28. november 2020
En af de meget kendte serier, Michael Bangs Palet, fremstillet på Fyens Glasværker, som dengang hørte under Holmegaard. Foto: Anders Ole Olsen
En af de meget kendte serier, Michael Bangs Palet, fremstillet på Fyens Glasværker, som dengang hørte under Holmegaard. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den svære kunst at vælge glas ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den svære kunst at vælge glas ud
Næstved - 19. maj 2019 kl. 17:15
Af Helle Hansen

Hvordan udvælger man de rigtige glas til en udstilling, når der er virkelig mange ting at vælge imellem?

arrow Læs også: Debat: Det er fuldstændig tåbeligt

Det kan godt virke lidt uoverskueligt.

- Forestil dig, at du skulle stå og vælge mellem 34.000 stykker tøj hver morgen, siger museumsinspektør Susanne Outzen fra Museum Sydøstdanmark, for at sætte det lidt i perspektiv. En del af glassene fra Prøvesamlingen bliver en væsentlig del af udstillingen på det nye Holmegaard Værk, som åbner på glasværket til påske næste år, men der skal vælges ud.

Susanne Outzen har siden januar 2011 været tovholder på registreringen af prøvesamlingen fra Holmegaard og er den der om nogen har det store overblik over samlingen.

Et stort arbejde
- Nu føler vi endelig, at vi kan bruge det til noget, det vi har siddet og lavet de senere år, siger hun.

Det er et stort arbejde at vaske hvert et glas og siden grave sig frem til, hvad det er for et glas, hvornår det blev produceret, designer og meget andet, og taste ind og stille på plads.

De frivillige er også blevet involveret i udvælgelsen. De er kommet med deres forslag ud fra, hvad de har haft i hænderne af tidstypiske eller sjove ting.

- Jeg har lagt alt andet til side for at researche i Holmegaards historie og finde glas til udstillingen på Holmegaard Værk, siger Susanne Outzen.

Glas fra Holmegaard skal vises side og side med keramik fra Kähler inddelt efter tidslinjer.

Næsten 600 ting
Der er pt. valgt næsten 600 ting ud fra flere forskellige kriterier som, at de er kunsthistorisk interessant, er tidstypiske, her skal både være de fine glas og glas brugt af arbejderklassen og forskellige teknikker skal vises, så man kan vise forskellen på glas, der er mundblæst, presset, maskinfremstillet med mere.

- Vi vil også gerne vise designernes ypperste ting og de overraskende ting, det vi ikke plejer at vise. For eksempel er det de færreste, som ved, at Holmegaard lavede billygteglas, fortæller Susanne Outzen.

Teksten
Inden den 1. juni skal der afleveres tekst til skilte til alle de valgte genstande, og der skal være styr på, at udlånte genstande kommer retur, inden Holmegaard Værk åbner. Det er først til påske næste år, men der er mange ting, som skal være på plads inden da.

arrow Debat: Er Holmegaard Værk gået i stå?
10. juni 2019 kl. 19:51 Opdateret: kl. 10:10
arrow Nyt kunstværk skal bestå af op til 6.000 glas
20. maj 2019 kl. 07:32 Opdateret: kl. 20:43
arrow Debat: Sover de tungt eller er museumsmurene for tykke?
05. februar 2019 kl. 15:30 Opdateret: kl. 11:43
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk