22. oktober 2021
44 klimavenlige boliger opført i træ. Sådan ser planen ud for et nyt almennyttigt byggeri i Glumsø. Illustration: Boligselskabet Sjælland
gallery icon

Se billedserie

44 klimavenlige boliger opført i træ. Sådan ser planen ud for et nyt almennyttigt byggeri i Glumsø. Illustration: Boligselskabet Sjælland
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Boligselskab vil opføre bæredygtig bydel ved søbred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Boligselskab vil opføre bæredygtig bydel ved søbred
Næstved - 04. oktober 2021 kl. 04:45
Af Kim Palm

Beton og cement er nogle af de største klimasyndere i dansk byggeri. Derfor er Boligselskabet Sjælland gået nye veje i Glumsø med planer om 44 almene boliger opført i træ og med et minimalt CO2-aftryk.

arrow Læs også: P4 Sjælland får ny chef

Det er Wilhelm Lauritzen arkitekter, der har slået stregerne til den nye bydel, hvor trækonstruktioner erstatter vægge af letbeton eller gips, isoleringen skal være af papir og boligerne udstyres med solcelleanlæg som skal sikre en CO2-venlig drift af boligerne og lave forbrugsomkostninger til gavn for beboerne.

Regnvandet skal ledes af kanaler ud på åbne eng-arealer og bilerne er sendt helt ud af bebyggelsen, der fremstår som et lukket grønt gårdmiljø med parkeringspladser, der i stedet omkranser byggeriet.

Røgfri boliger

Boligselskabet Sjælland har tidligere opført tilsvarende træboliger i Roskilde-forstaden Trekroner og her er erfaringerne fine, fortæller udviklingschef Tommy Novland.

- For to et halvt år siden indviede vi de første træ-boliger i Trelleborg og beboerne er virkelig glade for byggeriet. Især indeklimaet, da træ skaber et langt sundere indeklima end traditionelt byggeri i beton, siger Tommy Novland.

Boligerne bliver røgfri, så beboerne må liste udenfor, hvis de har trang til cigaretter og vægmalingen består af en grundfarve i silikatmaling, som får væggene til at ånde og skaber et sundere klima i boligerne.

- Så du må ikke løbe ned i Silvan og hente en tilfældig dunk maling. Vi fortæller i stedet beboerne, hvad de skal gøre for at holde deres boliger i fin form, siger Tommy Novland.

Her er priserne og størrelserne

Bebyggelsen er tænkt som både små og store boliger fra de mindste på 52 m2 til de største på 108 m2. Huslejen bliver også til at betale. En lejlighed på 95 m2 vil have en månedlig husleje på 8.070 kroner eksklusive forbrug. Og da boligerne opføres som CO2-neutrale lavenergihuse er de årlige forbrugsudgifter holdt nede på 350 kroner pr. m2, fremgår det af ansøgningen til kommunens Økonomiudvalg, der behandler sagen på mandag.

Glumsø Lokalråd har længe presset på for flere boliger på Spånpladegrunden og projektet fra Boligselskabet Sjælland vækker derfor stor glæde hos lokalrådsformand Visti Christoffersen.

- Det er noget, der batter. Boligselskabet har virkelig løftet barren, siger Visti Christoffersen.

Byggestart næste år

Når kommunen har godkendt grundkapitalen på 6,7 millioner kroner på næste byrådsmøde forventer Boligselskabet Sjælland at gå i gang med byggeriet i løbet af næste forår. Boligerne forventes klar til indflytning i begyndelsen af 2023.

Udover Trelleborg og Glumsø er Boligselskabet Sjælland også undervejs med nye almennyttige boliger opført i træmaterialer i Ringsted og Viby Sjælland.

arrow Knallertrøveri udviklede sig til knivstik i hjertet
04. oktober 2021 kl. 13:44 Opdateret: kl. 14:13
arrow Frem med frimærkerne - nu er der auktion
04. oktober 2021 kl. 08:41 Opdateret: kl. 08:41
arrow Fans får politikerne på banen med nye stadionønsker
04. oktober 2021 kl. 08:40 Opdateret: kl. 10:57
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk