11. december 2019
En 10 ton tung lydpotte bakses ud af Fensmark Fjernvarme. I alt blev der flyttet 60 ton jern onsdag, da fjernvarmen sagde farvel til den gamle dieselmotor.
gallery icon

Se billedserie

En 10 ton tung lydpotte bakses ud af Fensmark Fjernvarme. I alt blev der flyttet 60 ton jern onsdag, da fjernvarmen sagde farvel til den gamle dieselmotor.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 60 tons jern ud af Fensmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 tons jern ud af Fensmark
Næstved - 18. juli 2019 kl. 09:52
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Dieselmotoren vejer 40 ton, udstødningen 13 ton og lydpotten 10 ton.

Det var tunge sager, der onsdag blev løftet nænsomt ud af Fensmark Fjernvarme - alt sammen i klimaets tjeneste.

- Dieselmotoren er overflødig, da vi ikke længere producerer el i Fensmark Fjernvarme. Den får nyt liv i Belgien. Til gengæld får vi installeret en varmepumpe, der reducerer det årlige udslip af co2 med omkring 1.000 ton, fortæller driftsleder Flemming Hansen.

Det var erfarne folk fra Jysk Maskinflyt, der stod for opgaven med at bakse de mange ton jern ud af fjernvarmeværket. Det har de prøvet før. Firmaets motto er nemlig »Tro flytter bjerge - vi klarer resten«. Men det tog sin tid. Især lydpotten var svær at bakse med, selvom fjernvarmeværket havde fjernet en hel sektion med betonmur, så flyttefolkene kunne komme til.

Mens udskiftningen står på er der stadig varmt vand i hanerne i Fensmark og blus på radiatorerne, når det bliver nødvendigt igen at tænde for varmen. Fensmark Fjernvarme nyder nemlig godt af overskudsvarme fra byens rødglødende arbejdsplads, Ardagh Glass, som ligger blot 400 meter fra fjernvarmeværket. Overskudsvarmen udvindes i røggassen fra virksomhedens smelteovne, og leveres igennem et transmissionsrør til fjernvarmeværket, hvorfra varmen videredistribueres til byens net. Og nu suppleres forsyningen med en el-drevet varmepumpe, der udnytter spildvarmen fra glasværkets kompressoranlæg. Det giver 21 pct. mere varme til byen.

- Ardagh leverer i dag 80 procent af varmen til fjernvarmeværket. Det er vi rigtig glade for og virksomheden regner med at kunne finde nye varmekilder, så stort set hele fjernvarmen kan forsynes med overskudsvarme. Det kan være med til at udfase vores brug af naturgas, siger Flemming Hansen.

Læs resten af artiklen i Sjællandske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk