11. december 2019
Rasmus Nielsen gemmer på en guldgrube af viden om Karrebæksminde - og historier, der er værd at høre på. Fotos: Kim Palm
gallery icon

Se billedserie

Rasmus Nielsen gemmer på en guldgrube af viden om Karrebæksminde - og historier, der er værd at høre på. Fotos: Kim Palm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Da lodsens lokum skulle tapetseres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da lodsens lokum skulle tapetseres
Næstved - 15. juli 2019 kl. 13:41
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- I virker gamle allesammen. Men I kan nok ikke huske 214 år tilbage. Hvis I kunne det, så ville I vide, at lige her der skete ikke en skid. Der var ikke engang et hundehus.

Rasmus Nielsen er gået i gang med en af sommerens byvandringer med udvalgte anekdoter fra Karrebæksminde.

Bag det viltre skæg gemmer den gamle arkivar på en guldgrube af festlig viden om ferie-idyllen, som slet ikke er så gammel endda.

- Det her er Karrebæksmindes ældste hus. Det er fra 1809 og er bygget som materialgård og bolig for opsynsmanden i forbindelse med gennemgravningen af Longshave, altså den første kanal, fortæller Rasmus Nielsen, inden en af deltagerne drister sig til at spørge om det ikke er Enø, der ligger på anden side af kanalen og Græshoppebroen.

- Nej, nej, nej. Det er Sjælland, der ligger der. Eller Longshave som det rettelig hedder. Enø begynder først ved mindegabet langt længere ude. Det er en udbredt misforståelse, at Græshoppebroen fører over til Enø og det bliver hellere ikke bedre af at campingpladsen kalder sig Enø Camping og fiskehandleren for Enø Fisk. Det er historie-forvanskning af værste skuffe, vrisser den erfarne rundviser, inden han kaster sig over et mere lystigt emne - nemlig om dengang kongen skulle på lokum.

- Se det var tilbage i 1840, at Kong Christian den 8. og hans hustru Caroline Amalie pludselig annoncerede et kongeligt besøg i Karrebæksminde, der på det tidspunkt var nul og niks. En lille skipperby med et par huse hist og pist og ellers ingenting. Vi ved meget lidt om besøget. Men det vi ved det var, at lodsens lokum skulle tapetseres inden besøget, lyder det fra den herlige historiefortæller med et smørret smil i skægget.

Og således oplyst vandrede deltagerne videre rundt i Karrebæksminde, der engang nød godt af korneksport til England og i dag nyder godt af turisterne. Det er AOF, der arrangerer de guidede ture og dem kommer der flere af i løbet af sommeren.

Næstved Turistforening er også klar med en stribe rundvisninger i Karrebæksminde, i Næstved og på Herlufsholm. Dem kan du finde på turistforeningens hjemmeside - og det er aldrig dumt at blive klogere - i godt selskab.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk