4. august 2021
Fra venstre Githa Nelander (NB), Rune Christensen (K), Robert Hansen (LA), Nickolai Hamann (DF), Kristian Skov-Andersen (V) Privatfoto.
Fra venstre Githa Nelander (NB), Rune Christensen (K), Robert Hansen (LA), Nickolai Hamann (DF), Kristian Skov-Andersen (V) Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byrødder er mere tilskuere eller drivkraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Byrødder er mere tilskuere eller drivkraft

Der skal langt mere »sejle op ad åen end se et rødt flag smælde« i bestræbelser på at vriste borgmestersædet fra socialdemokraterne, mener venstreløve.

Næstved - 19. maj 2021 kl. 11:34
Af Anita Corpas

Borgerne skal inddrages langt mere, end de bliver i dag, og diskussionerne skal løftes et niveau op, lyder det fra Venstres gruppeformand og byrådspolitiker Kristian Skov-Andersen (V)

arrow Læs også: Debat: Tanker om en blå borgmester

- Kommunen har jo li'som fået det ud af Carsten Rasmussen, som den kan regne med, efter at han har siddet i 10 år på posten.

- Så det er på tide, at Næstved skal have ny luft og blå energi, fastslår Kristian Skov-Andersen (V).
Allerede i sidste uge tog blå blok hul på valgkampen ved at proklamere, at der skal langt mere »sejle op ad åen end at stirre på et rødt flag smælde« i Næstved i bestræbelserne på at vriste borgmestersædet fra socialdemokraterne.

Tilskuere eller driftere

Venstres spidskandidat til borgmesterposten er især optaget af modernisere processerne i byrådet, som han finder knapt så inddragende.

- Som gruppeformand for fire forskellige udvalg har jeg nærlæst dagsordenen for alle udvalg. Ud af ca. 50 sager er det stort set kun 22 procent, der kræver en beslutning. Resten er kun sager til orientering og efterretning.

- Det får mig til at reflektere over, hvorvidt vi i byrådet blot er mere tilskuere end en reel drivkraft, siger Kristian Skov-Andersen. Står det til ham, så skal borgerne fremover inddrages langt mere i de kommunale beslutninger.

Politik med borgere

Det, valget reelt handler om, er, hvilket processer kommunen skal drives efter, mener Kristian Skov-Andersen.

- Jeg vil udfordre, hvordan Næstved skal være i fremtiden. Vi skal gøre fremskridt, for det har vi slet ikke gjort nok, siger han og pointerer, at i modsætning til den forbilledlige kommune som Gentofte, der kun har fire udvalgsmøder om året, så har Næstved hele 10.

- I Gentofte har man fx nedsat en stribe opgaveudvalg som supplement til de stående udvalg. Her udpeger man de opgaver, man gerne vil have løst, og så sætter politikere og borgere sig sammen om at løse opgaven.

- På den måde gør borgerne politikerne klogere, giver dem modspil og faglig inspiration tæt på det nære samfund.

- På den måde gøres politikeren til en drivkraft, frem for passivt at være tilskuer til allerede trufne beslutninger 80 procent af tiden. Det er dët, jeg synes, det kommende kommunevalg skal handler om, siger Kristian Skov-Andersen. En pointe han ikke mener er kommet nok frem i den seneste tids debat.

- Vi skal overveje de processer, som vi driver kommunen med. For får vi nok ud af det, vi går og laver, spørger Kristian Skov-Andersen.

- I stedet oplever jeg, at vi bare flytter rundt på møblerne frem for at kikke på hele huset. Kristian Skov-Andersen fremhæver i øvrigt, at Indenrigsministeriet netop har forfattet en liste over de 10 bedst drevet kommuner i landet. I 2019 var de otte ud af 10 bedste forvaltet af en venstre borgmester.

- Så de kan noget, siger han.

Ikke uenige

Byrådspolitiker og socialdemokrat Hanne Sørensen (S), der flere gange har anfægtet den nedladende tone i den begyndende valgkamp, er ikke umiddelbart uenig i, at processerne kan gøres bedre i kommunen.

- Det vil slet ikke være så tosset med borgergrupper. - Sammen kan man meget, siger Hanne Sørensen.

Men hun oplever ikke, at der er begyndende metaltræthed hos borgmesteren.

- Jeg kan slet ikke se, at der er nogen, der er på niveau med vores borgmester. Det kan jeg ikke. På ingen måde.

Mennesker først

Imidlertid kan Gentofte slet ikke sammenlignes med Næstved, mener Hanne Sørensen.

- De har nogle andre borgergrupper, end de vi har i Næstved. Vi har jo ikke folk med de store indtægter. I stedet har vi mange borgere, der har brug for hjælp.

- Nogle gange er vi nødt til at bruge tid og investere i mennesker, før vi kan se, at der kommer udvikling, fastslår hun.

arrow Debat: Hvem er blå bloks borgmesterkandidat?
17. maj 2021 kl. 10:14 Opdateret: kl. 10:14
arrow Fælles borgerlig kurs skal vippe Socialdemokraterne fra magten
14. maj 2021 kl. 04:45 Opdateret: kl. 16:06
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk