så det ikke klumper
400 gram sukker
300 gram blødt smør
2 æg
Eventuelt 1 teskefuldt stødt nelliker
1 teskefuld natron
1 spiseskefuld ingefær (Jens Sporring bruger normalt mellem 2 og 3)

Alle ingredienser blandes sammen (bland først ingefær med sukker, der trykkes og køres rundt med siden af en kniv = ingen ingefærklumper i dejen) og dejen trilles til lange pølser (125 gram - 40 cm lang - diameter: 1,5-1,8 cm) og bages ved 180 grader. Når jeg ruller, bruger jeg gerne til sidst at rulle med et lille skærebræt med sigtet mel på bordet for at gøre dem ensartede tykke.

Bagetid cirka 12-14 minutter, og når kagerne er svagt brune, tages de ud og skæres med det samme på tværs/lidt på skrå, inden de "hærder". Når de er ude, får de lidt mere farve og bliver hurtigt sprøde.

Når dejen er rullet, kan den pakkes i film, fryses og tages op og bages efter behov. Hvis du vil fryse dejen, må den ikke have været frosset før.

Andrea Søllesteds kommentar: Dette er en nem julesmåkage, baseret på en enkel mørdej tilsat lidt ingefær. Det giver et lille tvist til det traditionelle finskbrød eller jødekage.

Opskrift #3 - Kokoskager med korender

Indsendt af Gurli Møller, Næstved

200 gram smør
325 gram mel
250 gram sukker
150 gram kokosmel
Kvart teskefuld hjortetakssalt
2 æg
100 gram korender

Mel og smør smuldres og blandes med de øvrige ingredienser. Dejen trilles til tykke (cirka 5 cm) stænger og lægges koldt i nogle timer.

Dejen skæres i 5 mm tykke skiver, der bages ved 200 grader i cirka 7 minutter. Kagerne køles af på rist.

Bag kagerne efterhånden, som der bliver brug for dem, eller bag hele portionen (cirka 135 styk) på en gang. Dejen holder sig fint i køleskabet.

Andrea Søllesteds kommentar: En virkelig skøn julekage. Kokosmelet giver en let stuktur, og smagen af kokos og korender er dejlig. Småkagen er let at adskille fra de traditionelle variationer med smag af kanel, nødder og lignende.

Opskrift #4 - Verdens bedste brunkager

Indsendt af Birgit Sjøgren, Næstved

1 kilo mel - start med 700 gram
Et halvt kilo smør
Et halvt kilo sukker
250 gram sirup
125 gram smuttede, hele mandler
2 teskefulde stødt nelliker
1 teskefuld kanel
1 teskefuld ingefær
15 gram potaske
Lidt salt

Sirup, smør og sukker smeltes og bringes på kogepunktet, deri røres krydderier og potaske opløst i vand. Når det er let afkølet, røres melet i og til sidst mandlerne.

Dejen pakkes i ruller og stilles koldt mindst et døgn - den skal være let flydende. Lægges på køl og formes til en rulle i takt med, at den stivner. Tag kun en halv eller kvart rulle ud ad gangen, når den skal skæres. Brug elektrisk pålægsmaskine, gammeldags rugbrødsmaskine eller salatsnitter.

Bages ved 200 grader i cirka 5 til 7 minutter - ikke varmluft. Det er sekunder, det drejer sig om - og når de er for mørke, smager de brændt og kasseres. De skal være meget tynde. Der må gerne være små huller i kagerne (det sker, når man bruger meget lidt mel) så de nærmest karameliser.

Andrea Søllesteds kommentar: En virkelig lækker brunkage! Portionen rækker langt, og det praktiske er, at man kan opbevare dejen i køleskab længe og bage kagerne ad mange omgange. Den kræver en smule længere arbejdstid, men den er tiden værd.

Afstemning
Hvem har opskriften på Sydsjællands bedste julebag?
 
arrow Konkurrence: Hvem har opskriften på Sydsjællands bedste julebag?
02. december 2019 kl. 10:32 Opdateret: kl. 10:31
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk