25. september 2021
- Jeg har arbejdet med dyr hele mit liv, men det her er de sjoveste redningsdyr, jeg nogensinde har haft, siger Susen von Warburg om de 12 ræve. Rævene er intelligente, så man kan arbejde med dem. Og så er de fjollede som hundehvalpe. Foto: Kim Palm
gallery icon

Se billedserie

- Jeg har arbejdet med dyr hele mit liv, men det her er de sjoveste redningsdyr, jeg nogensinde har haft, siger Susen von Warburg om de 12 ræve. Rævene er intelligente, så man kan arbejde med dem. Og så er de fjollede som hundehvalpe. Foto: Kim Palm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Overvægtige redningsræve stortrives - søndag bliver de sluppet »fri«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Billedserie: Overvægtige redningsræve stortrives - søndag bliver de sluppet »fri«
Næstved - 13. januar 2021 kl. 18:50
Af Nina Lise

De 12 ræve, som Susen von Warburg i slutningen af november købte fri af fangenskab efter lukning af Danmarks sidste rævefarm, nyder livet i Askov.

arrow Læs også: Overvægtige ræve bliver internationalt kendt: Så langt har historien spredt sig

Men lige nu går de i en stor karantænebygning, når de ikke bliver luftet i den store hundepark. Det skal der laves om på. Søndag håber Susen von Warburg at kunne indvie rævenes nye hjem - en ny stor indhegning på 1500 kvadratmeter.

- Vi håber at blive færdige denne weekend. Sidst gravede vi en 140 meter lang og 70 centimeter dyb rende og bankede for hver to meter en stålstolpe en meter ned i jorden. Denne weekend skal store Rionetsektioner, der hver vejer 100 kilo, bæres ned og fæstnes med stålsnører til stålstolperne, forklarer Susen von Warburg.

Artiklen fortsætter under billedet

For nylig oplevede rævene for første gang sne. Denne her ville ikke ind igen. Privatfoto

Desuden skal der sættes en vinkel på, så rævene ikke kan kravle over, og der skal lægges net på jorden i en meters bredde fra hegnet, så de ikke kan kravle ud. Derfor efterlyser hun frivillige.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Arbejdsdagen
  • Der er arbejdsdag søndag 17. januar fra klokken ni til indhegningen er færdig - formodentlig omkring klokken 15. Herefter slippes rævene fri.
  • Det kræver ingen forudsætninger at være med - kun kræfter, et par gode handsker og varme vandtætte støvler, da den gamle granskov kan være pløret.
  • Adressen er Lille Bakkevej 2, Askov - meld din ankomst til Susen von Warburg på telefon 5030 5454.
  • Ved minimum fire timers indsats får man som tak for hjælpen et årskort for 2021 til besøgsgården. Årskortet gælder for fire personer.

- Vi skal bruge nogle, der har bøffer. Ellers kræver det ikke andre forudsætninger, end at man er klar til at tage fat, siger Susen von Warburg.

Sund fornuft

Hun har arbejdet med dyr hele sit liv, men at blive rævemor har ikke været uden kvaler.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside og telefon har der ikke været hjælp at hente, og da hun tilsidst skrev, at hun havde anskaffet sig 12 Vulpes vulpes - den eneste art private må holde - og om der var nogle særlige habitatkrav, fik hun blot et autosvar, hvor der stod, at private kun må holde Vulpes vulpes.

- Jeg har måttet bruge min sunde fornuft. Jeg ringede til pelsfarmeren, jeg købte rævene af, og han fortalte, at der ifølge loven kun skal graves 23 centimeter ned. Det er slet ikke nok. Jeg kan se på vores vilde naboer, hvor kreative de er, fortæller Susen von Warburg med henvisning til vilde ræve, der på få dage har dræbt påfugle, kalkuner og afrikanske dværghøns for 5000 kroner. Så nu er der sat eltråd rundt om fuglenes indhegning.

- Det ligner en rockerborg, siger Susen von Warburg.

Hun frygter ikke, at hendes egne ræve vil gå efter fuglene. Der er omkring en kilometer mellem de to indhegninger, flere hegn og en stor hundeskov imellem.

Artiklen fortsætter under billedet

Rævene, der blev reddet fra Danmarks sidste rævefarm, skulle have været endt om halsen på pelshungrende mennesker. Denne ræv er nu ved at smide vinterpelsen. Privatfoto

- De fugle, de vilde ræve har slået ihjel, har jeg givet til vores egne ræve. Det gør ingen forskel. Smagen for andre dyr er alligevel en del af deres instinkt, så det bliver ikke værre af, at de får de døde fugle, fastslår hun.

Har det godt

Selvom rævene giver en del ekstraarbejde, fortryder hun ikke et sekund, at hun købte dem. Hun kan lufte dem, få dem til at komme, når hun fløjter, håndfodre dem uden at miste hele hånden og holde dem, mens dyrlægen tilser dem.

Artiklen fortsætter under billedet

De stærkt overvægtige ræve er blevet sat på smalkost og får masser af motion, så de lige så stille begynder at tabe sig. Privatfoto

- Jeg har arbejdet med dyr hele mit liv, men det her er de sjoveste redningsdyr, jeg nogensinde har haft. De er kloge, og når vi går tur, spæner de rundt som hundehvalpe, leger og vælter oven i hinanden efter legetøjet. Man bliver helt glad i låget, siger Susen von Warburg.

Rævene var opfodret til pelsavl og ødelagte af voldsom overvægt, da de kom, så nogle af dem nærmest ikke kunne gå men så ud som om, at de kravlede på albuerne.

Artiklen fortsætter under billedet

De 12 ræve har det godt i deres nye omgivelser, og Susen von Warburg håber, at de - med frivilliges hjælp - på søndag kan blive sluppet fri i deres nye indhegning. Privatfoto

Det er den rigtige mængde foder og masser af motion godt på vej til at ændre på.

- Jeg håber, at vi bliver færdige med indhegningen på søndag. Så slipper vi rævene fri. Det bliver næsten som at se køerne komme på græs om foråret - bortset fra at rævene vælter ud og hopper rundt som hundehvalpe, siger Susen von Warburg med et stort smil.

arrow Video: Overvægtige burræve smagte på friheden
18. januar 2021 kl. 19:01 Opdateret: kl. 13:39
arrow Billeder: Halløj på papegøjehotellet
15. august 2020 kl. 12:24 Opdateret: kl. 08:58
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk