19. september 2021
Thomas Garth-Grüner, godsejer på Sparresholm har udsigt til at få lagt tre kilometer elkabler i sine jorder. Han er utilfreds med, at Energinet vil pløje direkte gennem mulden fremfor at følge skel og veje - eller lægge elkablerne langs Sydmotorvejen. Foto: Jeppe Hee Rømer
Thomas Garth-Grüner, godsejer på Sparresholm har udsigt til at få lagt tre kilometer elkabler i sine jorder. Han er utilfreds med, at Energinet vil pløje direkte gennem mulden fremfor at følge skel og veje - eller lægge elkablerne langs Sydmotorvejen. Foto: Jeppe Hee Rømer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elkabel på afveje når kæmpegasanlæg skal køre på strøm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elkabel på afveje når kæmpegasanlæg skal køre på strøm
Næstved - 24. maj 2019 kl. 05:32
Af Niels Brande

Der skal ikke kun lægges gasrør i jorden i forbindelse med Baltic Pipe-projektet.

arrow Læs også: Godsejer syv år efter brand: Det har været kompliceret

I den østlige del af Næstved Kommune skal der lægges elkabler i jorden til den gaskompressorstation, som skal placeres ved Tågeskov.

Kompressoranlægget bliver eldrevet, og for at sikre forsyningen skal der etableres strømforsyning fra både Blangslev og Haslev.

Sidstnævnte forbindelse skal lægges tværs gennem jorderne ved godset Sparresholm, og godsejer Thomas Garth-Grüner er ikke glad for den linjeføring, som Energinet lægger op til.

- Fremføringen følger umiddelbart ingen naturlige afgrænsninger eller ledelinjer, hvilket vi henstiller til bliver ændret. Det vedrører i alt en strækning på cirka tre kilometer på tværs af marker, remiser, levende hegn med mere.Dette er en stor indgriben i ejendommen og vi har derfor nedenstående kommentarer, skriver godsejeren til indledning i sit høringssvar.

- Kabler bør løbe langs skel og markkanter og ikke lige på tværs af marker, grundet efterfølgende ujævnt terræn, store strukturskader og fremtidige problemer med dræn, skriver Thomas Garth-Grüner endvidere og foreslår, at ledningen kan lægges i vejkanten af Hestehavevej og Sparresholmvej.

Han har dog også et alternativt forslag om at grave el-ledningen ned langs Sydmotorvejen mellem Næstvedafkørslen og kompressorstationen, som ligger ud til motorvejen.

Adskillige borgere i Tågeskov By og nærområdet omkring den planlagte kompressorstation nær Sydmotorvejen har også givet deres besyv med.

Blandt andre har Everdrup Bylaugs Kirsten Petersen og Mogens Hansen, Lokalrådet for Tappernøje, Snesere og Everdrup Sogne ved Charlotte Roest samt den lokale borgergruppe med Tina Bjerregaard i spidsen afleveret et fælles høringssvar.

Især sikkerhed fylder for de, der skal bo tættest på anlægget, men også værditab på deres ejendomme, tilkørselsforhold og almenvellets interesse fylder i høringssvarene.

Finn Rasmussen, Tågeskov By 8, lader via sin advokat meddele, at vil Energinet snuppe den jordlod, han ejer på den anden side af motorvejen, og som ligger tæt op ad den kommende kompressorstation, vil der blive rejst krav om totalekspropriation af hans ejendom. Han er nemlig afhængig af jordstykket for at kunne dyrke foder til sit kvæg.

Han husker stadig, dengang Sydmotorvejen blev anlagt og skar hans jordlod over i to, og ryger der nu en bid mere, hænger hans bedrift ikke længere sammen.

Opholdsstedet Skovbogaard er som hjem for 10-12 børn og unge i alderen seks til 22 år bekymrede for, hvis den lille vej Hestehavevej bliver adgangsvej, når deres børn dagligt cykler til og fra skole og aktiviteter i Everdrup og Brøderup.

- Derfor vil det være af afgørende betydning, at der bliver primær adgang til den frygtede kompressorstation direkte fra Rønnedevej og ikke fra Hestehavevej, skriver leder af opholdsstedet Skovbogaard, Helle Demsgård, i sit høringssvar.

Det er beboerne, en familie, på Rønnedevej dog ikke nødvendigvis enige i, for klemt inde mellem det kommende gasanlæg og hovedvejen har de udsigt til at få omdannet deres indkørsel til adgangsvej til kompressorstationen.

Svedberga Lantbruks AB, som ejer Raadegaard og Taageskovgaard, er blandt de større jordbesiddere i den østlige del af Næstved Kommune, og de har som en af de få afgivet et overordnet positivt høringssvar, hvor de lægger op til samarbejde med Energinet om projektet:

- Min klient bliver i særlig grad berørt at projektet både for så vidt angår linjeføringen, og hvad angår kompressorstationen. Vi er imidlertid indstillet på en nær og tillidsskabende dialog med bygherren for at opnå de bedste resultater i samarbejdet, skriver selskabets advokat, Steffen Olsen-Kludt.

arrow DN opruster og styrker kampen for lokal natur
06. februar 2020 kl. 11:25 Opdateret: kl. 08:47
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk