15. august 2020
Baltic Pipe sender efter planen gas fra den fra den norske gasrørledning Europipe II i Nordsøen gennem Danmark til polske gaskunder i 2022. Illustration: Energinet
Baltic Pipe sender efter planen gas fra den fra den norske gasrørledning Europipe II i Nordsøen gennem Danmark til polske gaskunder i 2022. Illustration: Energinet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert: Derfor er politikerne tavse om Baltic Pipe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert: Derfor er politikerne tavse om Baltic Pipe
Opdateret 23. juli 2019 kl. 09:49
Næstved - 23. juli 2019 kl. 05:47
Af Niels Brande
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Baltic Pipe er et europæisk præmieprojekt, som nyder stor opbakning både i Danmark og Polen.

arrow Læs også: Nu tager de jorden fra Richard

Sådan lyder vurderingen fra Trine Villumsen Berling, lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og ekspert i energi- og sikkerhedspolitik.

- Danmark har hele tiden syntes, at Baltic Pipe er en god idé, fordi det handler om norsk gas, og Norge er en af vores nære venner, der sendes til Polen, som er nogle rigtige miljøsvin, fordi de stadig bruger masser af kul, siger Trine Villumsen Berling.

Sjællandske har bedt om hendes bud på, hvorfor danske politikere tilsyneladende går stille med dørene, når talen falder på det dansk-polske gasprojekt.

Senest har den nye socialdemokratiske regering med erhvervsminister Simon Kollerups underskrift på landsplandirektivet for Baltic Pipe vist, at de fortsætter gasprojektet, hvor VLAK-regeringen slap.

Selv om opponerende politikere fra Enhedslisten og Alternativet tidligere har forsøgt at skabe politisk debat på Christiansborg om Baltic Pipe, har det ikke ændret ved, at projektet fortsat er undervejs - og heller ikke bliver taget af bordet, vurderer Trine Villumsen Berling.

- Energipolitik har det med ikke at være specielt partipolitisk. Der er større konsensus om det. Man kan se på processen, at Danmark og Polen har ønsket, at det her projekt skal gå hurtigt.

At Baltic Pipe er et inderligt polsk ønske, understreges ved, at landet sidste år begravede en over 40 år gammel grænsestrid med Danmark.

Siden 1970'erne har Danmark og Polen været i strid om et 3600 kvadratkilometer havområde syd for Bornholm, men i november 2018 gav Polen sig endeligt, og en søgrænse blev trukket.

- Man har indgået en aftale, som følger internationale regler, og Polen siger god for den aftale for at få Baltic Pipe, siger Trine Villumsen Berling.

arrow Baltic Pipe: Landsby frygter faldende huspriser og tab af udsigt
01. oktober 2019 kl. 07:41 Opdateret: kl. 08:59
arrow Til kamp mod Baltic Pipe: Det er en lappeløsning
28. september 2019 kl. 12:07 Opdateret: kl. 09:47
arrow Baltic Pipe: Få alle svarene
25. september 2019 kl. 20:42 Opdateret: kl. 10:49
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk