19. januar 2021
HICSUM startede i 2018 og har været velbesøgt de første to år. Det samme billede tegner sig i år.
gallery icon

Se billedserie

HICSUM startede i 2018 og har været velbesøgt de første to år. Det samme billede tegner sig i år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Festival fejrer Beethovens fødselsdag for fuld musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Festival fejrer Beethovens fødselsdag for fuld musik
Næstved - 09. juli 2020 kl. 18:41
Af Esben Thoby

Fans af kammermusik og i særdeleshed Ludwig van Beethoven kan godt begynde at glæde sig. På søndag indledes Herlufsholm International Chamber Musical Festival (HICSUM), og her vil man i år fejre Beethovens 250 års fødselsdag.

arrow Læs også: Spissky-duo i Kompagnihuset

- Han revolutionerede fuldstændig måden, man lavede musik på dengang. Lidt som da Beatles revolutionerede og forenklede rockmusikken og gjorde den meget iørefaldende. Han var virkelig en ener, og efter sigende en kæmpe egoist og fuldstændig umulig at være sammen med, siger Peter Stevnhoved, skaber af HICSUM og leder af NEMF (Næstved Early Music Festival), og tilføjer:

- Alle komponister siden Beethoven har på den ene eller anden måde været inspireret af ham, og det kan man ikke engang sige om for eksempel Mozart.

Glæder sig til russer

Der er kammermusik på plakaten hver dag fra åbningen og frem til og med fredag. Musikformidler Katrine Nyland Sørensen er vært, og der kan opleves navne som Nightingale String Quartet, Trio Vitruvi, Alena Walentin og Henschel Quartet. Selv glæder Peter Stevnhoved sig allermest til at opleve Dmitry Ablogin på klaver, som også var med sidste år.

- Han er en ung, russisk pianist, som skal spille et af Beethovens mere heftige værker, der varer en times tid. Det er altid spændende, når en ung og lovende pianist giver sig i kast med et så stort værk fra den tid.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Otte ting du nok ikke vidste om Beethoven
  • Han var dårlig til matematik. Beethoven forlod skolen som 11-årig for at hjælpe til i hjemmet, så han lærte hverken at gange eller dividere.
  • Optrådte som 17-årig for Mozart. Det skete på Beethovens første besøg i Wien, og angiveligt skulle Mozart, der ellers ikke havde meget til overs for andre musikere, have sagt: »Hold øje med ham. En dag vil han give verden noget at snakke om.«
  • Var en pioner inden for klavermusik. Beethovens forgængere havde komponeret musik til cembalo, men han besluttede sig for at fokusere på klaveret. Det havde ingen før ham skrevet omfattende værker til.
  • Hans døvhed skyldtes formentlig, at han som barn havde både tyfus og kopper. Han begyndte at høre en konstant summen for ørerne allerede som 27-årig.
  • Han hadede at give klaverundervisning. Han kunne dog gøre undtagelser for særligt talentfulde elever – eller attraktive, unge kvinder uagtet deres talent.
  • Dedikerede sin tredje symfoni, også kaldet Eroica, til Napoleon. Beethoven beundrede ham som symbolet på den franske revolution, men var skuffet, da Napoleon senere kronede sig selv til kejser.
  • Beethoven måtte arbejde hårdt for føden. Trods hans berømmelse måtte han hele livet tjene penge på de forhadte undervisningstimer, ligesom han lavede bestillingsarbejde for Wiens rige indbyggere.
  • Tusinder deltog i hans begravelse. Wiens ledende komponister, forfattere, digtere og indbyggere var alle med på hans sidste rejse.


Kilde: Jan Swafford biografi »Beethoven: Anguish and Triumph«
Gratis eftermiddage

Billetsalget er gået strygende i år, og der er udsolgt til åbningsarrangementet, ligesom der også nærmer sig røde lamper til aftenkoncerterne både torsdag og fredag. Der er plads til 70 publikummer i festsalen på Herlufsholm.

- Mandag til onsdag er der solgt omkring 50 styk til hver dag, så der er stadig billetter at få. Det samme er der til eftermiddagene, hvor det er gratis at overvære, men dog kræver tilmelding på forhånd, fortæller Peter Stevnhoved, som kun har mærket ganske få coronaforandringer.

- Det har næsten ikke påvirket os. Vi kunne måske godt have solgt op imod 100 billetter til åbningen, men ellers synes jeg, at 70 er et meget passende antal. Derudover var der sidste år gæster fra både Tyskland, Frankrig og Sverige, og de kommer ikke i år. Til gengæld har vores konkurrenter fra festivalen på Hindsgavl helt aflyst i år, og vi får mange gæster fra Nordsjælland, som ellers ville have taget dertil.

Direkte i radioen

Hvis man af den ene eller anden årsag ikke selv har mulighed for at deltage på HICSUM, så kan man nyde musikken i radioen tirsdag aften, hvor P2 sender direkte.

- Det bliver også udbudt via EBU (europæisk sammenslutning af public service-tv- og radiostationer, red.) og transmitteres til udlandet, jeg ved dog ikke i hvilke lande. Men det er rigtig god reklame for os, og vi ved erfaringsmæssigt, at det giver flere publikummer på længere sigt, lyder det fra Peter Stevnhoved.

Se det fulde program og mere information om billetsalg på hicsum.dk.

arrow Street dance og barokopera i kunstnerisk fusion vil hylde siloen
25. august 2020 kl. 14:55 Opdateret: kl. 20:32
arrow Med hang til Händel: Stærk skønsang i hjertet af byen
24. august 2020 kl. 10:04 Opdateret: kl. 09:53
arrow Opfordring til operagratister: Køb billet eller hold jer væk
20. august 2020 kl. 20:07 Opdateret: kl. 16:07
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk