15. juli 2020
Den danske del af Baltic Pipe projektet blev fredag endelig godkendt af Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. Foto: Steen Brogaard
gallery icon

Se billedserie

Den danske del af Baltic Pipe projektet blev fredag endelig godkendt af Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Baltic Pipe endelig godkendt: Alle tilladelser er på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Baltic Pipe endelig godkendt: Alle tilladelser er på plads
Næstved - 25. oktober 2019 kl. 11:15
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Baltic Pipe er godkendt på land - og nu også i havet omkring os.

arrow Læs også: Debat: Klimaplan og Baltic Pipe

Klima-, energi- og forsyningsministeren Dan Jørgensen (S) gav i dag Energinet tilladelse til at naturgasrørledningen bliver lagt på bunden af Nordsøen, Lillebælt og Østersøen.

I Østersøen skal den kommende kompressorstation i Everdrup give gassen et ordentlig tryk ned mod Polen og pumpes 133 kilometer gennem dansk farvand for til sidst at gå i land ved Niechorze eller ved Rogowo i Polen.

Rørledningen i dansk farvand er en del af et større projekt, som skal transportere naturgas fra Norge til Polen.

Baltic Pipe projektets kapacitet ved fuld udnyttelse er 10 mia. m3 naturgas pr. år. Den samlede længde på rørledningsruten er projekteret til ca. 850 km.

Ifølge tidsplanen forventes projektet at begynde i begyndelsen af 2020, og der åbnes for hanerne i 2022.

Energistyrelsen vurderer, at rørledningen ikke er til fare for hverken mennesker, marsvin, havterner eller ålegræs. Ruten, der er valgt går udenom de særlige Natura 2000-områder.

En ruteføring udelukkende til havs blev undersøgt af bygherrerne i de indledende faser, men blev fravalgt, da det blev for dyrt og besværligt, og kunne få betydelige konsekvenser for den marine natur, især i lavvandede havområder.

- Energistyrelsen finder, at rørledningsprojektet til havs kan etableres og drives uden uacceptable påvirkninger af miljøet og sikkerheden, hedder det i en pressemeddelelse fra den statslige styrelse.

Fra den sjællandske sydøstkyst skal polakkerne bygge et 274 kilometer langt rør ned til den polske kyst, hvor polakkerne dermed får mulighed for at gøre sig uafhængige af den naturgas de i dag modtager fra Rusland.

For det er ikke kun et spørgsmål om gas. Det handler også om storpolitik. Derfor har Danmark sagt nej til at den russiske gasrørsledning, Nord Stream 2, må gå gennem dansk farvand ved Bornholm. I stedet satser staten på, at polakkerne meget hellere vil aftage norsk gas fra Nordsøen - og dermed løsne båndende til Rusland.

Herhjemme lover Energinet til gengæld de danske naturgaskunder stabile leverancer mange år fremover. Og udsigt til billigere gas. Prisen ventes at falde med 100 kroner om året, når gassen begynder at pumpe ned mod Polen i år 2022.

arrow Naboer til gasprojekt Baltic Pipe: Aktivisterne kommer alt for sent
05. januar 2020 kl. 18:46 Opdateret: kl. 18:46
arrow 14 klimaaktivister i aktion mod omstridt naturgasledning
05. januar 2020 kl. 13:25 Opdateret: kl. 13:25
arrow Ekspropriationen er slut: Nu går Baltic Pipe-arbejdet i gang
03. december 2019 kl. 09:18 Opdateret: kl. 16:18
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk