7. juni 2020
Tobias Reinel er nyansat historiker i NæstvedArkiverne. Foto: Anna C. Møhl
Tobias Reinel er nyansat historiker i NæstvedArkiverne. Foto: Anna C. Møhl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Arkiv søger frivillige: Kan du læse skråskrift?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arkiv søger frivillige: Kan du læse skråskrift?
Næstved - 02. december 2019 kl. 10:12
Af Anna C. Møhl
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lokalarkivet i Næstved leder efter nogen, der kan læse skråskrift og være med til at digitalisere sognebøgerne. Formålet er at gøre forhistorien tilgælgelig for alle.

arrow Læs også: Gamle brandmænd graver historien frem

Retro-projektet foregår i flere byer. Der er i alt 505 scannede protokoller, hvoraf NæstvedArkiverne har bidraget med 58.

Meget lavpraktisk skal de gamle sognebøger fra 1842 og frem til sognene nedlægges i 1970 og bliver til kommuner, der skal fotograferes og digitaliseres.

De frivillige skal så at sige lære en robot op i at læse de gamle referater, der er skrevet med sirlig skråskift og i nogle tilfælde gotiske bogstaver. Indholdet i bøgerne kan handle om alt fra, hvad en liter øl skal koste, naboens skilsmisse til anmodning og afslag på fattighjælp og alderdomsforsørgelse. Eneste krav til de frivillige lokalhistorisk interesse, evnen at læsning af gammel håndskrift og grundlæggende forståelse af computerbrug.

Tobias Reinel er 25 år og nyuddannet historiker. Han er blevet ansat i NæstvedArkiverne i Teatergade 8, hvor han leder Retro-projektet.

- Jeg er blevet overrasket over, hvor meget sognerådene bestemte i lokalsamfundet. De gav byggetilladelser, ølpriserne og hvor mange pund flæsk de lokale slagtere kunne købe. Sognebøgerne fortæller meget fint, hvordan Næstved er blevet til Næstved, siger Tobias Reinel.

Everdrup Sogneråd modtog en ansøgning fra Centralbiblioteket i Næstved om økonomisk tilskud. I 1938-1939 tildelte sognerådet biblioteket 50 kroner, kan man læse i »Forhandlingsprotokol for Everdrup«.

Man kan også læse om en pensioneret tækkemænd, der søger om at få hævet sin fattighjælp fra 140 kroner til 200 kroner, og at arbejdsmand Olaf Hansen og Marie Nielsine på Præstøvej får bevilget og ophævet deres ægteskab.

Hvis man har lyst til at gå ombord i Næstved-egnens fortid, kan man kontakte Tobias Reinel: treine@naestved.dk

arrow Var morfar på fattiggård ? Arkiverne giver dig svaret
01. april 2019 kl. 09:59 Opdateret: kl. 09:59
arrow Næstveds fortid flytter ind på det gamle rådhus
11. december 2018 kl. 12:44 Opdateret: kl. 10:44
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk