19. september 2021
I 2015 flyttede der 75 flygtninge ind i pavillonerne under stor bevågenhed. Nu er de væk, og det hele er overtaget af Nordisk Beton. Flygtningebyen kom til at koste Næstved Kommune en formue. Foto: Robert Andersen
I 2015 flyttede der 75 flygtninge ind i pavillonerne under stor bevågenhed. Nu er de væk, og det hele er overtaget af Nordisk Beton. Flygtningebyen kom til at koste Næstved Kommune en formue. Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byggeskandale for otte millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Byggeskandale for otte millioner kroner
Næstved - 13. maj 2020 kl. 16:55
Af Robert Andersen

Overslaget var cirka 4 millioner kroner, men det endte med koste Næstved Kommune 12,5 millioner kroner at etablere boliger til 75 flygtninge på Skyttemarksvej. Antallet blev ved med at stige, og til sidst var Næstved sat til at modtage 225 flygtninge i 2015. Så da muligheden bød sig for at overtage en række brugte pavilloner, der stod på RUC - Roskilde Universitetscenter - var de fleste glade.

arrow Læs også: Flygtningeby på auktion - eneste bud er 50 kroner

Center for Trafik og Ejendomme beregnede, at det ville komme til at koste 4,2 millioner kroner at etablere den såkaldte flygtningeby. Sagen kørte uhindret gennem det daværende Beskæftigelsesudvalg, og hverken politikere eller ledende embedsfolk stillede spørgsmål.

En skandale

I juni 2015 ramlede korthuset. Center for Trafik og Ejendomme med centerchef Tyge Wanstrup i spidsen havde ikke havde haft styr på omkostningerne. Pludselig var prisen ikke 4,2 mio. kroner, men snarere 12 millioner kroner - en ekstra udgift på otte millioner kroner.

Ingen kunne forklare, hvad det var gået galt. Regningerne væltede bare ind - det var ellers en erfaren medarbejder, man havde tildelt opgaven. Ham de kaldte tovholderen.

Politikerne flåede sig i håret og kaldte blandt andet sagen en skandale, en møgsag og stærkt kritisabelt, mens borgmester Carsten Rasmussen fandt det hele totalt uacceptabelt. Køen ved håndvasken blev længere og længere - det var før man også skulle bruge håndsprit.

En større intern undersøgelse blev sat i gang med daværende direktør i Næstved Kommune Per B. Christensen for bordenden, og en medarbejder - den såkaldte tovholder - blev sendt hjem.

Tagselvbord

Snart begyndte det at komme frem, at der ikke var styr på selv de mest elementære ting. Det var ikke indhentet en byggetilladelse på opførelsen af flygtningebyen. Opgaven var ikke sat i udbud, hvilket, nogle mente, var på kant med loven, og der var heller ikke indhentet tilbud hos forskellige firmaer for at finde ud af, hvad det cirka ville koste at etablere flygtningebyen.

Arbejdet var bare sat i gang med brug af lokale velkendte håndværkere, der arbejdede på timepris - en slags tagselvbord.. Daværende kommunaldirektør Tomas Therkildsen måtte konstatere, at sagen ikke var håndteret, som den skulle.

Da rapporten endelig kom, havde man fundet en enkelt medarbejder, som sad tilbage med aben - den såkaldte tovholder. Et hoved måtte rulle. Han blev fyret. Flere mente, at man bare havde fundet en syndebuk.

Centerchef Tyge Wanstrup erkendte, at han havde ansvaret, men undskyldte sig med, at han havde placeret sin tillid hos en erfaren medarbejder. Han kaldte det et kæmpefejlskøn. Tyge Wanstrup har siden forladt Næstved Kommune.

Daværende kulturdirektør og fungerende teknisk direktør Per B. Christensen var tilfreds, og politikerne var tilfredse. Der blev optaget et lån til at dække underskuddet på otte millioner kroner.

Internt blev det udarbejdet retningslinjer, for hvordan man for fremtiden skal agere i lignende sager, så skandalen om flygtningebyen ikke kommer til at gentage sig.

arrow Farvel til flygtningeby: Hvadskal der ske med pavillonerne?
19. oktober 2019 kl. 05:52 Opdateret: kl. 17:05
arrow Flygtningeby lukker efter planen - pavilloner til salg for en krone
04. december 2018 kl. 18:06 Opdateret: kl. 10:16
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk