24. juni 2021
Det er lige her i den gamle grusgrav i Mogenstrup, at kommunen har givet tilladelse til DM i motocross-disciplinen enduro. DN Næstved er stadig i chok over beslutningen. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Det er lige her i den gamle grusgrav i Mogenstrup, at kommunen har givet tilladelse til DM i motocross-disciplinen enduro. DN Næstved er stadig i chok over beslutningen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DN i chok: Kommune tillader motocrossløb i lokal naturperle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

DN i chok: Kommune tillader motocrossløb i lokal naturperle
Næstved - 07. juni 2021 kl. 04:45
Af Kim Palm

- Jeg er målløs. Intet mindre.

arrow Læs også: Dagen efter kæmpebranden: - Vi er grædefærdige

Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Næstved, Rune Larsen, er i chok over at Næstved Kommune har givet tilladelse til et stort motocross-arrangement i Mogenstrup grusgrav næste lørdag, hvor Dansk Motor Union afholder DM i motocross-disciplinen Enduro.

- Det er kommunens tredje mest rige lokalitet på biodiversitet, der nu skal forvandles til motocrossbane. Naturbasen har registreret ikke mindre end 1.588 forskellige plante og dyrearter og nu skal løbet afvikles direkte gennem områder med sjældne orkideer som kødfarvet gøgeurt og Sumphullæbe og mange specielle svampearter. Det er helt til hest, siger Rune Larsen.

Dybt rystet

Ikke alene orkidéer og svampe stortrives i den gamle grusgrav, hvor der stadig bliver gravet grus. Der er også registreret flere sjældne fugle, mange af dem er rødlistede og truede arter, der altså kræver ekstra beskyttelse.

- Danmarks Naturfredningsforening Næstved er dybt rystede over at kommunen kan give tilladelse til sådan et arrangement i en tid, hvor alle taler om biodiversitet, tilføjer Rune Larsen.

Men ifølge formand for Teknisk udvalg, Helle Jessen (S), er der intet at komme efter. Grusgraven er privatejet og lodsejer Gavnø gods har givet tilladelse til arrangementet. Det samme har politiet og derfor behandles motocross-løbet som en orienteringssag, når udvalget holder møde på mandag.

- Kommunen har ikke hjemmel til at forbyde arrangementet og vi har holdt flere lignende éndags arrangementer med bl.a. mountainbike, military-ridning og orienteringsløb i skovene omkring os, siger Helle Jessen og uddyber.

- Hvis man politisk ville have givet et afslag, ville det betyde, at ejeren efterfølgende kunne klage over sagsbehandlingen og afgørelsen. Og den sag ville ejeren vinde.

Vil i dialog

I Danmarks Motor Union er løbsarrangør Dan Uno ked af postyret. Han vil gerne i dialog med Danmarks Naturfredningsforening og har derfor inviteret naturens nidkære vogtere til Mogenstrup søndag for at finde en fælles løsning på, hvordan løbet kan afvikles.

- Vi ønsker ikke at ødelægge naturen og køre sjældne planter i stykker, så de er velkomne til at komme ud og se, når vi planlægger ruten. Hvis der er en sjælden gøgeurt eller hvad de hedder i ét område, så kan vi lægge ruten et andet sted, siger Dan Uno.

Han forklarer at årsagen til at Dansk Motor Union i år har valgt at afholde DM-stævnet i en grusgrav er at staten har skruet priserne for brug af militære øvelsesterræner gevaldigt i vejret.

- Det er blevet helt tosset med priserne for brug af forsvarets egne arealer. Derfor kører vi i år i en grusgrav og vi har alle tilladelser på plads, understreger Dan Uno.

Motocross er godt for naturen

Selvom løbsarrangørerne altså gerne vil lytte til DN Næstved, så tror Dan Uno personligt at naturen har godt af en gang motocross.

- Ovre på den svenske ø Gotland der gennemførte vi tidligere verdens længste enduro-løb, men så kom der nogle naturfolk og fik det stoppet. Efterfølgende viste det sig, at naturen faktisk havde haft godt af at blive vendt en gang i mellem, fortæller Dan Uno.

Lørdag den 13. juni gasses der op i Mogenstrup, når løbet går i gang. Enduro er langdistance-motocross på en forhindringsbane. DM-arrangementet tæller et væld af ryttere i A og B-rækkerne samt elite, junior og old-boys og en særlig række for el-drevne crossmaskiner.

arrow Førtidspensionister laver affald om til genbrugsguld
07. juni 2021 kl. 12:00 Opdateret: kl. 15:37
arrow DM i enduro i fare for aflysning efter protester fra naturfolk
07. juni 2021 kl. 08:29 Opdateret: kl. 08:26
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk