18. september 2021
Formand for bylauget i Stenbæksholm Anne Zachariasen mener, at det er en uhensigtsmæssig beslutning, at Næstveds nye erhvervshavn skal ligge lige op af den lille landsby.  Foto: Kim Palm
gallery icon

Se billedserie

Formand for bylauget i Stenbæksholm Anne Zachariasen mener, at det er en uhensigtsmæssig beslutning, at Næstveds nye erhvervshavn skal ligge lige op af den lille landsby. Foto: Kim Palm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bylaug vil flytte havnen til nyt sted og sælge 200 byggegrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Bylaug vil flytte havnen til nyt sted og sælge 200 byggegrunde
Næstved - 31. juli 2021 kl. 04:43
Af Robert Andersen

Hvis man gik og troede, at historien om erhvervshavn var endegyldigt parkeret, så skal man nok lige vente med at sætte to streger under den konklusion.

arrow Læs også: Ny festival skal give corona baghjul og fejre rocken

I hvert fald hvis det står til borgerne i landsbyen Stenbæksholm lidt uden for Næstved.

- Vi synes, at det virker besynderligt, siger formand for bylauget Anne Zachariasen om den nye erhvervshavn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bylauget foreslår, at erhvervshavnen kan placeres på den sydøstlige spids af Ydernæs på det blå område. Illustration: Stenbæksholm Bylaug

Det var dem, der trak nitten i den store havnetombola, da byrådet som lyn fra en meget klar forårshimmel i marts proklamerede, at en helt enig forsamling havde vedtaget, at Næstved Erhvervshavn skal ligge på det ubebyggede areal tæt ved landsbyen Stenbæksholm.

Nu kan der være ved at opstå sprækker i det ellers så enige byråd. Nogle vil i hvert fald mene, at Venstre er begyndt at vakle. Mere om det om lidt.

Ud på Ydernæs igen

Bylauget i Stenbæksholm har sendt et forslag til Næstved Kommune med en helt anden ide, til hvordan havnesagaen skal skæres.

De har endnu ikke hørt fra byrådet, men Sjællandske har set planen

Man foreslår at flytte havnen tilbage på Ydernæs, som havnebestyrelsen forslog i den store Masterplan fra december.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er her, at Næstved Byråd enstemmigt har besluttet, at den nye erhvervshavn skal ligge. Illustration: Næstved Kommune

Det nye er så, at man - for at undgå at genere lystsejlerne - foreslår, at havnen bliver placeret lidt længere mod sydøst ved Fiskehusvej.

- Der ligger jo industri i forvejen og tilkørsel direkte til Østre Ringvej, siger Anne Zachariasen.

Medlemmer af bylauget fortæller, at de har undersøgt, hvad det vil komme til at koste at etablere en havn på dette sted, og svaret er, at det kan man for 70-80 millioner kroner for etape 1 - samme pris, som for den første del ved Stenbæksholm-havnen.

- Planen er jo, at de vil udvide med tiden, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

I havnens masterplan fra december 2020 skulle havnen ligge på den sydvestlige spids af Ydernær lige ved indsejlingen til kanalen. Det betød en uvis fremtid for sejlklubben, der har havn der nu. Tredje etape ville også have involveret Stenbæksholm. Illustration: Næstved Havn

Sjællandske har bedt om at se beregningerne, men de er fortrolige, lyder meldingen fra bylauget, der undrer sig over, at Næstved Kommune ikke har lavet beregninger på etableringen af en havn ved Fiskehusvej - det er der dog en forklaring, fortæller borgmester Carsten Rasmussen (S). Se anden artikel her på siden.

På land og til vands

Ud for den nye havn ved Fiskehusvej skal der etableres et svajebassin - en vendeplads for skibene - hvor selv de store skibe kan vende. Dermed undgår man, at de skal helt ind i den nuværende havn for at vende, da der kun etableres et mindre svajebassin ved havnen ved Stenbæksholm.

- Det andet hænger ikke sammen, at de skal ned og vende i den gamle havn, siger Anne Zachariasen.

Bylauget mener også, at det vil skabe trafikale problemer, når de store lastvognstog skal ud fra den nye havn på Karrebæk, hvor der ofte er meget heftig trafik.

Det problem bliver også løst ved at placere havnen på Ydernæs, mener man.

- Man skal også ud over en cykelsti, siger formanden.

Udstykning

Bylauget har også fundet på en alternativ finansieringsmodel for den nye havn.

De foreslår, at man i stedet for at bygge ny havn på de 27 hektar (270.000 kvm), som kommunen har købt ved Stenbæksholm for 6,7 millioner kroner, så foreslår de, at man udstykker arealet.

De mener, at der er plads til 200 grunde på hver 1000 kvm, som kan sælges for 750.000 kroner stykket. Det giver 150 millioner kroner til at bygge havn for ved Fiskehusvej på Ydernæs.

- Det er en realistisk pris, siger Anne Zachariasen, formand for bylauget.

I bylauget mener de, at det ikke virker fornuftigt at anlægge en havn, på det, de mener, er attraktive grunde, hvor solide skatteborgere kan bosætte sig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Når erhvervshavnen er væk på et tidspunkt skal hele det gamle havneareal med tiden indlemmes i byen. Illustration: Næstved Kommune

De har ikke fået en ejendomsmægler til at regne på tallene, men de vurderer selv, at prisniveauet er realistisk.

Og selv om udsigten fra de potentielt nyudstykkede grunde bliver til kanalen, så er der også udsigt til et større industrianlæg på den anden side af kanalen - nemlig byens rensningsanlæg på Ydernæs.

Hvad mener Venstre?

Bylauget er blevet kontaktet af en række byrådsmedlemmer, fortæller formand Anne Zachariasen, som giver udtryk for, at de har skiftet mening, og ikke længere er sikre på, at havnen ved Stenbæksholm er en god ide, men hun vil ikke fortælle, hvem de er blevet kontaktet af. Det er fortroligt, lyder det.

Som man kunne læse i Sjællandske onsdag, så er Venstres byrådskandidat Diego Gugliotta på linje med bylauget i Stenbæksholm, når det handler om placeringen af havnen ved indløbet til kanalen.

- Placeringen ved Stenbæksholm giver ingen mening. Mange af de store skibe skal jo stadig helt ind i det store havnebassin for at vende. Kompromiset afspejler ikke, det vi i Venstre ønskede, sagde han til Sjællandske tidligere på ugen.

Det ændrer dog ikke ved, at Venstre i byrådet bakkede op om aftalen, og at han dermed er på kollisionskurs med partiet i Næstved.

Venstres gruppeformand og formand for Næstved Erhvervshavn Kristian Skov-Andersen kender godt til Diego Gugliottas standpunkt, men han rækker ham dog en livline og lægger selv afstand til den aftale, han indgik med resten af byrådet i marts.

Havnen var vigtigst

Havneformand Kristian Skov-Andersen, der var en af bagmændene bag Masterplanen, der ville placere havnen i det sydvestlige hjørne af Ydernæs og dermed fjerne lystbådehavnen, fortæller til Sjællandske, at Venstre ikke var begejstret, for den aftale man indgik, men da alternativet gennem lang tid var, at man ville lukke havnen, så mener han, at det bedste resultat, de kunne opnå, var at rykke til Stenbæksholm frem for at lukke helt.

- Det var ikke så vigtigt for os, hvor den ligger. Vi ville beholde havnen og undgå at genere sejlerne i lystbådehavnen, siger han.

Det var et af de store kritikpunkter i Masterplanen, som Kristian Skov-Andersen stod bag, at man netop ville flytte den store lystbådehavn, men ikke havde en realistisk ny placering.

Natur, gas og miljø

Imens arbejder bylauget i Stenbæksholm videre med planerne om at skaffe støtter til at flytte havnen fra deres egen baghave til den gamle losseplads på Ydernæs.

- Vores ejendomme mister jo også værdi på grund af havnen, siger formand for bylauget Anne Zachariasen

De er klar over, at der kan blive problemer med blandt andet udsivning af metangas, men det er en teknisk udfordring, der kan løses, mener de.

- Det har man gjort andre steder, siger hun.

En anden udfordring er, at de vil anlægge havnen i et Natura 2000-område - nemlig i Karrebæk Fjord.

I bylauget foreslår de, at man opfører havnen på Ydernæs, og de Natura 2000-områder, som bliver berørt, kan kompenseres ved at oprette nye Natura 2000-områder andre steder i nærheden.Det mener hun, andre har gjort før.

Den mulighed afviser borgmester Carsten Rasmussen. (se anden artikel)

Borgmester Carsten Rasmussen afviser, at det kan lade sig gøre at flytte havnen til området omkring Fiskehusvej. Foto: Thomas Olsen

arrow Fitness center i havnen er åbnet
01. august 2021 kl. 16:13 Opdateret: kl. 16:13
arrow Britta har været i SuperBrugsen i 50 år
01. august 2021 kl. 16:00 Opdateret: kl. 16:00
arrow Knap 900 festival-festede i sol og regn
01. august 2021 kl. 15:18 Opdateret: kl. 15:18
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk