21. juni 2021
- Når Hugo på et tidspunkt ønsker at stoppe, så kommer vi til savne hans store viden, siger chef for produktionen Jan Alsing, der her står sammen med Hugo Hansen på værkstedet. Foto: Helle Hansen
gallery icon

Se billedserie

- Når Hugo på et tidspunkt ønsker at stoppe, så kommer vi til savne hans store viden, siger chef for produktionen Jan Alsing, der her står sammen med Hugo Hansen på værkstedet. Foto: Helle Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 55 år med skibsventiler: - Gud nåde og trøste den, der ikke kunne få tid til overarbejdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

55 år med skibsventiler: - Gud nåde og trøste den, der ikke kunne få tid til overarbejdet
Næstved - 18. maj 2020 kl. 18:42
Af Helle Hansen

Hugo Hansen er en del af det arbejdende museum.

arrow Læs også: Emerson vil være grøn i et sort miljø

Det er værkstedet med de gamle maskiner, hvor de stadig laver tingene med håndkraft. Det er her lærlingene altid starter deres turnus rundt i produktionen på Emerson for at få fornemmelsen af, hvad det egentlig er, der foregår inde i de nyere smarte maskiner, som står inde i den store produktionshal.

Det ved Hugo Hansen en del om, da han efterhånden har arbejdet her rigtig mange år.Artiklen fortsætter under billedet

Billede

Rundt omkring på gangene hænger der fotos fra gamle dage. Her står Hugo Hansen ved siden af et billede af ham selv som yngre. Foto: Helle Hansen


Familieforetagende

Virksomheden har hvert år flere 25 års jubilarer og tit også en eller to 40 års jubilarer, men 55 år på samme arbejdsplads, som i Hugo Hansens tilfælde, er selv på Emerson usædvanligt.

- Min far kendte værkføreren Kaj Evers, så jeg startede her, da jeg fyldte 15, fortæller Hugo Hansen, der 1. april fyldte 70 og samtidig nåede op på 55 år på samme arbejdsplads.

Hans storebror Preben arbejdede her også dengang, som rejsemontør, og senere kom lillebroren Ole også i lære som maskinarbejder men skiftede senere til pædagog. To af hans svogre, Peter og Søren Jessen, har også arbejdet her i mange år.

- Jeg har fundet mig godt til rette her. Der er altid nogle udfordringer, og jeg har lavet mange forskellige ting gennem årene, siger Hugo Hansen, da vi tager et kig på de gamle maskiner.

Kort om Emerson
  • Emerson startede tilbage i 1960 som C.O. Hansens Maskinfabrik stiftet af civilingniør Carl Orla Hansen fra Hvidovre.
  • Siden blev det til Hansen Hydraulik og blev så opkøbt af Superfos.
  • I 1986 blev det overtaget af Danfoss og kom til at hedde Danfoss System Hydraulik A/S og senere Danfoss Marine System A/S og så Damcos. I 2004 købte den engelske investeringsfond 3i 60 procent af aktierne i Damcos.
  • Da Danfoss på et tidspunkt ville børsnoteres, blev alt, hvad der ikke var kerneforretning, solgt fra. Virksomheden på Åderupvej 41 blev i 2006 solgt til Emerson Electric.
  • Emerson/Damcos laver i dag hovedsageligt udstyr til fjernstyringstyring af ventiler og tankmåling på skibe.
Fileskole og overarbejde

Dengang Hugo Hansen kom i lære hed det maskinarbejder, og han gik på fileskole ovre på Ærøvej i de bygninger, som i dag huser blandt andre Frimanns Gourmet, og på teknisk skole inde på Jernbanegade i den røde ejendom ved siden af Kobberhjørnet.

I dag arbejder har kun tre dage om ugen men en gang var det normalt med fast overarbejde lagt ind i skemaet hver mandag, tirsdag, onsdag og lørdag.

- Ellers kunne man ikke følge med ordrerne, og Gud nåde og trøste den, der ikke kunne få tid til overarbejdet, siger han.

Granater og gravkøer

Virksomheden har gennem alle årene lavet udstyr til styring af ventiler og tankmåling på skibe, men tilbage i 1960erne blev her også lavet elevatorer til at hejse granater fra lasten op til dækket på Søværnets skibe, og der stod et tårn omme bag fabrikken, så tingene kunne prøves af, inden de blev leveret.

Billede

Så er Hugo Hansen klar til at gå i gang med den bestilte reservedel til et af Natos skibe. Foto: Helle Hansen


- Dengang lavede vi også gravkøer og hydraulikken til lokomotiver, mindes Hugo Hansen, som begyndte her blot fem år efter, civilingeniør Carl Orla Hansen havde startet C.O. Hansens Maskinfabrik.

- Han var opfindertypen, som fandt på en idé og solgte produktet, inden det var lavet. Men han var dygtig, mindes Hugo Hansen.

Døde dyr og tennisbolde

- Vi har også lavet sakse til Blåkilde »Dødkogeri«, mindes han. Saksene skulle bruges, når de døde køer og grise skulle hentes ude hos landmændene, når de skulle bringes til destruktionsantalten.

- På et tidspunkt havde vi også et testområde ledet af en svensk professor, hvor man forsøgte at tørre blod og andre ting ved hjælp af bolde, mindes Hugo Hansen, men den daværende ejer Superfos solgte på et tidspunkt projektet til Asien.

- Men i lang tid efter fandt vi de små tennisbolde rundt omkring i bedene, mindes han.

Conveyoranlæg til blandt andre Nordisk Kabel og slagterier har også været en del af sortimentet.

- Og vi lavede elevatorer, som kunne køre op til 3. sal. De blev skubbet op af hydraulik, forklarer Hugo Hansen, som var med rundt til kunder over det ganske land og efterse dem.

En god arbejdsplads

I dag deler han værksted med 63-årige Stig Helt og en lærling.

Hugo Hansen tager sig først og fremmest af at fræse og bore, og det arbejdende museum står for reservedele, prototyper og andet, der kun skal laves få eksemplarer af.

Billede

- Når Hugo på et tidspunkt ønsker at stoppe, så kommer vi til savne hans store viden, siger chef for produktionen Jan Alsing, der her står sammen med Hugo Hansen på værkstedet. Foto: Helle Hansen


- Det er en god arbejdsplads. Jeg kan godt lide at gå på arbejde, og det passer mig godt med seniorordningen med tre dage om ugen, siger Hugo Hansen, som ikke har nogen planer om at stoppe foreløbig.

Der er i dag godt 160 ansatte på matriklen på Åderupvej, hvoraf de 86 er timelønnnede i produktionen.

arrow Ansøgninger gav bonus: 10 lokale virksomheder med i første runde
20. april 2021 kl. 16:28 Opdateret: kl. 13:01
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk