18. november 2017
Esther Larsen og hendes to døtre Kirsten og Anne, der står på hver side af hendes søster Birgit, mødes stadig fast hver uge til 

kaffeslabberas hos familiens matriak i Grønnegade.
gallery icon

Se billedserie

Esther Larsen og hendes to døtre Kirsten og Anne, der står på hver side af hendes søster Birgit, mødes stadig fast hver uge til kaffeslabberas hos familiens matriak i Grønnegade.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den lille revolution i Møllegade fylder 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den lille revolution i Møllegade fylder 100 år
Opdateret 17. oktober 2017 kl. 14:45
Næstved - 17. oktober 2017 kl. 12:43
Af Tekst og fotos: Per Witt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Revolten rasede i Ruslands store byer i disse dage, Børge Rosenbaum - senere Victor Borge - gav som otte-årig sin første solokoncert for små fingre, USA trådte for alvor ind i 1. verdenskrig og Charlie Chaplin lavede som 28-årig stadig vagabond­komik i stumme film.

Og i Møllegade 18 i Næstved blev en kun 17-årig pige mor for første gang til en lille pige på årets 299. dag den 26. oktober i året 1917. Den nye Næstved-borger fik navnet Esther Carmen Helm Nielsen.

Som 17-årig og med en fraværende mand til barnet var det ikke det nemmeste at være ung mor. Heller ikke den gang. Men viljen til og nødvendigheden af personlig hjælp til en nødstedt teenage-mor var af en anden karakter den gang. En frivillig, omsorgsfuld familie trådte til. Lille Esther blev ganske enkelt overdraget til en lidt mere ressurcestærk familie, der gerne ville have den lille pige i pleje.

Det var i Fensmark hos Urmager Carlsen på hovedgaden Holmegaardsvej, hvor »urmagerens Esther« fik en lykkelig barndom og skolegang hos lærerne Essendrop, lærer Larsen og Frøken Nielsen. Ind imellem kom »moster« fra Næstved på besøg, og det var først noget senere, Esther fandt ud af, at det slet ikke var fru Urmager Carlsens moster.

Hun vendte af uransagelige grunde i skoletiden tilbage til - eller vekslede mellem - efternavnet Carlsen og fødenavnet Nielsen, og fandt ud af den rette sammenhæng med »mosteren« i Næstved, og sin rigtige mormor, der boede i Stenboderne på Sct. Peders Kirkeplads 10. Og hun »fandt« sin lille halvsøster Birgit Andersen, der forleden fyldte 85 år i fuldt vigør.

Som ung kom unge piger ofte »i huset«, og det gjorde Esther Nielsen også. Det var på Gallemarksvej hos kaffegrosser Andersen, der havde kaffebrænderi i Riddergade.

I 1937 blev hun som 19-årig gift med sin store, stærke Kaj Larsen, som hun mødte på Herlufsholm Stadium. Her havde han slået smut med øjnene til den søde Esther. Som arbejdsmand på havnen lavede han faskiner til at sætte langs den spritnye kanal til fjorden eller bar som ølkusk med nemhed to ølkasser på skuldrene op til kunderne. Med 50 flasker i hver kasse, vel at mærke, mens han gav en sang i opgangens akkustik.

Det blev til et langt, godt liv med Kaj, hvor de i mange år boede på Hvedevænget i et to-etages dobbelthus, med have og kolonihaver med frugt, grøntsager og blomster.

Alle årene lejede Esther og Kaj Larsen stueetagen ud, selvom familien blev større. De fik tre børn: Keld, Kirsten og Anne, der i dag er henholdsvis 80, 77 og 72 år. Alle fem kunne nøjes med førstesalens to stuer på hver 16 kvm med udtræksseng samt køkken og lille toilet med brus. Senere fik yngste pige, Anne, dog indrettet et lille ungpigeværelse i kælderen.

I sit lange arbejdsliv har Esther Larsen haft et, lønnet arbejde, ud over tiden »i huset«. Det var i Næstved Gymnasiums unge dage, hvor hun skurede gulv et halvt års tid for at spare op til Kirstens konfirmation midt i 1950´erne. Det blev nu til 12 år, som Esther Larsen ikke husker med største fornøjelse.

Esther og Kaj Larsen flyttede til en dejlig lejlighed i Grønnegade i 2000 hvor hun fik et par gode år sammen med Kaj, før han døde som 86-årig. Huset på Hvedevænget blev overtaget af datteren Anne og hendes familie.

Esther Larsen har levet et langt, godt liv, har stadig sine tre børn og en søster samt syv børnebørn, 21 oldebørn og et tipoldebarn.

Selvom det vel er 85-90 år siden, så husker Esther stadig den ene gang, hun var med skole­klassen på rejse. For en rejse af de helt store var det, da klassen tog til Løkken. Siden har hun kun været på en længere rejse som voksen. Det var en tur gennem Sverige til Norge, og det rejseri var der ingen grund til at dyrke yderligere senere i livet.

Dagligt går hun stadig ud med forsigtighed og handler i byen, men hendes elskede cykel - bil har familien aldrig haft - blev afhændet for 10 år siden, da børnene forbød hende at stige op på stålhesten. Helbredet er ellers utrolig fint alderen taget i betragtning, men hørelsen og synet er ikke længere helt i top.

Og opskriften på et langt liv?
- Vær positiv, spis sundt og drik et glas rødvin hver dag, siger Esther med et lunt smil. Hun, der aldrig har haft behov for medicin og aldrig været syg i sine 100 år, har kun en ting at beklage: Vejret! Det har været sådan et møgvejr i år, synes Esther Larsen.

Beklage gør hun dog også, at en fræk indbrudstyv for noget tid siden lokkede sig selv ind i lejligheden og stjal ikke blot penge men bl.a. også hendes egen dåbssgave fra 1917, hendes mors kæde med et hjerte. Den dag var en trist dag og kæden er aldrig dukket op igen.

På 100 års fødselsdagen, torsdag 26. oktober er der sammenkomst i Fælleshuset i Grønnegade 21 klokken 9. Fest for familie og venner holdes lørdagen efter.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Tip os

Del din historie eller billeder

Send en e-mail til:
sndk@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk