9. juli 2020
Käthes krydrede lagkage har hørt julen itl i familien gennem generationer. Både hendes mormor og mor bagte den, og det er egentlig ikke så svært at forstå, for bundene smager skønt, og lagt sammen med creme tilsat cognac smager kagen forrygende. Fotos: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Käthes krydrede lagkage har hørt julen itl i familien gennem generationer. Både hendes mormor og mor bagte den, og det er egentlig ikke så svært at forstå, for bundene smager skønt, og lagt sammen med creme tilsat cognac smager kagen forrygende. Fotos: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Ingen jul uden Käthes krydrede lagkage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Ingen jul uden Käthes krydrede lagkage
Opdateret 04. december 2018 kl. 08:41
Næstved - 04. december 2018 kl. 07:32
Af Niels Brande
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hendes mormor bagte den. Det samme gjorde hendes mor, og nu 79-årige Käthe Fugl fra Karrebæksminde har heller ikke svigtet juletraditionen.

arrow Læs også: Finaletid: Hvem har opskriften på Sydsjællands bedste julebag?

Käthes krydrede lagkage, med velsmagende kagebunde lagt med lag af cognaccreme imellem, bager hun hvert år til jul.

- Den har været bagt i hvert fald i 100 år. Hjemme hos min mor blev der hvert år i slutningen af november bagt fire-fem lagkager, som blev stillet i kælderen. På den måde kunne de holde til ind i januar, husker Käthe Fugl.

Dermed var der kage til mange i barndomshjemmet, men det var der også grund til.

- Min mor var sådan en god sjæl, siger Käthe Fugl og mindes, at der i nærheden af barndomshjemmet lå et handicaphjem.

Hvert år inviterede hendes mor de handicappede til julehygge, hvor familien sang for dem, og så blev der bud efter julekagerne.

Det er et af de juleminder, som Käthe Fugl deler, mens hun julebager.

Foruden den krydrede lagkage bliver der bagt brune kager, finskbrød og jødekager i ovnen på Fjordlodden, når Käthe Fugl da ikke bager dem på Udby Kro. På nu 25. år ejer og driver hun kroen.

- Jeg bager næsten det hele selv til kroen. Det er noget af det, der trænger kunder til.

Det er ikke så underligt, for Käthe Fugls bagværk smager pragtfuldt. I løbet af ingen tid får hun rullet de tre deje til småkager ud, skåret, penslet og drysset dem, inden de får en tur i ovnen i hjemmet, mens hun fortæller om julebagning.

- Det er de fire slags, jeg næsten altid bager til jul.

Det er nogle solide portioner dej, Käthe Fugl har æltet. Blandt andet til de brune kager.

- Sommetider får jeg lavet så meget , at jeg lægger det i fryseren og gemmer det til næste år.

Det hele foregår med sikker hånd, når finskbrødene skæres på skrå og pensles på den store bagebakke, som hun fik sin nu afdøde mand Bent Fugl til at fremstille for mange år siden.

De rejste en del i Irland, og der havde hun set, at de arbejdede på en bakke, så bageriet ikke kom ud over hele køkkenet.

Da de kom hjem bad hun sin mand om at lave sådan en. Den bruger hun stadig.

Der skal mange kager til. Foruden at forsyne krogæsterne bager hun også lidt til sin svigerinde, Sigrid Fugl, som ellers selv altid har bagt meget og for mange år siden udgav en vigtig bagebog, men nu er så gammel, at hun ikke selv kan bage mere.

- Jeg lavede faktisk også en kogebog i 1980'erne for ørn efter tegneserieprincippet. Den bragte mig vidt omkring, husker Käthe Fugl.

Der skal også være småkager nok til den dag, hun en gang om året inviterer det lokale plejehjem til julehygge på kroen med risalamande og hele jule-molevitten.

Käthe Fugl er en dame med mange spændende minder fra livet. Inden hun blev kroejer var hun i mange år børnehaveklasselærer på skolen i Mogenstrup.

Ved siden af lavede hun i otte år også mad i byens golfklub. Først en dag om ugen, så to, inden det også blev i weekenden. Golf spillede hun til gengæld ikke.

- Det havde jeg da ikke tid til, siger hun, mens hun fortsætter julebagningen.

Her er opskriften på Käthes krydrede lagkage:

Ingredienser:
125 g margarine
250 g lyst puddersukker

2 æg
250 g hvedemel
2 tsk. kakao
1 tsk. kanel

½ tsk. hjortetaksalt
½ tsk. natron

½ dl. kærnemælk

Til creme:
2 æg
2 spsk. sukker

1 spsk. hvedemel
2 dl kaffefløde

1 tsk. vaniljesukker

100 g smør
125 g florsukker

2-3 spsk. cognac

½ dl. florsukker til drys

Fremgangsmåde:
Rør blødgjort margarine med puddersukker, til det er let og smidigt. Rør æggene i ét ad gangen og rør godt for hvert.

Bland mel med kakao, kanel, hjortetaksalt og natron, og sigt det i. Tilsæt kærnemælk og rør dejen.

Fordel dejen i tre smurte lagkageforme.

Bages på næstnederste rille i forvarmet ovn ved 200 grader i cirka 20 minutter.

Afkøles og vendes ud på bagerist.

Til cremen piskes æg og sukker godt sammen. Rør melet i og tilsæt kogende kaffefløde. Hæld det hele tilbage i gryden og varm cremen til kogepunktet. Rør hele tiden og rør vaniljesukker i.

Lad cremen afkøle.
Rør smør og florsukker smidigt og rør kagecremen i lidt efter lidt. Smag til med cognac.

Læg kagen sammen med cremen og lad den stå køligt. Drysses med florsukker.

arrow Konkurrence: Hvem har opskriften på Sydsjællands bedste julebag?
02. december 2019 kl. 10:32 Opdateret: kl. 10:31
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk