22. maj 2019
Det er godt med en arbejdsplads, der kan tåle at blive beskidt, når salomons segl, som planten her hedder, skal plantes om. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Det er godt med en arbejdsplads, der kan tåle at blive beskidt, når salomons segl, som planten her hedder, skal plantes om. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: I Ebbas have bor insekterne på hotel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: I Ebbas have bor insekterne på hotel
Næstved - 22. juli 2018 kl. 15:48
Af Niels Brande
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det her er et godt sted for insekter at bo, men du kan nok se, sådan nogle paller ikke er så kønne.

arrow Læs også: Landboformand om svinefarm: Folk må vænne sig til livet på landet

Ebba Gram viser rundt i sin store have på Ladby Longvej, lige uden for Næstved, hvor hun har boet siden 1979 og i snart 40 år har haft gang i et hav af projekter i haven.

Det gode insektsted er Ebba Grams insekthotel, som hun byggede for år tilbage, da der var meget snak om, at insekterne havde svært ved at finde steder at bo, og at arter var ved at uddø. I et magasin så hun et eksempel på et insekthotel bygget op af paller, og hun fik derfor fat i en lille stak, som blev beklædt med bark og stoppet ud med rør, grene, kogler og andet materiale, som insekterne kan bo i.

Nu trænger det snart til en renovering. Det er et af mange haveprojekter på den 71-årige haveejers liste over projekter.

En projekthave er det nærmest, for hver kvadratmeter bærer præg af omtanke og kreativitet. Midt i haven flyttede hun tidligere på året en gruppe rododendronbuske, som efterhånden fyldte for meget. Nu skal hun have flyttet et kirsebærtræ ind på den nu tomme plads, når jorden ellers er til at komme i igen.

Sådan er der projekter alle vegne på den knap 2500 meter store grund. I bunden af haven udtørrede Ebba Grams sø for halvanden måned siden. Det er ikke så godt, for hun vil have vand i haven til gavn for fugle, råvildt og andre dyr, som kommer forbi og drikker af den.

Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget. Så var der nemlig mulighed for at få renset søbunden op, forklarer haveejeren.

Ikke meget ligger tilfældigt i haven. Heller ikke bunkerne med afklippede grene, græs og hvad hun ellers har samlet sammen af biologisk materiale og placeret på særlige pladser i haven som skjul for pindsvin og andre små væsener. Ebba Gram kører ikke på genbrugspladsen med haveaffald.

- Jeg synes, det er fint, at man kan komme af med haveaffald, hvis man har en lille, fin have, men jeg har plads til at lade det ligge, så det gør jeg. Det bliver på grunden, siger Ebba Gram.

- Den er ked af det, den sommerfuglebusk, udbryder Ebba Gram under haveturen, mens hun nærmest kærtegnende forsigtigt griber fat i en kvist og studerer de svedne lilla blomster.

- Det er der mange træer, som gør for tiden, tilføjer hun.

Ingen kan vist være uenige med hende denne sommer. tørken sætter sit præg på haverne, men alligevel er mange planter stadig grønne i Ebba Grams have takket være tung jord fra dengang, haven var mark.

En del af det skyldes nok også haveejerens daglige puslen i det grønne. Ebba Gram er medlem af haveselskabet, og har tidligere holdt åben have. Det skal hun måske også næste år. Så bliver det spændende at se, hvilke projekter, der er gang i på Ladby Longvej.

arrow Kirkegård opfordrer til kreative gravsteder
19. juli 2018 kl. 16:29 Opdateret: kl. 10:14
arrow Billedserie: Se haven ved Susåen
19. juli 2018 kl. 10:13 Opdateret: kl. 10:13
arrow Tre krukker fra kælderen udstiller en enkelt dag
15. juli 2018 kl. 17:52 Opdateret: kl. 13:04
Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk