16. oktober 2021
Ole Nørrelund Hansen tabte, den sag som Næstved Kommune stod bag. Nu overvejer han at anke sagen til Østre Landsret. Foto: Katrine Wied
gallery icon

Se billedserie

Ole Nørrelund Hansen tabte, den sag som Næstved Kommune stod bag. Nu overvejer han at anke sagen til Østre Landsret. Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dommen er faldet i sag om pilerensningsanlæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Dommen er faldet i sag om pilerensningsanlæg
Næstved - 20. september 2021 kl. 04:40
Af Robert Andersen

Sagen mellem Ole Nørrelund Hansen og Næstved Kommune handler om rimelighed, miljø, spildevand og pilerensning. Samt en masse tekniske detaljer og juridiske spidsfindigheder.

arrow Læs også: Kampen fortsætter i Østre Landsret: Sag om pilerensning er langt fra slut

Den går mere end ti år tilbage, men er først spidset til de sidste to år.

Næstved Kommune har meldt Ole Nørrelund Hansen til politiet for ikke at efterkomme et påbud om at udskifte sin bundfældningstank.

Det skal han gøre ifølge Spildevandsbekendtgørelsen §30 og Miljøbeskyttelsesloven §30, mener Næstved Kommune, politiet og anklagemyndigheden.

Og derfor er sagen endt i retten, for Ole Nørrelund Hansen mener ikke, at det forholder sig, som anklagemyndigheden mener.

Hvad så nu?

Nu er dommen faldet.

Ole Nørrelund Hansen tabte med et brag.

- Ja, det faldt ud til Næstved Kommunes fordel, siger han til Sjællandske.

Nu sidder han tilbage med tre muligheder. Han kan vælge at betale bøden på de 5.000 kroner, og hvad der er løbet til i månedlige tvangsbøder á 2000 kroner, han kan udskifte sin bundfældningstank eller han kan vælge at anke til Østre Landsret.

Han har ikke besluttet sig endnu. Han har 14 dage fra domsafsigelsen til at træffe beslutningen.

- Hvis jeg bøjer mig, så har de frit spil, siger han og sukker.

Nu vil han sammen med sin advokat gennemgå dommens præmisser, inden han beslutter sig endeligt.

- Jeg har talt med nogle advokater, der er specialister i miljøsager, og de mener, at jeg har en god sag, siger han.

Kun en vej

Dommeren var dog ikke enig i Ole Nørrelund Hansens betragtninger. Hun slog fast, at Næstved Kommune har retten på sin side, og at Ole Nørrelund Hansen skal skifte til en CE-mærket tank.

Ole Nørrelund Hansen føler, at retssikkerheden er under pres. Han mener ikke, at de beviser, der ligger til grund for dommen, var nok til at dømme ham - tvivlen burde være kommet ham til gode.

- Dommeren valgte at følge anklageren, og det er problematisk i denne sag. Hun valgte at se bort fra de juridiske fakta, siger han.

Den eneste måde, at finde ud af om han har ret, er at anke dommen til landsretten - det kan bare blive en dyr fornøjelse for Ole Nørrelund Hansen, hvis han taber igen. Han frygter ligeledes, at han skal anlægge et civilt søgsmål mod Næstved Kommune for at få dækket sine tab, hvis han vinder.

- Men hvis ikke jeg med mange ressourcer skulle gøre det, hvem skal så, spørger han retorisk.

Ekspertvidne

Ole Nørrelund Hansen står ikke alene. Flere andre venter på dom i lignende sager. Det fortæller Steen Brabrand Rasmussen - en pioner inden for pilerensningsanlæg i Danmark - der følger sagerne.

Samme dag som Ole Nørrelund Hansen sag var for skulle en lignende sag mod Mette Lørup fra Klinteby være afgjort. Den blev udsat, da den tiltalte ikke havde modtaget alle papirer i sagen.

I den sag skal Steen Brabrand Rasmussen indkaldes som ekspertvidne. Han fortæller, at han ser frem til at fremlægge fakta i den sag.

Han har tidligere siddet i nævnet, der har lavet standarderne for bundfældningstanke fortæller han, og han har et konstrueret et patenteret pilerensningsanlæg.

Han mener, at der var flere unøjagtigheder i dommen som Ole Nørrelund Hansen modtog og har påpeget.

I princippet er det ganske enkelt med et pilerensningsanlæg. Spildevandet er næringsstoffer, som piletræerne fortærer, mens det rene vand bare fordamper. Foto: Kristine Amalie Linnet

arrow Sag om pilerensning kan ende i landsretten
06. september 2021 kl. 19:30 Opdateret: kl. 19:06
arrow Efter politianmeldelse: »Det er som at skyde gråspurve med kanoner«
30. december 2019 kl. 19:45 Opdateret: kl. 15:26
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk