21. juni 2021
Ved tilsyn har Næstved Kommune dokumenteret, hvad Blue Miljø har haft liggende på området. Her ses tonsvis af slam fra en septiktank, som firmaet ikke havde tilladelse til at have med at gøre. Foto: Næstved Kommune
gallery icon

Se billedserie

Ved tilsyn har Næstved Kommune dokumenteret, hvad Blue Miljø har haft liggende på området. Her ses tonsvis af slam fra en septiktank, som firmaet ikke havde tilladelse til at have med at gøre. Foto: Næstved Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Centerchef efter miljøskandale: Derfor kunne kommunen ikke give afslag på ansøgning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Centerchef efter miljøskandale: Derfor kunne kommunen ikke give afslag på ansøgning
Næstved - 02. februar 2021 kl. 09:32
Af Ida Steenfeldt Andersen

Når man dykker ned i sagen om miljøfirmaet Blue Miljø, der har holdt til i Flemstofte, står det relativt hurtigt klart, hvorfor Næstved Kommune har valgt at anmelde dem til politiet: Firmaet har modtaget 45.000 tons regnvandsslam, selvom deres miljøgodkendelse kun gav dem lov til at have 20.000 tons liggende, de har modtaget ulovligt, forurenet slam fra en septiktank, og så har de ikke ført fyldestgørende journal over deres arbejde.

arrow Læs også: Ny ejer af miljøgrund har vilde planer

Centerchef for Plan og Miljø i Næstved Kommune Jens Bach mener også, at politianmeldelsen giver sig selv.

- Hvis man ikke overholder sin miljøgodkendelse og ikke retter ind, når det bliver pointeret, så bliver man meldt til politiet, siger han.

Svært at sige nej

Da Blue Miljø i 2016 søgte om at få en miljøgodkendelse til at opbevare og behandle slam, skulle der blot et par specifikationer i ansøgningen til, før Næstved Kommune gav dem godkendelsen. Dette skete på trods af, at firmaet primært skulle arbejde med materialer, hvor konsekvenserne af forkert eller uhensigtsmæssig håndtering ville kunne føre til voldsom forurening og store skader på naturen og miljøet.

Derudover stod firmaets direktør Finn Rosenkranz dengang noteret for ikke mindre end 15 konkurser gennem tiden. Jens Bach fortæller, at Næstved Kommune godt vidste »at der kunne være noget«, men at de ikke havde mulighed for at give afslag på ansøgningen om en miljøgodkendelse.

- Hvis en ansøgning om en miljøgodkendelse er tilstrækkelig og personen, der søger, ikke tidligere har fået en dom for at overtræde miljølovgivningen, så har vi stort set ikke mulighed for at give et afslag, siger han.


Artiklen fortsætter under billedet.

Jens Bach er centerchef i Center for Plan og Miljø i Næstved Kommune. Han mener ikke, at kommunen kunne have gjort mere for at undgå en miljøskandale. Privatfoto

Dermed mener han, at miljøgodkendelsen er givet, som dem skulle.

Utilstrækkelige redskaber

Da Blue Miljø havde fået deres miljøgodkendelse, var det Næstved Kommunes pligt at føre tilsyn og sikre, at godkendelsen blev overholdt - noget, som Næstved Kommune tilsyneladende også gjorde.

- Vi har brugt de redskaber, der er til rådighed i form af tilsyn, og vi førte også flere tilsyn end de lovpligtige, siger Jens Bach og fortsætter.

- Vi kan ikke bare begynde at indføre selvhjælpshandlinger, men vi kan varsle og give frister, hvis vi oplever, at der er noget, der ikke er, som det skal være.

Han medgiver, at det kan være frustrerende at opdage fejl og brud på en miljøgodkendelse, når man ikke har mulighed for at sikre, at det bliver rettet op på med det samme.

Hvem skal betale?

Fordi Næstved Kommune ikke har beføjelser til at skride ind på andre måder end ved at give forbud, påbud og indskærpelser, mener Jens Bach ikke, at der er sket fejl i håndteringen af firmaet.

- Vi har da tænkt på, om vi kunne have gjort mere, når sådan en sag ender, hvor den gør, men så længe, at vi bruger de redskaber, som vi har til rådighed, kan vi ikke gøre mere, siger han.

Som det ser ud nu, ligger det ulovlige slam og de mange tons regnvandsslam stadig på adressen på Sandvedvej i Flemstofte. Hvem der skal betale for oprydningen, er endnu ikke til at sige.

- Det bliver politiets efterforskning, der kommer til at afgøre, hvem der har ansvaret for skaderne derude, siger Jens Bach.

Han kan ikke afvise, at regningen bliver sendt til Næstved Kommune, da Blue Miljø er gået konkurs. Beløbet på regningen kan han heller ikke sige noget om.

- Det afhænger af, hvad man beslutter sig for at gøre med det, siger han.

Adressen på Sandvedvej er overgået til en ny ejer, der købte den i forbindelse med konkursen.

arrow Tidligere ansat i politianmeldt miljøfirma: Det var noget svineri
02. februar 2021 kl. 21:30 Opdateret: kl. 11:43
arrow Miljødirektør med et stort antal konkurser bag sig
02. februar 2021 kl. 17:01 Opdateret: kl. 11:23
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk