20. januar 2019
Knud Petersen tv, Rolf Hegedys og Finn Nielsen med ryggen til
gallery icon

Se billedserie

Knud Petersen tv, Rolf Hegedys og Finn Nielsen med ryggen til
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye infotavler i Hvalsø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye infotavler i Hvalsø
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 31. juli 2018 kl. 09:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er kommet nye infotavler i Hvalsø som en del af områdefornyelsesprojekt

Tekst og foto: Susanne Helmo
Hvalsø: I Hvalsø står der nu infotavler ved Den gamle lægebolig, ved 5. majstenen, ved skolesøen, ved 1804-pladsen og her vil man kunne læse om de steder, der har en historie og som kan være interessant at vide noget om i Hvalsø.

- Her i Hvalsø har vi områdefornyelsesprojektet, hvor vi under overskriften "Vores Hvalsø" er en del "Ildsjæle" der gerne går med gule veste, som fortæller, at vi er aktive i Hvalsøs byliv og gerne lægger gratis arbejdskraft i planlægning og udførelse af vore ideer, fortæller Rolf Hegedys.

Gruppen har været i gang i over to år og der har været en del diskussioner om, hvad byfornyelsesmidlerne kunne bruges til og hvordan hele udviklingsprocessen skal forløbe.

- Vi har opdelt os i forskellige grupper med hver sin dagsorden, og alt efter vores interesser arbejder vi i grupperne: "Stationspladsen", Kunst og Forskønnelse", "Frodighed og Samspil", "Parkourgruppen", "Trafikgruppen" med undergruppen "Hovedgadegruppen" og "Hvalpestigruppen". Jeg er med i Trafikgruppen og Hvalpestigruppen.

Hvalpestigruppen
Hvalpestigruppen består af 8 meget aktive og vidende personer, se den liste jeg gav dig, som alle bidrager til Hvalpestiprojektet, der har til formål at fortælle og illustrere at Hvalsø, selv om den er en lille by, alligevel er unik i forhold til andre små stationsbyer. Vi graver i arkiverne, finder gamle billeder, protokoller og artikler, taler med historisk vidende folk om Hvalsø og laver plancher, som kan formidle noget af denne viden til tilflyttere, skoleelever, turister og andet godtfolk.

Med tiden kan man via en hjemmeside scanne den QR-kode, på plancherne, så man får supplerende information samt en turistvenlig engelsk tekst.

Hvalsø er en gammel by
Hvalsø er faktisk en gammel by, med en kirke der er bygget i 1200-tallet og første gang vi møder Hvalsø på skrift er i 1253, hvor navnet stavedes HVELPSYØ, der betyder Hvalpesø, fordi det var søen hvor ræve-, ulve- og hundehvalpe drak vand.

Hvalpesøen havde en meget større udstrækning end den har i dag, den gik et godt stykke nord for den nuværende jernbane. I mangel af konkret viden, har nogle personer, fordi der har ligget en skole ved søbredden i små hundrede år kaldt den Skolesøen. (Det havde været mere korrekt at sige Skolen ved Hvalpesøen).

Områdefornyelsen har fået stillet kommunale og statsmidler til rådighed, pengene skal bruges i løbet af fem år og Lejre Kommune har stillet en medarbejder til rådighed, som vejleder og økonomisk tovholder.

Byens dag!
Søndag den 19. august 2018 kl. 13 - 17 afholdes "Byens Dag" hvor der med udgangspunkt i Biblioteket bliver forskellige aktiviteter Kom og vær med og fortæl om dine ønsker for Hvalsøs fremtid, så vi i fællesskab kan få den bedste byudvikling til glæde for så mange som mulig, opfordrer Rolf Hegedys til sidst.n

Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk