3. august 2021
48-årige Martin Rasmussen har været selvstændig yogaunderviser siden 2007. Nu er han klar med et helt nyt koncept for mænd, der har overlevet kræft. Foto: holycowyoga.nu
48-årige Martin Rasmussen har været selvstændig yogaunderviser siden 2007. Nu er han klar med et helt nyt koncept for mænd, der har overlevet kræft. Foto: holycowyoga.nu
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter kræftbehandling: Sådan kan yoga gøre en forskel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter kræftbehandling: Sådan kan yoga gøre en forskel
Næstved - 06. november 2020 kl. 12:00
Af Esben Thoby

Hvert år bliver tusindvis af danske mænd raskmeldt efter en kræftbehandling. Men der er et stort, udækket behov for hjælp til overleverne, mener Kræftens Bekæmpelse.

arrow Læs også: Børneyoga og meditation hitter hos private børnepassere

Yogaunderviser og kræftoverlever Martin Rasmussen er enig. Derfor har han oprettet Handlekraft, som er et efterbehandlingstilbud til mænd, der er raskmeldt efter kræft. Mændene mødes holdvis og dyrker yoga og mentaltræning ved kyst og i skov.

Halvdelen får senfølger

Da Martin Rasmussen selv blev ramt af kræft i 2000, tog han imod tilbuddet om kemobehandling.

- Det var min investering i fremtiden. Jeg følte, at det var en garanti for, at jeg ville overleve og undgå tilbagefald, fortæller han.

Efter seks måneders behandling og ti år med kontrol blev han raskmeldt. Men i dag har han stadig senfølger:

- Alle kræftsyge er lykkelige for at overleve. Men her 20 år efter har jeg stadig muskelsmerter og træthed. Og jeg er jo ikke alene. Halvdelen af kræftoverleverne har senfølger. Der er stadig ikke ret meget hjælp at hente i sundhedssystemet, siger Martin Rasmussen.

Martins mission

Trods senfølgerne har Martin Rasmussen uddannet sig til både yogaunderviser, massør og naturterapeut, og han er i dag selvstændig i virksomheden Holycowyoga.nu, der holder til i Rude, lige på den anden side af kommunegrænsen til Slagelse. Derudover er han frivillig i Kræftens Bekæmpelse i Næstved. Missionen med det nye tilbud er klar:

- Mit store ønske er at hjælpe de her mænd med at få deres styrke tilbage. Slippe frygten for tilbagefald og begynde at leve igen. Nogen skal gøre det her. Og jeg synes, det er min mission. Derfor har jeg oprettet holdet Handlekraft. Det er vigtigt at træne og få en viden om, hvordan man passer på sig selv efter en sygdom, forklarer yogainstruktøren.

Desuden er fællesskabet i Handlekraft vigtigt, for de fleste mænd er ikke gode til at sige ja til hjælp, mener han:

- Vi isolerer os og fokuserer på at komme videre efter kræft. Det gjorde jeg også selv, da jeg var syg. Men det er bare svært at klare alene.

Yoga er også for mænd

Martin Rasmussen har før vist, at kan få mænd til at prøve noget nyt. Han er nemlig den allerførste yogalærer, der har oprettet yogahold udelukkende for mænd i Danmark.

- Yoga og nu også Shirin-yoku (naturterapi, red.) er også for mænd, som også har behov for udvikling og fordybelse. Vi skal lære at vende vores handlekraft tilbage mod os selv og passe på os selv, så vi kan præstere på jobbet og passe på vores familie, siger han.

Handlekraft-holdet mødes syv gange og har også fokus på mentaltræning. Der er opstart 15. november.

arrow Nu skal det være: Wimmer får eget pilatesstudie
22. september 2020 kl. 20:36 Opdateret: kl. 11:35
arrow Mindfulness og yoga i dagplejen giver børnene ro
28. november 2019 kl. 15:55 Opdateret: kl. 09:40
arrow God effekt af idrætsdagplejere
17. januar 2019 kl. 15:33 Opdateret: kl. 11:08
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk