17. februar 2020
Sjællandske har været i kontakt med centerleder Susan Knage Møller, som ikke mødte på arbejde onsdag. Derfor ønsker hun ikke at udtale sig til avisen før senere i dag, når hun har informeret alle medarbejdere om forløbet først. Foto: Bjørn Armbjørn
Sjællandske har været i kontakt med centerleder Susan Knage Møller, som ikke mødte på arbejde onsdag. Derfor ønsker hun ikke at udtale sig til avisen før senere i dag, når hun har informeret alle medarbejdere om forløbet først. Foto: Bjørn Armbjørn
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Asylansøger fængslet for dødstrusler mod chefer i teltlejren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Asylansøger fængslet for dødstrusler mod chefer i teltlejren
Opdateret 01. oktober 2016 kl. 08:05
Næstved - 29. september 2016 kl. 09:36
Af Esben Thoby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da centerleder Susan Knage Møller havde fri tirsdag eftermiddag, blev hun standset ved sin bil af to beboere fra teltlejren. Den ene overfusede hende på kurdisk, hvorefter han udtalte »you and Kim are finished« - du og Kim er færdige - med henvisning til souschefen på stedet.

arrow Læs også: Sidste nat i teltlejren: Knivstik og blå blink

Mindst tre gange undervejs lavede manden kvælningsbevægelser med hænderne, og han holdt også fast i bildøren, sådan at centerlederen ikke kunne lukke den.

Sådan lyder sigtelsen mod en 29-årig irakisk asylansøger, der onsdag ved Retten i Næstved blev varetægtsfængslet i fire uger, mens sagen om dødstruslerne efterforskes. Politiet skal blandt andet have fundet frem til den anden asylansøger, der var til stede ved episoden. Han skulle angiveligt fungere som tolk, men irakeren talte så meget, at han aldrig rigtig kom til orde.

Ved grundlovsforhøret forklarede den sigtede, at han slet ikke havde truet de to. Han havde aldrig sagt den engelske sætning, da han kun taler kurdisk.

- Der er tale om en misforståelse. Jeg sagde til Susan, at hvis jeg begår selvmord, så er hun og Kim medskyldige. Derfor lavede jeg bevægelsen med hænderne, forklarede irakeren via en tolk.

Han fortalte, at han var oprørt, fordi han netop havde fået at vide, at han i forbindelse med det midlertidige centers snarlige lukning ville blive flyttet til et asylcenter på Bornholm og ikke som lovet i Korsør, hvor han ville være tættere på sin onkel og noget øvrig familie i Aalborg.

Ifølge asylansøgeren, havde han et rigtig godt forhold til souschef Kim Hansen, mens han sjældent havde set noget til Susan Knage Møller, siden han ankom til lejren for præcis to måneder siden. Det var dog et noget andet billede, der blev tegnet i flere afhøringsrapporter fra politiet, som senioranklager Rune Jensen fremlagde i sagen.

Heri fortalte souschefen om en uligevægtig og aggressiv mand, hvilket især var tilfældet, når han drak - og det gjorde han ofte. Ifølge Kim Hansen frygter han, at irakeren reelt vil gøre alvor af dødstruslerne. Især efter at han tidligere på måneden fik oplyst af et par andre beboere, at den 29-årige havde udtalt, at han »ville gøre noget rigtigt grimt ved Kim, inden lejren lukker.«

Efter den episode har et par asylansøgere konstant valgt at følge souschefen rundt i lejren, fordi de også frygtede, hvad irakeren kunne finde på. Kort efter sin ankomst til stedet kastede han umotiveret en stor betonflise ind i lejrens store sovesal, og han var også kendt for andre voldsomme episoder.

På baggrund af oplysningerne i sagen valgte dommer Bo Rasmussen, at asylansøgeren skal varetægtsfængsles frem til 26. oktober. Den beslutning var irakeren tydeligvis ikke enig i, og der hørtes høje råb på gangen, mens han gennem tolken rådførte sig med sin forsvarer, Chris Stentoft.

Den sigtede valgte at kære byrettens afgørelse til Østre Landsret, som tager stilling til sagen i dag. Indtil da - eller de næste fire uger, hvis dommen stadfæstes - skal irakeren opholde sig i Arresthuset i Næstved.

arrow Teltlejr tømmes: Sidste beboere flytter mandag
02. oktober 2016 kl. 14:21 Opdateret: kl. 13:52

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk