7. maj 2021
- Vi holder ikke afstand til børnene. Det kan vi ikke, siger daglig leder af Børnehuset Spiloppen, Susanne Kildegaard Lunau. Hun er her i fuld gang med leg i fællesrummet sammen med Louie på 4 år. Fotos: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

- Vi holder ikke afstand til børnene. Det kan vi ikke, siger daglig leder af Børnehuset Spiloppen, Susanne Kildegaard Lunau. Hun er her i fuld gang med leg i fællesrummet sammen med Louie på 4 år. Fotos: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona giver færre snotnæser og mere selvhjulpne børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Corona giver færre snotnæser og mere selvhjulpne børn
Opdateret 27. maj 2020 kl. 12:53
Næstved - 22. maj 2020 kl. 22:02
Af Mia Than West

Corona har vendt op og ned på manges hverdag. Men i stedet for at kigge på alt det negative ved virussen har man i Børnehuset Spiloppen valgt at fokusere på de positive ting, corona har ført med sig.

arrow Læs også: Debat: Giver vi Næstveds børn den gode start i livet?

Det betyder blandt andet, at legepladsen fortsat er inddelt i zoner, selv om de nye retningslinjer på dagtilbudsområdet fra 18. maj åbner for, at børnene gerne må være sammen - også på legepladsen - med skærpet opmærksomhed fra de voksne.

- Det har vi valgt at bevare. Så har man kun adgang til gynger, rutsjebane eller klatrestativ. De har genopdaget legepladsen, og de er blevet gode til at fordybe sig og gå på opdagelse. Legeredskaberne får nyt liv og bliver spændende igen, fortæller Susanne Kildegaard Lunau, der har været daglig leder i institutionen på Karrebækvej siden starten af året - men samlet fire år som daglig leder i området.

- Nu leger de rent faktisk med de ting, der er. De zapper mindre. Der er dannet nye legerelationer mellem børnene, og de har genfundet hinanden på en anden måde, end de ellers ville have gjort, uddyber hun.

Mindre grupper

Der er plads til 38 vuggestuebørn og 72 børnehavebørn i Børnehuset Spiloppen. Tidligere inddelte reoler og bomme det store fællesrum i flere afdelinger. Nu er kvadratmeterkravet fjernet, og det betyder, at fællesrummet igen kan bruges af alle børn.

Artiklen fortsætter under billedet


Der er tid til nærvær, hygge og fordybelse. På pindsvinestuen er pædagog Caja Rahm i gang med at lave en fin lille uro sammen med 3-årige William. Foto: Kim Rasmussen

- Vi var begrænset på stuerne, og der var kun plads til halvdelen af børnene. Så vi delte fællesrummet op i zoner, som hver stue kunne bruge. Nu har vi fået fællesrummet tilbage, forklarer Susanne Kildegaard Lunau.

De seks stuer kører fortsat som seks institutionsgrupper med fast personale. Der er dog ikke længere krav om små grupper, så børnene må nu være sammen med hele deres vuggestuegruppe eller børnehavegruppe samt deres faste voksne.

- Børnene må lege på kryds og tværs indbyrdes på stuerne. Men de må ikke lege sammen med børn fra andre stuer. Det er rart, og det nærmer sig det normale, siger den daglige leder.

- Vi fortsætter med mindre grupper på stuerne, så længe det kan lade sig gøre. Det er en fed normering. Men vi er heller ikke mindre realistiske, end vi godt ved, det forsvinder, konstaterer hun.

Færre konflikter

De nye retningslinjer siger, at stuer gerne må slås sammen i ydertimerne, hvor der er betydeligt færre børn. Det benytter Spiloppen sig også af. Afstandskravet er reduceret fra to meter til en meter og gælder nu kun blandt forældre samt forældre og personale. Forældre må stadig ikke komme indenfor, og børnene bliver derfor fortsat afleveret ved terrassedøren.

Det har skabt færre konflikter om morgenen ved aflevering, fortæller Susanne Kildegaard Lunau.

- Det er da forfærdeligt, at forældrene ikke må komme ind i institutionen, men børnene har fået noget godt ud af det. De unge mennesker er blevet sindssyg selvhjulpne. Når nu vi har åbnet mere op andre steder, har det været fornuftigt ikke at invitere 100 forældre ind også, siger hun.

Mindre sygefravær

Der er også blevet længere mellem snotnæserne hos børnene. Det skyldes den større fokus på hygiejne, mener Susanne Kildegaard Lunau.

- Vi oplever meget mindre sygefravær hos både personale og børn. Det er egentlig ikke fordi, vi vasker mere hænder i løbet af dagen. Afvask af legetøj har vi ikke gjort så meget tidligere, som vi gør nu. Vi tror, det er det, der virker, siger hun.

Der er fortsat ekstra opmærksomhed på rengøring, håndvask og hygiejne generelt. I starten skulle legetøjet vaskes to gange om dagen. Nu kan de nøjes med en enkelt. Børnene måtte heller ikke have deres mad i madkasser på grund af smitterisiko. Det skulle pakkes i poser og papir. Drikkedunke måtte heller ikke medbringes. Nu må børnene gerne have maskasser med, men der drikkes fortsat af krus. Institutionen er gået væk fra engangskrus og har nu taget kopper i brug, som skal vaskes en gang om dagen.

- Der er rigtig mange gode ting, det har ført med sig. Vi vil faktisk gerne huske de gode ting og tage de positive med i stedet for de negative, siger Susanne Kildegaard Lunau.

Der vil fortsat være ekstra bemanding i dagtilbuddene i Næstved Kommune, og der vil være flere voksne frem til udgangen af maj måned for at sikre, at der stadigvæk leves op til krav og retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

arrow Debat: Enhedslisten er med i budgetforliget
18. september 2020 kl. 09:10 Opdateret: kl. 15:52
arrow Bamser skal demonstrere for børn
04. september 2020 kl. 18:23 Opdateret: kl. 13:35
arrow Minimumsnormeringer: Forældre giver byråd bittersød julegave
18. december 2019 kl. 18:58 Opdateret: kl. 12:41
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk