28. januar 2020
1. august kunne Grethe Lis Andersen fra Appenæs fejre 50 års jubilæum på Næstved Gymnasium og HF, og hun tager et år mere, når skoleåret begynder på mandag. Fotos: Niels Brande
gallery icon

Se billedserie

1. august kunne Grethe Lis Andersen fra Appenæs fejre 50 års jubilæum på Næstved Gymnasium og HF, og hun tager et år mere, når skoleåret begynder på mandag. Fotos: Niels Brande
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 50-års jubilar: Jeg sagde, at de ikke skulle kalde mig »fru Andersen«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50-års jubilar: Jeg sagde, at de ikke skulle kalde mig »fru Andersen«
Næstved - 10. august 2018 kl. 12:33
Af Niels Brande
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For tusindvis af tidligere og nuværende elever på Næstved Gymnasium og HF er navnet Grethe Lis Andersen ikke helt ukendt. Gennem 50 år har hun nemlig været ansat på gymnasiet som matematik- og fysiklærer samt 35 år som studievejleder.

arrow Læs også: Helge Adams tilbageblik: Fodbold og flade på Næstved Gymnasium

- Jeg har haft noget kontakt med nogle af de første klasser, jeg havde, hvor jeg har været inviteret til deres jubilæer.

Officielt var jubilæumsdagen 1. august for den nu 73-årige lærer, men fejringen bliver senere. I dag bliver hun i lukkede rammer fejret, når de ansatte holder sommerfest forud for studiestart på mandag, og når skolen torsdag 20. september kan fejre sit 75-års jubilæum, bliver Grethe Lis Andersen også fejret.

Faktisk har hun brugt det meste af sit liv på skolen. Som 11-årig begyndte hun i 1. Mellem på skolen, hvorfra hun som 18-årig blev student. Fem år senere stod hun i 1968 med papirer i hånden på en universitetsuddannelse fra Københavns Universitet i matematik som hovedfag og fysik som bifag - og med job på Næstveds gymnasium.

- Jeg har altid været glad for matematik, og så skulle jeg læse et fag mere. Egentlig ville jeg have læst idræt, men det var svært at kombinere med matematik, så det blev fysik, forklarer hun.

Egentlig havde hun allerede lovning på jobbet året før, men den da 23-årige Næstvedpige skulle lige være uddannet først. Til at begynde med kaldte eleverne hende for »fru Andersen« og tiltalte hende med »De«, men det fik hun hurtigt lavet om på.

- Det følte jeg mig ikke særlig godt tilpas med, at de kaldte mig.

Som ung lærer brød hun dermed med datidens norm for tiltale. De skulle bare kalde hende Grethe, sagde hun til dem, og det fortæller meget godt historien om, at Grethe Lis Andersen er ret ligetil. Sideløbende underviste hun i 1970'erne nogle år om aftenen på VUC, hvor de manglede matematiklærere. Det samme gjorde hun i 1990'erne på Haslev Seminarium.

Grethe Lis Andersen kunne have ladet sig pensionere for flere år siden, men det lå ikke til hende.

- Jeg kan lide at undervise. Stå med eleverne i klassen og at snakke med dem, siger 50-års jubilaren, som havde sine tanker om at stoppe efter sidste skoleår.

Nogle elever, som hun sidste år havde i matematik i deres andet gymnasieår, prøvede dog at lokke hende med fra på mandag at gøre dem færdige som klasse i matematik på højniveau.

- Eleverne spurgte, om jeg ville fortsætte et år endnu, og de var så søde, siger Grethe Lis Andersen, som altså nu tager hul på sit 51. år som gymnasielærer.

Det bliver dog også det sidste, har hun besluttet. Alt godt skal have en ende. Også selv om hun har nydt årene og elsker at undervise. Sidste år var hun endnu engang på studietur med en klasse. Turen gik til Barcelona, hvor hun brugte arkitekten Antoni Gaudís berømte bygninger i Barcelona som grundlag for matematikundervisning i bybilledet. Studieture skal naturligvis have fagligt indhold, mener hun.

- Det er en dannelsesrejse. Ikke en indkøbstur eller en drukferie, siger Grethe Lis Andersen, som gennem årene har nydt at tage elever med til blandt andet Paris, Prag, Budapest og Rom.

Sidstnævnte er hendes yndlingsby, hvor hun også har været på matematikkurser som forberedelse på studieture. Det gjorde man oftere før i tiden, forklarer hun, og kurserne i udlandet var med til at gøre, at hun kunne stå bag studieture med fokus på fagligt indhold. I sidste weekend holdt hun en privat sammenkomst i anledning af jubilæet, og hendes børn postede det på Facebook.

- Hvorefter jeg siden har fået hav af lykønskninger fra tidligere elever, siger den taknemlige jubilar, der på mandag oven på en lang sommerferie er klar til skolestart med eleverne.

arrow 75 års jubilæum: Gymnasiet inviterer hele byen til fest
15. september 2018 kl. 10:43 Opdateret: kl. 17:15
arrow Helge Adam Møller i retten
15. februar 2018 kl. 10:12 Opdateret: kl. 13:40

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk