19. september 2020
Keld Stilling mener, at gasledningen Baltic Pipe er en skueproces. Foto: Energinet
Keld Stilling mener, at gasledningen Baltic Pipe er en skueproces. Foto: Energinet
Foto: MEDVIND/BENT SOERENSEN/©MEDVIND/Bent Medvind Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Baltic Pipe er en skueproces

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Baltic Pipe er en skueproces
Næstved - 17. oktober 2019 kl. 14:29
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Ekspropriation i Everdrup, træfældning vest for Vridsløse og arkæologiske udgravninger taler sit tydelige sprog. Baltic Pipe´s tracé er blevet synligt i Næstved, og det gælder også brikkerne i puslespillet.

arrow Læs også: Debat: Må vi så få en forklaring?

Beslutningsprocessen synger på sidste vers. Baltic Pipe er underlagt tavshedspligt med hjemmel i grundloven, forvaltningsloven, aktieselskabsloven og lov om efterretningstjenester. Byrådet og eller forvaltningen i Næstved Kommune, har holdt Baltic Pipe lukket fra juni til december 2017. Det udenrigspolitiske Nævn, der er kendt for streng tavshedspligt, har to gange haft Baltic Pipe på dagsordenen. Borgerne har haft mere end svært ved at afveje og vurdere Baltic Pipes politiske aspekter, og tavshedspligten kan have medvirket til, at Baltic Pipe ikke blev en folketingsbeslutning.

Man kan læse, at militær sikkerhed i de baltiske lande, knytter sig til hurtigt, at kunne flytte NATO-tropper og materiel til strategiske positioner i Østeuropa. I så fald er det infrastruktur og sammenhængskraft i NATO, og ikke polsk gasafhængighed, der er hovedproblemet.

EU tilstræber i en aktuel rapport at optimere forsyningssikkerheden ud fra et fleksibilitetsprincip over landegrænser, der bygger på et frit og gennemskueligt gasmarked. Det sætter Tyskland i centrum og linieføringen af pipelines i EU i nyt perspektiv. Danmark køber stadig, og har købt meget store mængder af russisk gas på lange kontrakter, men det undgår man at tale om. Tavshedspligten og oplevelsen af predestination er en væsentlig årsag til den begrænsede debat. Vi ved faktisk ikke, hvem der er far til projektet. Derfor er Baltic Pipe for mig blevet en skueproces, hvor man søger at løse den demokratiske udfordring med erstatninger og kompensation.

Keld Stelling
Krogagervej 20
Næstved

arrow Baltic Pipe endelig godkendt: Alle tilladelser er på plads
25. oktober 2019 kl. 11:15 Opdateret: kl. 11:12
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk