12. december 2017
Selv på et foto kan man godt fornemme hvor skarpt lyset er fra det flydende glas, som strømmer ud af hullet i glasovnen. Fotos: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Selv på et foto kan man godt fornemme hvor skarpt lyset er fra det flydende glas, som strømmer ud af hullet i glasovnen. Fotos: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fascinerende billeder og video: Ovn tømmes for 350 tons flydende glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fascinerende billeder og video: Ovn tømmes for 350 tons flydende glas
Opdateret 13. oktober 2017 kl. 10:43
Næstved - 12. oktober 2017 kl. 11:22
Af Helle Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ildkugler falder ud af røret og lander med en syden i vandet. Den varme damp breder sig som en tåge.

arrow Læs også: Se billeder: Glasovn er klar

Vi er ikke ude i noget science fiction film men er på Danmarks eneste glasværk i Fensmark ved Næstved, hvor den gamle ovn til klart glas er ved at blive tømt for mere end 350 tons flydende glas.

Efter godt fem års forberedelse fik Ardagh Glass Holmegaard i januar koncernledelsens ja til at skifte den 22 år gamle glasovn ud med en ny en af slagsen, som alt inklusiv koster 156 mio. kroner.

Den minutiøse planlægning af udskiftningen gik allerede i gang tilbage i november, og arbejdet med at fjerne gamle betondæk, mure fundamentet op til den nye ovn og mange andre indledende øvelser har været i gang i flere måneder.

Tirsdag aften blev der boret et hul på cirka 10 centimeter i diameter i et af de nederste hjørner af den nuværende glasovn. Hullet blev fluks forseglet ved hjælp af koldt vand, og så var det »bare« at tø glasproppen op ved hjælp af en gasbrænder onsdag morgen. Onsdag klokken 8.00 blev den gamle ovn til klart glas så taget ud af produktionen.

- Ovnen vil være tømt i løbet af 24 til 36 timer, siger ovnchef Kenni Hansen. Det er ikke lige gyldigt hvor lang tid, det tager. Selv om glasværket er ude i et projekt til 156 mio. kroner, som strækker sig over mere end et halvt år med byggeri, er tid penge.

- På de travleste tidspunkter er der omkring 200 beskæftiget med byggeriet af den nye glasovn og hvad dertil hører, siger ovnchefen.

Al produktion på de fire linjer, som hører til ovnen med det klare glas, stoppede klokken 07 onsdag morgen.

På mandag skulle glasovnen være kølet så meget ned, at man kan begynde nedrivningen. Det har 40 personer så seks dage til.

Efter en uge med rengøring og maling begynder byggeriet af selve den nye ovn, hvilket holder 140 mand i døgnet beskæftiget det næste stykke tid.

arrow 125 mand og en glasovn
20. november 2017 kl. 14:00 Opdateret: kl. 10:17
arrow Der var engang en ovn
20. oktober 2017 kl. 18:36 Opdateret: kl. 17:22
arrow Glasværket på kanten af mosen
13. juni 2017 kl. 10:42 Opdateret: kl. 08:57
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk